tiistai 2.6.2020 | 23:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: JOT Automation Group on kasvanut nopeasti

Jouko Pensaari
Su 13.10.2019 klo 07:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KOKKOLA

Kun JOT Automation Groupin toimitusjohtaja Jorma Terentjeff sanoo, että nopeus on valttia tämän päivän talouselämässä ja etenkin korkean teknologian teollisuudessa ja aloilla, se on pakko uskoa.

JOT:n kehitys itsessään on ollut erittäin nopea ja menestys on perustunut ratkaisuihin ja reagointeihin. Vuonna 1995 muodostettu yritys saavuttaa tänä vuonna yli 600 miljoonan markan liikevaihdon ja reilusti yli 100 miljoonan markan tuloksen.

- Tuotteiden uusiutumisvauhti on meidän alalla erittäin kiivas. Sellaisesta tuoteryhmästä, mitä ei vielä edes ole, voi tulla ensi vuonna suuri osa liikevaihdosta. Dynamiikka on todella valtavaa.

Kirjaoppien mukaisesta viiden vuoden strategiasuunnittelusta on vain muistot jäljellä.

- Nykyisin suunnitelmat pitää päivittää lähes viikoittain, jotta voimme palvella asiakkaita ja kehittää uusia tuotteita meille.

Olennaista on Terentjeffin mukaan tänä päivänä, että ymmärtää asiakkaan bisneksen ja panostaa yhdessä tuotekehitykseen.

- Vuonna 1996 liikevaihdostamme tuli 100 prosenttia laitemyynnistä, tänä vuonna yli 70 prosenttia tulee järjestelmämyynnistä, hän valottaa muutosta, joka on lähtöisin markkinoilta.

JOT Automation Group perustettiin 1995. Yritys valmistaa tuotantoautomaatiojärjestelmiä ja –laitteita elektroniikkateollisuudelle. Suurin asiakas on Nokia tai sen lukuisat tehtaat. Niiden osuus liikevaihdosta on yli puolet.

JOT:n keskeisimmät tuotealueet ovat piirikorttien käsittelijät, testauskäsittelijät, robottituotteet ja palettijärjestelmät.

Yrityksen liikevaihto on kehittynyt reippaasti. Vuonna -96 se oli yli 100 ja seuraavana vuotena alle 100 miljoonaa. Vuonna -97 200 miljoonaa ja viime vuonna 339 miljoonaa markkaa. Väkeä yrityksen palkkalistoilla eri puolilla maailmaa on noin 600.

JOT:n toiminta on perustunut yrittäjyyteen ja oivallukseen, ei yltiöpäiseen riskinottoon.

- Toimiala oli ja on kasvava ja konseptimme oli uusi. Meitä oli neljä, kun aloitimme ja yhdistimme kaksi yksikköä. Lähdimme yhdessä ja yksimielisesti hyödyntämään markkinapotentiaalia.

JOT:ssa oivallettiin, että muut kilpailijat toimittivat yksittäisiä laitteita, ei toimivia linjoja, joita JOT ryhtyi kehittämään yhdessä asiakkaitten kanssa.

- Konsepti ei vastannut kirjanoppeja, mutta pääsimme askeleen edelle muita.

Myös pääomapuolella JOT eteni tietoisesti. Tasetta vahvistettiin suunnatuilla anneilla.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »