sunnuntai 7.6.2020 | 04:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Vanhusten hoitamisessa on myös vaihtoehtoja

Tiina Ojutkangas
Pe 11.10.2019 klo 20:30

Vanhustenhoidosta on puhuttu jo vuosia paljon. Hoitolaitoksissa esiin tulleet epäkohdat ovat järkyttäneet ja hoitajien määrä herättänyt kritiikkiä. Huutia ovat saaneet niin yksityiset palvelut kuin julkinenkin puoli. Kun puhutaan turvaa ja hoivaa ansainneista ihmisistä, on epäkohtien sietäminen vaikeata.

Kuntayhtymät yrittävät selviytyä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista kuka mitenkin. Oikein mutkat suoraksi vetäen voi sanoa, että jokainen kunta haluaa omille asukkailleen hyviä palveluita, mutta samaan aikaan talouden realiteetit haastavat säästötalkoisiin. Hallituksen linjaus sitoa 0,7 hoitajan mitoitus lakiin tuo lisäkustannuksia, vaikka ammattitaitoista henkilökuntaa tarvitaan ja esiin tulleissa ongelmissa on usein ollut kysymys nimenomaan hoitajien määrästä.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä tavoittelee 14 miljoonan euron säästöjä tiistaina alkaneissa yhteistoimintaneuvotteluissa. Soiten alueella uusi hoitajamitoitus tarkoittaisi 80 hoitajaa. Silti on hyvä, että mitoitus on laissa vaikka siirtymäaika tuntuukin pitkältä.

Soiten säästöjen toteutuminen vaatii rakenteellisia muutoksia. Suomessa on jo pitkään ollut vallallla näkemys siitä, että laitospaikkoja vähennetään ja ihmiset asuvat kotonaan mahdollisimman pitkään. Monen kohdalla koti onkin paras paikka, mutta ei tietenkään aina. Sairaus ja yksinäisyys ovat huono yhdistelmä, jos apua ei ole riittävästi tarjolla.

Soiten alueella yli 75-vuotiaista kotonaan asuu peräti 92 prosenttia ihmisistä. Ikäihmisten määrä kasvaa eikä laitospaikkoja lisätä. Soiten hoidon ja hoivan toimialuejohtaja Maija Juola totesi Keskipohjanmaassa, että kotona hoitamiseen eivät riitä rahat eikä henkilöstö (KP 9.10.).

Harvoin käytetty vaihtoehto iäkkäiden ihmisten elämässä on perhehoito. Keskipohjanmaan jutussa on esimerkki veteliläisestä perhekodista, jossa muun perheen lisäksi asuu kolme vanhusta. Turvallinen perhe suhteellisen hyväkuntoisille vanhuksille voi olla hieno mahdollisuus saada nauttia perhe-elämästä, vaikka biologinen sukulaisuus puuttuukin. Suomessa useampi sukupolvi asuu harvoin saman katon alla.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »