torstai 2.7.2020 | 10:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Kokkola tarvitsee laajoja kehitysnäkymiä – Hyvät palvelut voivat ratkaista nuorten aikuisten paluumuuton, mutta veroillakin on merkitystä

Tiina Ojutkangas
Su 13.10.2019 klo 20:30

Kokkolan kaupunki suunnittelee verotuksen keventämistä, mikä on poikkeuksellinen lähtökohta verrattuna suurimpaan osaan suomalaisia kuntia. Kaupunginjohtaja Stina Mattilan esityksen mukaan tuloveroprosentti laskisi 0,25 prosenttiyksiköllä, jolloin veroprosentti olisi 21,5 prosenttia.

Verotulojen kaupungin virkamiesjohto arvioi alennuksesta huolimatta kasvavan. Rohkeutta alennussuunnitelmiin tullee myös siitä, että valtionosuuksien uskotaan kasvavan merkittävästi.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän Soiten, nykykielellä sanottuna haastava tilanne, luo paineita myös Kokkolan kaupungin talouteen. Menot pitäisi saada kuriin ja Soiten yt:ssä etsitään ratkaisuja rakenteisiin ja palveluihin tiukalla säästöohjelmalla.

Budjetin tekeminen ei ole tietenkään pelkkää säästösuunnittelua. Kokkolan kaupungin tuleva budjetti sisältää merkittäviä investointeja muun muassa kouluihin. Hyvä työllisyystilanne vaikuttaa osaltaan siihen, että lapset tarvitsevat päivähoitoa ja hoitopaikkoja on oltava riittävästi.

Kaupunki tekee nyt pitkän tähtäimen taloussuunnittelua. Kaupunginhallitus päätti viikko sitten (7.10.) kolmen vuoden talousohjelman käynnistämisestä. Ohjelman avulla pyritään suunnitteluun, jossa ennakoidaan panikoimisen sijasta.

Myös kaupunkilaisten näkemyksiä palveluista ja säästökohteista kysytään. Toki asukkaiden mielipiteiden voi olettaa näkyvän myös luottamushenkilöiden ratkoessa kaupungin palveluita ja rakenteita sekä ensi vuoden budjettia syksyn tulevissa kokouksissa. Kaupungin johdon tehtävänä on luonnollisesti katsoa yksityiskohtien sijasta laajempiakin kehittämisnäkymiä.

Kokkola on kipuillut korkean veroprosentin kanssa vuosia. On keskusteltu siitä, miten maine maakuntakeskusten kovimpana verottajana vaikuttaa, kun kaupunki halutaan pitää houkuttelevana paluumuuttajille ja kokonaan uusille asukkaille. Kaupunginjohtajan mukaan imagohyöty olisi suuri. Mattilan mielestä tuloveron laskeminen tuo mukanaan positiivisia vaikutuksia ja signaalit ovat vahvemmat kuin laskennalliset verotulovaikutukset kaupungin talouteen.

On vaikea kuvitella, että monenkaan ihmisen muuttopäätökseen vaikuttaisi 0,25 prosenttiyksikön ero, mutta jossakin veronmaksajan kipuraja tietysti kulkee. Hyvät lähipalvelut sen sijasta voivat houkutella tämän hetken nuoria aikuisia, jotka pohtivat kotiseudulle palaamista tai työpaikan vastaanottamista ruuhka-Suomessa elämisen sijasta.

On keskusteltu siitä, miten maine maakuntakeskuksen kovimpana verottajana vaikuttaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »