perjantai 29.5.2020 | 16:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Pietarsaarelaisen Simon Gripenbergin veistos Helsinkiin Teknisen museon puistoalueelle

Anita Salmi
La 12.10.2019 klo 10:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Pietarsaarelainen kuvataiteilija Simon Gripenberg on tehnyt viime kuukaudet työhuoneellaan suurehkoa ympäristöteosta, joka pystytetään Teknisen museon puistoalueelle Helsinkiin. Tuuliobeliski-teoksen paino on parisataa kiloa, ja se kiinnitetään betonijalustalle, joka painaa noin tuhat kiloa.

Museo täyttää 50 vuotta ja veistos on tehty juhlavuoden merkeissä.

Kolmisen metriä korkea obeliski perustuu ajatukseen matalateknologiasta. Sen voimanlähteinä ovat aurinko, tuuli ja vesi. Ne tuottavat obeliskin valaisuun tarvittavaa energiaa.

– Taideteos elää tuulen ja vuodenaikojen mukana. Veistos voidaan nähdä majakkana, joka luotsaa meitä tulevaisuuteen ilman öljyä, Simon Gripenberg kuvailee.

Veistoksessa voidaan nähdä symboliikkaa uuden edessä.

– Olen yhdistänyt leikkisällä tavalla tekniikkaa, taidetta ja tiedettä. Rakennelmassa olevat tyhjät öljytynnyrit ovat saaneet uuden tehtävän ja tuottavat uusiutuvaa energiaa veistoksen valaistukseen, hän luonnehtii. Puhutaan off-the-grid -energiasta eli sitä tuotetaan omin keinoin ilman liittymää energialaitoksen siirtojärjestelmään. Teoksen taustafilosofiana on ilmastonmuutos, meidän on turvauduttava energiantuotannossa uusiutuviin vaihtoehtoihin.

Taiteilija kertoo veistosta tehdessään ajatelleensa lähinnä lapsia, sillä heitä käy Tekniikan museossa paljon. Tuuliobeliski kertoo avoimella ja havainnollisella tavalla uusiutuvan energian mahdollisuuksista pienimuotoisesti.

– Olen halunnut tehdä teoksesta läpinäkyvän ja avoimen, kun usein laitteet on koteloitu. Haluan puhua avoimesta ja demokraattisesta tekniikasta. Kuka tahansa voi parantaa ja kehittää ideoita, käyttämällä DIY-periaatetta (Do It Yourself, tee se itse).

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »