Paikallisuutiset

Big Brotherissa nukutaan ylivieskalaisen Serina Caren valmistamissa peitoissa – Miten kehon ympärille kietoutuvat painopeitot vaikuttavat lapsiin ja vuorotyöläisiin?

Alussa oli muhkurainen, hiekalla täytetty painopeitto. Ja ADHD-poika, jolle tarvittiin päiväkotiin parempi painopeitto.

Toimintaterapeutti Heli Taskila muisti ystävänsäHelena Vähäkankaan, jolla oli Verhoiluliike Ellinelli, ja pyysi tätä kehittämään hyvän painopeiton. Itse asiassa Vähäkangas etsi tuolloin sopivaa yrityksille suunnattua tuotetta, jota voisi tehdä sarjatyöompeluna.

Ottaessaan vastaan tilauksen Vähäkangas ei vielä tiennyt olevansa kehittämässä uutta tuotetta uudelle firmalleen Serina Carelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Arja Hautamäki ompelee painopeittoa Serina Caren ompelimossa. Peittojen materiaalit on valittu huolella ja ne ovat kotimaisia.
Arja Hautamäki ompelee painopeittoa Serina Caren ompelimossa. Peittojen materiaalit on valittu huolella ja ne ovat kotimaisia. Kuva: Clas-Olav Slotte

Yritys oli toki saanut vuonna 2015 ely-keskukselta tukea liiketoiminnan kehittämiseen. Ellinelli teki tuolloin monenlaisia tuotteita yksityisasiakkaista julkiselle puolelle saakka.

– Kasvuhaluja oli mutta tiedettiin, että liian isolla repertuaarilla ei voi mennä, Vähäkangas kertoo.

Vähäkangas rupesi miettimään, mitkä ominaisuudet vastaisivat parhaiten tarpeeseen, joka levottomalla ja rauhoittumista tarvitsevalla ADHD-pojalla oli.

– Peiton piti olla pehmeä, notkea ja helposti kehon ympärille kietoutuva.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muita vaatimuksia olivat kotimaisuus, hygieenisyys, täysi allergisoimattomuus, ja kuuman vesipesun kestävä. Myös ekologisuus oli tärkeää.

– Löysin kotimaisen yhteistyökumppanin, joka käsittelee kierrätettyä elintarvikekäyttöön suunniteltua muovia.

Vähäkankaan mielestä muovi on hyvä raaka-aine, kun sitä käytetään oikein.

– Me emme lisää muovin määrää maailmassa vaan me kierrätämme sitä. Muovi kestää kovan vesipesun, ja voimme mitata tarkkaan määrän, joka peittoon laitetaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokeilemisen ja tuotekehityksen jälkeen syntyi Serina Care -painopeitto, joka on suunnattu ammattilaiskäyttöön. Ylivieskassa toimivasta yrityksestä tuli nykyisen painopeitto-buumin aloittaja.

Painopeitot sisältävät painorakeita, jotka valmistetaan kierrätysmuovista.
Painopeitot sisältävät painorakeita, jotka valmistetaan kierrätysmuovista. Kuva: Clas-Olav Slotte

Painopeittojen sisään ommellaan painorakeita ja peitot valmistetaan käsityönä. Ompelimossa työskentelee kolme ompelijaa ja tuotantovastaava Maija Myllylahti. Myllylahti vastaa myös tuotteita koskeviin kyselyihin toimitusjohtaja Vähäkankaan keskittyessä myyntiin ja markkinointiin.

Toisena omistajana yrityksessä on Vähäkankaan aviomies Markku Vähäkangas, jolla on ajoneuvoverhoomo. Lisäksi on pari pienosakasta.

Maija Myllylahti on ompelimon työnjohtaja. Helena Vähäkangas (oik.) on toimitusjohtaja Serina Caressa, jonka hän omistaa yhdessä miehensä Markku Vähäkankaan ja parin pienosakkaan kanssa.
Maija Myllylahti on ompelimon työnjohtaja. Helena Vähäkangas (oik.) on toimitusjohtaja Serina Caressa, jonka hän omistaa yhdessä miehensä Markku Vähäkankaan ja parin pienosakkaan kanssa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Yrityksellä on kattava jälleenmyyjä-verkosto, joka koostuu monista toimintaterapiatuotteita myyvistä yrityksistä. He myös tuntevat tuotteen ja osaavat opastaa sen käytössä.

Kivijalkakauppaa ei ole mutta yrityksellä on oma verkkokauppa ja verkkosivut, joilla voi tutustua yrityksen tarinaan.

– Meiltä on myös mahdollista kysyä suoraan painopeiton käyttöön ja huoltoon liittyviä asioita. Palaute on jatkokehittelyn kannalta tervetullutta.

Kilpailijoiden tuleminen markkinoille on näkynyt myynnissä.

– Me olemme halunneet pitää meidän peiton ammattilaispeittona. Sen käyttöön tarvitaan ohjausta ja neuvontaa. Sen mukaan jälleenmyyntikin on valikoitunut.

Jos asiakkaalla ei ole tarpeeksi tietoa painopeiton valinnasta tai käytöstä, hän voi valita itselleen sopimattoman tuotteen ja pettyy.

Painopeiton valintaan vaikuttaa käyttäjän ikä, paino ja sukupuoli. Valinnassa pitää ottaa huomioon myös peiton koko ja pistepaino. Serina Carella on valittavana kolme eri peittokokoa, ja jokaisesta peitosta on valittavana kilomäärä 2–15 kilon väliltä. Peiton valinnassa voi käyttää apuna testiä, joka löytyy yrityksen sivuilta.

Painopeitto on pakattu siniseen säilytys- ja kuljetuspussiin. Peitto on aina väriltään valkoinen.
Painopeitto on pakattu siniseen säilytys- ja kuljetuspussiin. Peitto on aina väriltään valkoinen. Kuva: Clas-Olav Slotte

Hyvää apua pohdintaan yritys sai helsinkiläiseltä unitutkijalta ja unilääketieteeseen erikoistuneelta neurologilta Markku Partiselta.

Partinen totesi Helsingin Sanomien haastattelussa (24.11.2017), että painopeitto ei missään tapauksessa ole pelkkää lumetta tai humpuukia, vaikka aiheesta ei aikuisten unihäiriöihin olekaan tieteellistä näyttöä. Asiaa kannattaisi hänen mielestä tutkia enemmän.

Painopeitoista on vähän tutkimustietoa.

– Painopeitoista ei ole luotettavasti osoitettu olevan apua uniongelmiin, sanoo THL:n tutkimusprofessoriTimo Partonen.

Hän on tutkinut muun muassa uni- ja vuorokausirytmiä sekä valo- ja kaamosoireita.

– Painopeitot käsittääkseni vastaavat univaikeuksista johtuvaan tarpeeseen, eli ihmiset ajattelevat, että painopeitot helpottavat nukahtamista, tyynnyttävät levottoman nukkujan ja parantavat yöunta. Painopeitot ikään kuin toimivat kuten kapalointi, Partonen sanoo.

Painopeitosta on kuitenkin runsaasti käyttäjäkokemuksia siitä, että unen laatu on saatu syvemmäksi. Painopeittoja käyttävät myös urheilijat ja vuorotyöläiset.

– Kun on painoa päällä, rentoutuminen ja palautuminen lähtevät liikkeelle. Myös levottomat jalat rauhoittuvat, Vähäkangas sanoo.

Painopeitto tarjoaa lempeän ja luontaisen tavan rauhoittua. Se soveltuu sekä nukkumiseen että hereillä oltaessa rentoutumiseen.

Peiton paino luo syvälle vaikuttavan paineen tunteen, joka lisää mielihyvähormonien tuotantoa aivoissa ja siten auttaa rentoutumaan.
Peiton paino luo syvälle vaikuttavan paineen tunteen, joka lisää mielihyvähormonien tuotantoa aivoissa ja siten auttaa rentoutumaan. Kuva: Clas-Olav Slotte

Serina-painopeiton nimi viittaa sensoriseen integraatioon eli aistitiedon käsittelyyn.

– Peiton paino luo syvälle vaikuttavan paineen tunteen, joka lisää mielihyvähormonien tuotantoa aivoissa ja siten auttaa rentoutumaan, sanoo Vähäkangas.

Painopeiton rauhoittavasta vaikutuksesta hyödyvät niin koulu- ja työikäiset kuin erityislapset tai vanhuksetkin. Peittoa käytetään kodeissa, päiväkodeissa, laitoksissa ja sairaaloissa.

Oikein valittuna painopeitto on turvallinen käyttää.

– Oli sitten kyse kolmevuotiaasta uhmaikäisestä kuin 90-vuotiaasta dementoituneesta vanhuksesta, käyttäjän pitää pystyä itse siirtämään peitto pois päältään.

Tietyissä tilanteissa tai sairauksissa on oltava erityisen tarkkana. Niitä ovat vaikeat hengityselin- tai verenkiertoelimistön sairaudet, murtumat, osteoporoosi, diabetes, riski painehaavojen saamiseen sekä erityisen vaikea ahtaan paikan kammo.

Serina Care valmistaa myös painokäärmeitä, joita voi käyttää rauhoittumiseen esimerkiksi olkapäällä tai sylissä.
Serina Care valmistaa myös painokäärmeitä, joita voi käyttää rauhoittumiseen esimerkiksi olkapäällä tai sylissä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Ylivieskalaisfirma nousi valtakunnalliseen julkisuuteen viime keväänä television Supernanny Suomi -ohjelmassa, jossa esiintyy psykoterapeutti, lastensuojelun parissa pitkään työskennellyt Pia Penttala.

– Me olemme laiskoja markkinoimaan. Tuotantoyhtiö otti vuosi sitten yhteyttä ja kysyi kiinnostusta tehdä yhteistyötä. Pia Penttalalla on aikaisemman työnsä kautta kokemusta painopeitoista, Vähäkangas kertoo.

Tänä syksynä painopeitteen valmistaja sai kuulla, että tositv-sarja Big Brother haluaa painopeitot BB-taloon. Yhteys syntyi värähtelypatjoja myyvän jälleenmyyjän Neurosonicin kautta.

Helena Vähäkangas ei ollut katsonut Big Brotheria ja oli aluksi hieman hämmentynyt.

– Siellä vissiin on stressaantunutta porukkaa ja rauhoitusta kaivataan, Vähäkangas pohtii.

Painopeitot ommellaan Serina Caren ompelimossa. Helena Vähäkangas on yrityksen toimitusjohtaja ja Maija Myllylahti on työnjohtaja. Oikealla ovat Arja Hautamäki ja Jaana Laitala (alh.)
Painopeitot ommellaan Serina Caren ompelimossa. Helena Vähäkangas on yrityksen toimitusjohtaja ja Maija Myllylahti on työnjohtaja. Oikealla ovat Arja Hautamäki ja Jaana Laitala (alh.) Kuva: Clas-Olav Slotte
Kuka?

Helena Vähäkangas

Syntynyt vuonna 1976 Haapajärvellä.

Serina Caren toimitusjohtaja.

Koulutukseltaan lastenohjaaja, sosionomi, artesaani ja huonekaluverhoilija.

Entinen Visalan sairaalan sosiaalityöntekijä.

Perheeseen kuuluu yrittäjä, aviomies Markku Vähäkangas ja kolme kouluikäistä lasta.

Harrastanut aina käsitöitä ja ompelemista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä