perjantai 29.5.2020 | 17:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Annika Tiitto arvostelee kolumnissaan rompe- ja kirpputoreja: "Myyjät kasaavat pöydilleen likaisia ja nukkaisia H&M:n kertakäyttöminimekkoja, 50 euron hintalapuilla varustettuja feikkimerkkilaukkuja sekä tietysti lastenvaatteita"

Ke 16.10.2019 klo 06:30

Olen käynyt kahtena edellisenä kesänä kolmella lähialueen rompetorilla. Enää en lähde yhdellekään, koska myytävä tavara on oikeasti pelkkää romua.

Tässä esimerkki tavallisen rompetorin tarjonnasta:

Riihimäen lasin Grapponia-malja. Reunasta pala pois, koska malja on kerta toisensa jälkeen nakattu pahvilaatikkoon ja kuljetettu seuraavalle rompetorille. Hinta 85 euroa.

Esteri Tomulan Botanica-sarjan mustikkalautanen. Näitä tarjolla ainakin kymmenellä myyjällä. Hinta vähintään 25 euroa.

Tavallinen muumimuki, jollaisen voi ostaa kaupasta 12 eurolla. Hinta 35 euroa.

Ja sokerina pohjalla rikkinäinen puuvartinen kirves 60-luvulta. Hinta vähintään 40 euroa, pahimmillaan yli satasen.

Rompetorimyyjien kannattaisi vähitellen ymmärtää, että jos tavarat eivät ole menneet näillä hinnoilla kaupaksi 50 vuodessa, ne eivät mene nytkään.

Viitisen vuotta sitten elettiin itsepalvelukirpputorien kulta-aikaa. Itsepalvelukirpputorit ovat siis niitä kirppiksiä, joissa myyjä tuo valmiiksi hinnoitellut tavarat vuokraamalleen pöydälle ja lähtee kotiin.

Ennen kirpputoreilta pystyi tekemään edullisia löytöjä, mutta nykyään niillä menee huonosti. Moni kirpputori on jo laittanut lapun luukulle. Jäljelle jääneiden pöydät täytetään kirpputorin omistajan toimesta Kiinasta tuodulla rihkamalla samalla kun myyjät kasaavat pöydilleen likaisia ja nukkaisia H&M:n kertakäyttöminimekkoja, 50 euron hintalapuilla varustettuja feikkimerkkilaukkuja sekä tietysti lastenvaatteita.

Jos haluat ostaa hyviä ja edullisia lastenvaatteita, käy kunnon kirpparikierroksella. Jos etsit jotakin muuta, valitse kirpputori todella tarkkaan.

Ruotsissa on vain muutama itsepalvelukirpputori. Siellä on keskitytty kierrätysmyymälöihin, viikonloppujen suuriin kirppistapahtumiin ja pihaloppiksiin.

Ruotsalaiset pihakirpparit ovat parhaita. Sinun tarvitsee vain seurata tien varteen asetettua kylttiä ja päädyt kirpparilöytöjen paratiisiin. Ja mikä parasta nämä löydöt maksavat vain muutamia kymmeniä kruunuja siitä yksinkertaisesta syystä, että myyjät haluavat oikeasti päästä turhista tavaroistaan eroon.

Suomessa pihakirppikselle kääntyvä kohtaa yleensä pettymyksen. Kyseessä on joko itseoppineen maalarin taidegalleria tai rompetorimyyjän tukikohta.

Mutta älkää ymmärtäkö minua väärin. Rakastan kirppareita ja olen ostanut 90 prosenttia vaatteistani ja kengistäni käytettynä. Siinä samalla olen tehnyt muitakin löytöjä.

Nyt vain odotan, että itsepalvelukirpparien uusi tuleminen alkaa ja toivon, että romumyyjät malttaisivat vihdoin siirtyä eläkkeelle.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan toimittaja.

Jos tavarat eivät ole menneet näillä hinnoilla kaupaksi 50 vuodessa, ne eivät mene nytkään.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »