Paikallisuutiset

Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Tuija Biskop on martta kolmannessa polvessa – Marttaideologia on kantanut jo 120 vuotta

Marttajärjestö on toiminut jo 120 vuotta. Lucina Hagmanin johdolla perustettu yhdistys oli alun perin nimeltään Sivistystä kodeille. Nimi ei kuitenkaan kelvannut senaatille. Niinpä toinen järjestön puuhanainen Alli Nissinen keksi, että Martta on kuvaava nimi – viittasi sekä Raamattuun että puuhakkuuteen.

– Meille keskipohjalaisille on tärkeää, että järjestön perustajana pidetään Lucina Hagmania ja että hänen synnyinkotinsa Kälviällä on Kälviän Marttojen huomassa, toteaa Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtajaTuija Biskop.

Sivistystä kodeille järjestö perustettiin 29.3.1899.
Sivistystä kodeille järjestö perustettiin 29.3.1899. Kuva: Ulla Nikula

On hämmästyttävää, miten nopeasti edistyksellinen järjestö levisi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vaikka siihen aikaan ei ollut nopeaa tiedonvälitystä eikä fyysinen liikkuminenkaan kovin ripeää ollut, Biskop muistuttaa.

Pohjanmaan alueelle ensimmäinen yhdistys perustettiin Teuvalle 1910. Piiri perustettiin 1929 eli sekin viettää nyt 90-vuotisjuhliaan.

Marttajärjestössä on Tuija Biskopin mukaan eletty aina sisältö edellä, tarjottu käytännön tietoa ja taitoa naiselta naiselle. Esimerkiksi vuonna 1902 perustetun Emäntälehden ensimmäisessä numerossa opastettiin kanankasvatukseen, omatarveviljelyyn ja tuholaisten torjuntaan.

– Martat ovat aloittaneet kananmunien välitysmyynnin. Näin naiset saivat kanoja kasvattamalla ja munia myymällä mahdollisuuden ansaita omaa rahaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samalla tavoin järjestö 1970-luvulla vei käytännön taitoja kehitysmaihin.

– Mietittiin, mitä naiset niissä olosuhteissa voivat tehdä ja parantaa perheidensä oloja. He ideoivat muun muassa kaktuksesta voiteen, jota valmistamalla ja myymällä saivat tuloa.

Sama periaate kantaa edelleen. Biskop toteaa, että välillä toiminnassa panostettiin enemmän hyvinvointiin ja perheen yhdessä viihtymiseen. Nyt on jälleen palattu juurille eli neuvontaan arjen hallinnassa ja kotiaskareiden pyörittämisessä.

Martat ovat aloittaneet kananmunien välitysmyynnin. Näin naiset saivat kanoja kasvattamalla ja munia myymällä mahdollisuuden ansaita omaa rahaa.
Martat ovat aloittaneet kananmunien välitysmyynnin. Näin naiset saivat kanoja kasvattamalla ja munia myymällä mahdollisuuden ansaita omaa rahaa. Kuva: Ulla Nikula

Oleellinen osa järjestön toimintaa ovat teemavuodet. Tuija Biskop kertoo, että ensimmäisenä teemana oli vuonna 1933 ”raakaravinto, komposti ja makki”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Erityisesti kaksi ensimmäistä ovat hyvin ajankohtaisia jälleen. Tosin raakaravinnolla 80 vuotta sitten taidettiin tarkoittaa muun muassa juuresraasteita. Silloinhan juurekset syötiin yleensä kypsennettyinä.

Biskop painottaa, että Marttajärjestö on elänyt yhteiskunnan muutoksessa mukana. Kun kaupungistumisen aallossa naiset menivät palkkatöihin muualle, kehitti järjestö Työtehoseuran kanssa muun muassa astiankuivauskaapin.

Pula-ajan ruokaohjeet -kirjanen 1946 tehtiin avuksi ruokapulan vaivaamille perheenäideille.

– 1990-luvun laman aikana marttoja huudettiin taas apuun. Silloin tehtiin muun muassa Penninvenyttäjän keittokirja. Se kuten Pula-ajan ruokaohjeetkin ovat edelleen suosittuja teoksia.

Ajassa elävä järjestö on tehnyt printtikirjojen oheen YuoTube-pätkiä, joiden avulla voi tehdä vaikka voileipäkakun tai pestä villavaatteen.

– Neuvontavälineidenkin pitää kehittyä, vaikka edelleen neuvontapuhelin toimii ja kurssimme ovat hyvin suosittuja.

Marttajärjestöllä on Tuija Biskopin mukaan edelleen paikkansa.

– Haluan korostaa pienten asioiden ja arjen valintojen merkitystä. Kun ostamme omalla alueellamme tuotettua, ympäristö kiittää ja toisaalta viljely ja tuotantolaitokset pysyvät täällä. Se vaikuttaa suoraan alueen elinvoimaisuuteen.

Biskop kannustaa myös pitämään vaatteista ja muista tavaroista huolta.

– Kun esimerkiksi kengät huoltaa hyvin, ne kestävät. Säästyy rahaa, mutta myös ympäristö tulee huomioiduksi. Valintamme tänään ovat huomisen hyväksi.

Fakta

Martat 120 vuotta

Sivistystä kodeille järjestö perustettiin 29.3.1899, syyskuussa uudeksi nimeksi tuli Martta-Yhdistys, Föreningen Martha. Vuodesta 1924 lähtien suomenkielinen Marttaliitto ja ruotsinkielinen Finlands svenska Marthaförbund ovat toimineet erillisinä.

Järjestön perustajia olivat Lucina Hagman ja Alli Nissinen.

Emäntälehti perustettiin 1902.

Marttayhdistyksiä ja toimintaryhmiä on yli 1 200 ja niissä on noin 46 000 jäsentä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä