keskiviikko 3.6.2020 | 22:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Ruotsalainen yrityskonsultti Jon Moraeus johdattaa johtajia ja urheilijoita huipputuloksiin: "Kun annamme tunteelle vallan, suorituksesta tulee paljon parempi"

Tapio Lehtinen
Su 13.10.2019 klo 20:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KOKKOLA

Örnsköldsvikiläinen Jon Moraeus ei osannut käsitellä paineita omalla urheilu-urallaan.

Ja siksi entinen lumilautailun ammattilainen uskoo pystyvänsä auttamaan urheilijoita ja yritysjohtajia huipputulosten saavuttamiseksi – omien kokemustensa pohjalta.

­– Stressin ja hermostuneisuuden vuoksi kohdistin energiaa vääriin asioihin, sanoo Moraeus.

Moraeus kävi tapaamassa urheilija-asiakastaan Kokkolassa, mutta se ei ollut ainoa syy saapua Pohjanmaalle.

Hän on mukana Future Cleantech Solutions-hankkeessa. Kyseessä on kolmevuotinen hanke, jonka päärahoittajana on Interreg Botnia-Atlantica aluekehitysrahasto.

Projektissa yhteistyötä tekevät Kokkolan, Vaasan, Uumajan, Skellefteån ja Örnsköldsvikin seudut. Kokkolassa Jonin kollegana toimii Reija Harlamow Kosekissa.

– Jaa, miksi tätä kutsuisi? Minulle tulee mieleen sanat suhde ja bisnes, pohtii Moraeus.

Toisin sanoen hankkeen tehtävänä on edistää rajat ylittävää yhteistyötä ja kehittää uusia tapoja tiedonvälitykseen, yritysyhteistyöhön ja klusterikehitykseen.

– Kokkolalla ja Örnsköldsvikillä on pitkä ja hieno historia yhteistyössä tutkimuksen, elinkeinoelämän ja innovaatioiden saralla. Tämä on sille jatkoa. Meillä on mahdollisuus jatkaa ja hoitaa tätä suhdetta, Moraeus muotoilee.

Sujuvasanaisen konsultin puhe soljuu rauhallisesti, elävästi ja miellyttävällä äänensävyllä.

– Ajamme seutujamme eteenpäin bioekonomiassa, mutta myös muissa osissa, jotka loksahtavat kestävän kehityksen ajatteluun.

Hän kertoo myös suurista investoinneista Ruotsissa.

– Suomalaiset yritykset voivat tulla Ruotsiin, jotta me saamme nämä suuret investoinnit onnistumaan. Sama kuvio toimii tietenkin myös toiseen suuntaan. Me olemme näillä seuduilla uskomattoman taitavia, kun verrataan muihin alueisiin maapallolla.

Lounas jäähtyy lautasella, kun hän innostuu kehumaan kokkolalaisen ravintolan sisustusta.

– Tämä tila on omiaan synnyttämään luovia kuplia.

Moraeus kuului parhaimmillaan 20 parhaan lumilautailijan joukkoon maailmassa, kunnes polven ristiside meni hajalle ja hän joutui leikkauspöydälle.

Moraeus sai leikkauksen yhteydessä sairaalabakteerin ja menetti 18 kiloa painostaan. Hän toipui sairaudesta ja yritti paluuta huipulle, mutta se ei onnistunut, koska polvi ei enää kestänyt.

– Kun ajattelen uraani, minulla oli paljon ongelmia mentaalisella puolella.

Nyt hän toimii urheilijoiden mentaalisena valmentajana. Asiakaskuntaan kuuluu muun muassa NHL:ssä ja KHL:ssä pelaavia kiekkoilijoita.

– Tätä nykyä urheilijan kokonaisvaltainen valmennus otetaan paremmin huomioon. Vielä kymmenen vuotta sitten urheilijoiden parissa oli vallalla macho-kulttuuri. Suoritus tehtiin aggression voimalla.

Hän mainitsee esimerkkinä Örsnsköldsvikistä lähtöisin olevan kiekkoilijan Peter Forsbergin. Kymmenessä vuodessa on tapahtunut iso muutos parempaan suuntaan.

– Kun katson tämän päivän eliittiurheiljoita, heillä suoritus lähtee tekemisen ilosta ja hyvästä fiiliksestä, mikä on aivan oikein. Kun annamme tunteelle vallan, suorituksesta tulee paljon parempi.

Huippusuoritus vaatii tasapainoa työn, ihmissuhteiden, perhe-elämän ja vapaa-ajan välillä, koska urheilijakin on vain ihminen.

– Sama pätee muihinkin elämänalueisiin. Kannattaa kysyä itseltään, mikä voima vie sinua eteenpäin ja mikä on se tunne, jonka vuoksi on mukava mennä töihin?

Moraeus toimii myös yritysvalmentajana. Hän auttaa yrittäjiä ja yritysten johtoa keskittymään olennaiseen ja keräämään voimia kaiken kiireen keskellä.

– Jospa emme yrittäisi olla suuria johtajia. Sen sijaan keskittyisimme vuorovaikutukseen. Hyväksymme sen, että johtajan ei tarvitse tietää kaikkea.

On tavallista, että ihmiset kokevat työpaikalla tulevansa väärin kohdelluksi joko työtaakan jaon suhteen tai sukupuolensa takia. Kun nämä asiat otetaan keskusteluun, lopputuloksena on usein konflikti.

– Asioita kannattaakin lähteä ratkomaan positiivisuuden kautta. Kannattaa kysyä, miten minä haluaisin, että asiat työpaikallani olisivat, sanoo Moraeus.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »