Paikallisuutiset

Syyslomalla voi retkeillä vaikka Perhonjoen ulkoilureitillä, Kalajoen Siiponjoella tai Salamajärven kansallispuistossa: "Jos haluaa ihailla oikein hienoa paikkaa, kannattaa mennä Hällskärin laavulle" – Lue myös luontokuvaaja Jyrki Liikasen ruskakuvausvinkit

Tiistaille ja torstaille on luvattu täydellistä ulkoilusäätä. Ja mikäpä olisikaan parempi tapa viettää syyslomaa kuin lähteä retkelle luontoon.

– On vielä ruska-aika, joten nyt jos koskaan kannattaa imeä luonnosta voimaa talven varalle, Salamajärven kansallispuistossa sijaitsevan Koirasalmen luontotuvan yrittäjäMaarit Kirvesmäki kannustaa.

Olipa suunnitelmissa sitten koko perheen päiväretki tai useamman yön vaellus, vaihtoehtoja riittää. Pelkästään Kokkolasta löytyy kymmeniä erilaisia luontopolkuja: Laajalahdessa voi ihailla hiekkadyynejä ja tervaleppälehtoja, Trullevissa bongata liito-oravia ja Öjassa risteillä reiteillä mielensä mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Öjassa koko lenkki on 22 kilometriä pitkä, mutta sen saa kierrettyä myös pienemmissä pätkissä. Säänmukaista varustusta tarvitaan kaikkialla, mutta erityisesti Öjassa on paljon juurakoita ja kiviä, jotka voivat olla liukkaita, aktiiviseksi retkeilijäksi tunnustautuva kokkolalainenTapani Kulmanen kertoo.

On pirunpeltoja, upeita soita ja vanhaa aarnimetsää. Ainoastaan tunturit puuttuvat. Maarit Kirvesmäki Koirasalmen luontotuvan yrittäjä

Vielä Öjankin reittiä pidempi polku löytyy Perhonjoen rannalta. Vitsarista Lahnakoskelle kulkeva Perhonjoen ulkoilureitti on yhteen suuntaan kuljettuna 13,2 kilometriä pitkä, mutta myös paluumatka täytyy laskea mukaan.

– Reittiä voi kuitenkin kulkea vaikka vain Isokosken kodalle asti ja palata sieltä takaisin, Kulmanen vinkkaa.

Myös Lohtajalta, Ullavasta, Kälviältä ja Sokojalta löytyy Kulmasen mukaan hyviä reittejä. Kannuksen rajalla sijaitsevat suuret siirtolohkareetkin ovat näkemisen arvoisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ja jos haluaa ihailla oikein hienoa paikkaa, kannattaa mennä Hällskärin laavulle. Se sopii myös lapsiperheille, sillä laavulle on vain parinsadan metrin kävelymatka.

Kokkolasta löytyy yhteensä parikymmentä laavua. Kulmanen suosittelee ottamaan omat puut mukaan ja toivoo, että ruokailun jälkeen jokainen jaksaisi kerätä roskat.

– Sen minkä jaksaa kantaa luontoon, jaksaa tuoda sieltä pois. Foliot ja eväspaperit pitää ottaa mukaan, eikä tulipaikoissa saa polttaa muovia, Kulmanen muistuttaa.

Vaikka Pohjois-Pohjanmaalla vietetään syyslomaa vasta ensi viikolla, ei tässä jutussa voi olla mainitsematta Kalajoen retkeilyreittejä. 20 kilometrin mittainen Siiponjoen luontopolku kulkee vaihtelevassa maastossa mäntykankailla ja rantalehdoissa, Hiekkasärkkien lankkupoluilla pääsee ihailemaan merimaisemaa ja Himangalla sijaitseva Ketterän Kierros soveltuu erityisen hyvin maastopyöräilyyn.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viitapakoilla Hiekkasärkkien pururatareitistön varrella sijaitseva laavu on mukava ja erittäin suosittu retki- ja makkaranpaistopaikka. Laavun luota voi kiivetä näköalatornille katselemaan maisemia, Kalajoki Matkailuyhdistys ry:n toiminnanjohtajaJohanna Rautio kertoo.

Lapsiperheille sopii erityisen hyvin esimerkiksi Siiponjoen reitti. Yöpyminen taas onnistuu joko teltassa reittien varsilla tai melontaretken jälkeen Rahjan saariston autiotuvissa.

Jos haaveilee useamman yön vaelluksesta lähialueilla, kannattaa suunnata Salamajärven kansallispuistoon. Siellä lyhin reitti on kahden ja puolen kilometrin pituinen, mutta pisimmillään puistossa voi kulkea jopa 58 kilometrin lenkin.

– Salamajärven kansallispuisto on suoerämaa-alue. Maisemat ovat hyvin lappimaiset: on pirunpeltoja, upeita soita ja vanhaa aarnimetsää. Ainoastaan tunturit puuttuvat, Kirvesmäki kuvailee.

Metsäpeuroistaan tunnetusta kansallispuistosta löytyy pitkien polkujen lisäksi myös useita päiväreittejä. Polttopuilla varustettuja tulipaikkoja on kaikkien reittien varrella.

– Tulitikut pitää ottaa mukaan. Ja tukevat kengät ovat näin syksyllä ne kaikista tärkeimmät varusteet, Kirvesmäki sanoo.

Fakta

Luontokuvaaja Jyrki Liikasen ruskakuvausvinkit

Älä aikaile! Parhaat ruskakuvat otetaan juuri nyt. Ei kannata aikailla yhtään, sillä huomenna juuri se upean keltainen puu jota olet ihaillut on ehkä lehdetön. Ruskamaisema muuttuu nopeasti ja parhaat värit on pian menetetty – yksi tuulinen päivä ja lehdet ovat pudonneet.

Etsi kontrastia! Yritä löytää kuviin mahdollisimman paljon kontrastia sillä vaikkapa tummaa taustaa vasten kirkkaat ruskavärit saavat ylimääräistä hehkua. Sininen taivas sopii upeasti keltaisten, oranssien ja punaisten lehtien sävyihin.

Mene lähemmäs! Latteita yleiskuvia ruskamaisemista on nähty jo tarpeeksi. Mene lähelle kohdetta – etsi upeaa puuta tai pensasta ja saat kuviisi enemmän yksityiskohtia katsottavaksi. Ja niin saat väritkin paremmin esille. Älä pelkää käyttää salamaa - syksyllä kun ei ole koskaan liikaa luonnonvaloa. Salamavalolla saat kuvauskohteesi paremmin esille taustasta.

Ota lähi- ja makrokuvia! Mikäpä on hienompaa kuin vesihelmet pudonneilla lehdillä tai pakkaskuuran kuorrutus? Kännyköilläkin voi nykyään ottaa upeita lähikuvia yksityiskohdista. Etsi vesiheijastuksia, hyödynnä sumuiset aamut. Voit ehkä löytää yöpakkasen kohmettaman hyönteisen kuuraiselta lehdeltä!

Älä odota aurinkoa! Anna syksyn viileän ilman ja kosteuden tulla ihollesi, nauti lämmikkeeksi kuumaa juomaa termarista. Ota kaverisi tai lemmikkisi mukaan ja kuvatkaa ruskamaisemassa. Heittäkää ilmaan pudonneet lehdet, hullutelkaa, nauttikaa syksystä. Saat tunnetta kuviin ja iloisia ilmeitä. Muista pukeutua lämpimästi; laita vaikka sadevaatteet päälle lähde pelottomasti sateeseen. Nauti luonnosta, ja hienot ruskakuvasi odottavat sinua heti ulko-oven takana.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä