maanantai 25.1.2021 | 00:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Juha Itkonen tapaa artisteja uudessa ohjelmassa: "Omalta osaltani rocktähteys jäi haaveeksi, mutta niin oli hyvä"

Laura Krohn
Ti 15.10.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjailija Juha Itkonen tekee uuden aluevaltauksen Minun musiikkini -tv-sarjan isäntänä. Mukana ohjelmassa ovat Sanni, Chisu, Samuli Putro, Iisa, A.W. Yrjänä ja Mariska.

– Saimme mukaan aivan unelma-artistit. Kaikki heistä ovat koskettaneet minua elämäni eri vaiheissa.

Ohjelmassa kirjailija myös kertoo, miten hän löysi kyseisen artistin musiikin.

– Meissä kaikissa musiikki herättää yksityisiä muistoja, tietyt kappaleet yhdistyvät tiettyihin elämän hetkiin. Se juuri on musiikissa niin hienoa.

– Päässäni soi ja niin soi usein kirjoissanikin. Minua kiinnostaa kuulla, miten lauluntekijöiden laulut syntyvät ja mitä yhteistä meidän työssämme ja elämässämme on, Juha Itkonen sanoo.

Sarja on kuvattu Musiikin edistämissäätiön huvilassa Villa Vikanissa Raaseporissa. Keskiössä on kahden eri luovan alan tekijän kohtaaminen. Keskustelun ohessa myös musisoidaan.

Itkosella itselläänkin on oma vahva musiikkitausta.

– Äiti vei minut pianotunneille Hämeenlinnan musiikkiopistoon samaan aikaan, kun aloitin koulun. Isä ei ensin suostunut ostamaan pianoa, joten hakkasin Aaronin pianokoulua keittiön pöytään. Lopulta isäkin heltyi, Itkonen muistelee.

Itkonen soitti pianoa lopulta koko kouluaikansa.

– Ohjelmamme vieraista Iisalla oli pianotaustaa, ja hänen kanssaan puhummekin näistä osin traumaattisista kokemuksista. Toisaalta olen todella iloinen, että soitin pianoa niin pitkään: sen ansiosta pääsin tässä ohjelmassakin soittamaan Iisan kanssa hänen Iltaisin-kappaleensa.

Lukiossa alkoivat bändihommat, jotka olivat olennainen osa kirjailijan nuoruutta.

– Meillä oli 90-luvun lopulla brittipophenkinen bändi, joka jossain vaiheessa osin taiteellisista syistä, osin levytyssopimus mielessään, vaihtoi laulukielen suomeksi.

Bändin nimi oli Helmi.

– Teimme omakustannelevyjä ja keikkailimme yliopistokaupungeissa. Rocktähteys jäi haaveeksi, mutta niin oli hyvä, siihen ei olisi ollut eväitä. Joka tapauksessa tuo aika oli ihanaa ja omalta osaltaan siivitti minua kirjailijaksi.

Itkosen mielestä muusikon ja kirjailijan työllä on paljon yhteneväistä.

– Yhteistä on paljonkin. Uskon, että sekä kirjat että kappaleet, lähtevät pohjimmiltaan samasta lähteestä, ihmeellisestä alitajunnastamme. Keskustelussamme Chisu kutsuu sitä pilvipalveluksi, minä pizzataksiksi. Puhuimme samasta asiasta mutta eri nimillä.

Minun musiikkini, Yle Teema & Fem tiistai 15.10. klo 20.00

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »