Paikallisuutiset

Rakkaita perheenjäseniä, vaikka sukulaisuussuhde puuttuu – Veteliläisen Lahden perheen kotona asuu kolme perhehoidossa olevaa ikäihmistä: "Olemme yhtä perhettä"

Veteliläisen Lahden perheen kaksikerroksinen talo on täynnä tohinaa. Talon yläkerrassa Lahden perheestä majaansa pitävät Vuokko-äiti, Vesa-isä sekä neljä poikaa: Vertti, 6, Viki, 7, Veetu, 11 ja Vihtori, 13. Wilhelm, 18, on jo muuttanut omilleen mutta käy toki tuon tuosta kotonaan.

Alakerrassa asustaa kolme ikäihmistä, joita perhehoitajaVuokko Lahti lähimmäisineen hoivaa. Hän myöntää, että hoitaminen käy työstä ja vaatii voimavaroja koko perheeltä. Yhdessäolo kuitenkin antaa uskomattoman paljon mielihyvää.

– Meillä on lämminhenkinen ja hieno porukka. Tykkään kaikista hoidettavista – he ovat tosi läheisiä. Olemme yhtä perhettä, ja saan siitä valtavasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koko perhe hoitaa hoidettavia ja koko perhettä hoidetaan. Jossain vaiheessa on pakko käydä ruokakaupassa ja koiran kanssa lenkillä. Silloin mieheni Vesa on porukan kanssa ja tavallaan tuuraa minua.

Meillä on lämminhenkinen ja hieno porukka. Tykkään kaikista hoidettavista – he ovat tosi läheisiä. Olemme yhtä perhettä, ja saan siitä valtavasti. Vuokko Lahti Perhehoitaja

– Pojat pelaavat muistipelejä ja piirtävät hoidettavien kanssa. Ikäihmiset saattavat arvioida heidän pyörätemppujaan.

Jos keli on kohdillaan, hoidettavat Reino Saari ja Hillevi Uusimäki käyvät ulkoilemassa Vuokko Lahden kanssa. Tällä kertaa päivälenkille osallistui myös Vuokon poika Vertti Lahti.
Jos keli on kohdillaan, hoidettavat Reino Saari ja Hillevi Uusimäki käyvät ulkoilemassa Vuokko Lahden kanssa. Tällä kertaa päivälenkille osallistui myös Vuokon poika Vertti Lahti. Kuva: Ulla Nikula

Vuonna 1930 syntyneet rippikoulukaveritHillevi Uusimäki jaReino Saari muuttivat taloon heinäkuun alussa. Veteliläissyntyiset ikätoverit ovat viihtyneet hyvin uudessa kodissaan.

– Olen maaseudulta kotoisin. Tämä on ihan kuin asuisi lapsuudenkodissa. On ihanaa, kun kanat ovat pihalla ja kukko kiekuu, Uusimäki ihastelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Täällä saa veikata, letkauttaa Saari, joka tunnustautuu kovaksi jalkapallomieheksi.

– Ikuinen unelmani oli käydä Englannissa jalkapallopelissä. Enää en taida päästä, hän harmittelee.

Brittifutiksesta Saari ei kuitenkaan ole jäänyt paitsi. Hän katsoo huoneessaan maan pääsarja Valioliigan otteluita suoratoistopalvelu Viaplaysta.

Millainen on päivä Lahden kodissa? Kiireinen ja vuorokausirytmiltään varsin vakioitu. Luppoaikaa huushollia pyörittävällä perhehoitajalla ei liiemmin ole.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aamukuudelta perheen isä Vesa Lahti starttaa töihin Kokkolaan. Hieman hänen jälkeensä herää talon emäntä Vuokko Lahti. Hän hörppää kahvia, lukee pikaisesti lehden ja antaa yhdelle hoidettavalle aamun ensimmäiset lääkkeet ennen varsinaisia askareita.

Jälkikasvu alkaa vähitellen kömpiä vintiltä. Puoli kahdeksan maissa vanhukset ja lapset saapuvat aamupalapöytään.

Kahdeksan kieppeillä pojat suuntaavat opintielle. Senioriosasto tekee lehtikatsauksen ja ottaa lääkkeensä Vuokko Lahden avustamana. Pian käydään pesulla ja puetaan päivävaatteet päälle.

Huilihetki on monilla ikäihmisillä ohjelmassa ennen puoli kahdeltatoista syötävää lounasta. Sen jälkeen pienimmät pojat tulevat koulusta. Kahdelta siemaillaan päiväkahvit, neljän viiden maissa on päivällisen vuoro. Jos sää sallii, iltapäivällä usein haukataan raitista ilmaa.

Reino Saari on perhehoidossa Lahden perheessä. Talon nuorin asukas on kuusivuotias Vertti Lahti.
Reino Saari on perhehoidossa Lahden perheessä. Talon nuorin asukas on kuusivuotias Vertti Lahti. Kuva: Ulla Nikula

– Illalla peittelen vanhukset, käyn heidän kanssaan läpi päivän tapahtumat ja toivotan hyvää yötä. Silloin tunnen, että päivä on tullut valmiiksi. Sen jälkeen voin nukahtaa itsekin onnellisena, Vuokko Lahti tunnelmoi.

Vuokko Lahti kuvailee perhehoitoa omaishoitoon rinnastettavaksi hoitomuodoksi. Perhehoidosta vain puuttuu biologinen sukulaisuus. Tehostetusta palveluasumisesta perhehoito eroaa ainakin siten, että perhehoidossa hoidettavat ovat parempikuntoisia.

– Perhehoidossa on oltava sellainen hoidettava, jota pystyy hoitamaan yhden hoitajan voimin. Toinen tärkeä kriteeri on se, että hoidettava pystyy nukkumaan yöt. Olen hoidettavalle turvallinen läheinen arjessa.

– Hoidettavat tarvitsevat paljon apua pukemisessa ja vessatouhuissa. Lisäksi kaikilla hoidettavillani on pitkäaikaisia sairauksia. Tyypillisesti ne ovat muistisairauksia, liikkumiseen vaikuttavia sairauksia tai sydänsairauksia. Perhehoitajalta ei vaadita sairaanhoidollista koulutusta. Maalaisjärjellä olen kuitenkin selvinnyt, Vuokko Lahti selvittää.

Kotisairaanhoito on tukipalvelu, joka kulkee käsikynkässä. Kotisairaanhoito käy parin viikon välein katsomassa esimerkiksi verenohennuslääkkeen tasot ja ottamassa tarvittaessa verikokeet. Myös kotisairaanhoidon lääkäri pistäytyy kierrolla aika ajoin.

Vuokko Lahdella on toimeksiantosopimus Soiten kanssa, eli Soite maksaa hänen palkkionsa. Palkkio koostuu hoitopalkkiosta ja kulukorvauksesta. Virallisesta työsuhteesta ei kuitenkaan ole kyse.

– Tämä ei ole myöskään yritys. Jos olisi, pitäisi olla ammatillinen perhehoito tutkintojen kera, hän huomauttaa.

Yhdellä perhehoitajalla voi olla enintään neljä hoidettavaa. Vuokko Lahdella hoidettavien määrä voi periaatteessa kasvaa yhdellä kolmesta neljään ensi vuonna, kun hänen nuorin lapsensa menee ensimmäiselle luokalle.

Perhehoitolain mukaan perhehoitajalla on oikeus kahteen vapaapäivään per kalenterikuukausi, jos hän on toiminut perhehoitajana 14 vuorokauden verran kuukauden aikana. Oikeus vapaaseen on kuitenkin eri asia kuin työsuhteen lomaoikeus.

Vapaasta sovitaan toimeksiantosopimuksessa. Kunta tai kuntayhtymä vastaa sijaishoidon järjestämisestä.

Käykö näin? Ei mennä asioiden edelle vaan kysytään yleisellä tasolla, miten perhehoitaja saa hoidettavan. Kuinka prosessi kokonaisuudessaan etenee?

Perhehoitajaksi voi ryhtyä täysi-ikäinen henkilö, jonka terveydentila on hyvä ja talous vakaa. Muun muassa mielenterveydelliset sairaudet, päihdeongelma ja taloudelliset vaikeudet eväävät mahdollisuuden.

Perhehoitolain mukaan perhehoitajaksi aikovan henkilön on suoritettava ennakkovalmennus. Erityisistä syistä ennakkovalmennus voidaan käydä vuoden sisällä hoitotyön alkamisesta.

Soiten asiakasohjauksen ja avopalvelujen palvelualuejohtajaHanna Saarinen kertoo, että valmennus kestää kolme neljä kuukautta ja on ryhmässä tapahtuvaa valmentautumista tehtävään. Lopputehtävää tai läpäistävää koetta ei ole.

Valmentautuneen perhehoitajan täytyy ilmoittaa Soitelle valmiudestaan ottaa hoidettava, jotta hänen perheeseensä voisi ilmaantua uusi asukas.

Perhehoitokodin täytyy soveltua annettavaan hoitoon esimerkiksi rakenteiltaan ja tiloiltaan. Toimeksiantosopimuksen valvova osapuoli käy tarkastamassa asunnon.

Kuvitellaan lähtötilanne, jossa ikäihminen on joutunut sairaalaan. Hän on toipunut siinä määrin, että voi siirtyä pois sairaalasta muttei kykene asumaan kotonaan. Tällöin tehdään toimintakyvyn arviointi. Sen tekee esimerkiksi Soiten palveluohjaaja.

– Jos vanhus on perhehoitokuntoinen ja jossakin perhehoitopaikassa on tilaa, palveluohjaaja voi tarjota paikkaa Soiten puolesta. Sitten ikäihminen ja tämän omaiset sopivat keskenään, miten olisi sopivinta toimia. Ketään ei pakoteta minnekään, Vuokko Lahti painottaa.

– Asiakas hakee itse perhehoitoa. Hän täyttää hakemuksen, jonka sijoittajatyöryhmä käsittelee. Asiakkaan tahtotila tai oma toive ratkaisee, Saarinen täydentää.

Vuokko Lahden (oik.) perheen kodissa hoidossa oleva Hillevi Uusimäki kiittelee hoitopaikan kodinomaista ympäristöä ja maalaismaaisuutta. Ulkoilemassa myös Reino Saari sekä Vuokon poika Vertti.
Vuokko Lahden (oik.) perheen kodissa hoidossa oleva Hillevi Uusimäki kiittelee hoitopaikan kodinomaista ympäristöä ja maalaismaaisuutta. Ulkoilemassa myös Reino Saari sekä Vuokon poika Vertti. Kuva: Ulla Nikula

Kun asukas tulee ensimmäisen kerran hoidettavaksi, tehdään kahden viikon lyhytaikainen tilapäishoito. Jos kaikki on kunnossa, laaditaan toistaiseksi voimassa oleva hoitosopimus. Se on voimassa niin kauan kuin hoidettava on toimintakykyinen ja yhden hoitajan voimin hoidettavissa oleva.

– Hoito saattaa päättyä tilapäishoidon yhteydessä, jos henkilökemiat eivät kohtaa tai hoidettava ei viihdy. Terveydentilassakin voi olla turbulenssia arvioinnin jälkeen, Vuokko Lahti erittelee.

Vuokko Lahti on toiminut perhehoitajana pari vuotta. Alalle päätyminen kaikkine vaiheineen on sangen pitkä tarina kerrottavaksi. Lyhyesti sanottuna hän aloitti hoitamalla mummoaan. Hoidettava sukulainen siirtyi perhehoitoon tehostetusta palveluasumisesta Keski-Suomen puolelta, mikä on poikkeuksellista.

– Pari viikkoa kokeilin, miten mummoni perhehoito onnistuu. Totesin, että tämähän sujuu hyvin ja on hommaa, josta tykkään valtavasti.

– On toki kiirettä, mutta tuntuu silti siltä, että olen oman elämäni herra. Perhehoitajana on varmaan sama vapaus, joka innostaa ihmisiä yrittäjyyteen, Vuokko Lahti pohtii.

Samalla tavalla ajattelevia ihmisiä on kovin vähän. Saarisen mukaan ikäihmisten perhehoitajia Soiten alueella on ainoastaan viitisen kappaletta. Se ei ole tarpeeksi suuri määrä.

Eräät maakuntaan liittyvät kulttuuriset tekijät jylläävät taustalla.

– Perhehoito ei ole ollut kovinkaan keskipohjalainen tapa toimia. Täällä ei ole totuttu siihen, että muutettaisiin vieraaseen perheeseen. Toisaalta olemme usein vaatimattomia siinä asiassa, ettei vierasta voi päästää kotiin.

– Pitää muistaa, että meillä on vahva tukiverkko moniin muihin maakuntiin verrattuna. Keski-Pohjanmaa on pieni maakunta, jossa ihmiset tuntevat toisensa. Meillä on läheisiä ja sukulaisia, joihin tukeutua, Saarinen perustelee.

Viime aikoina hoitomuotoa on tuotu esiin hyvänä vaihtoehtona – tähän mennessä laihoin tuloksin. Soite tarjoaa koulutusmahdollisuuden tätä kautta jopa uuteen työuraan. Saarinen toivoo, että kiinnostus perhehoitoa ja kiertävän perhehoitajan työtä kohtaan lisääntyisi.

– Perhehoidolla on suuri merkitys. Se keventää esimerkiksi omaishoitajien taakkaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä