perjantai 29.5.2020 | 15:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Hanna Raution kolumni: "Äiti, äiti! Kato minä osasin!" – Täältä tullaan Haitarinsoiton alkeet osa 1

To 17.10.2019 klo 06:30

Katson pikkulasta, 11 kuukauden ikäistä kummityttöä. Hän on jo oppinut kävelemään tukea vasten ja nousee hetkittäin seisomaan ilman tukeakin. Voi sitä riemua, kun pikkuinen saa kärryt, joita työntämällä hän pääsee yhtäkkiä kävelemään ympäriinsä.

Jalat harittavat ja etunoja on tiukka. Jokellusta, naurua ja riemunkiljahduksia. Välillä kärry karkaa ja ihmislapsi kaatua muksahtaa. Kaatuminen ei menoa haittaa, sillä hän oppinut jotain uutta ja on aivan onnessaan uudesta taidosta.

Aiemmin en oikein arvostanut henkilöitä, jotka aina aloittavat syksyn tullen tai uudenvuodenlupauksen innoittamana jonkin uuden harrastuksen. Pidin sellaista lyhytjänteisenä ja uusien villitysten perässä juoksemisena.

Oudoksuin kansalaisopistojen lukuisia harrastuspiirejä. Ajattelin, että käsityökerhot ja joogat ovat eläkeläisille, savityökurssit entisille kuvaamataidon lahjakkuuksille ja yrttikurssit hipeille.

Nyt olen muuttanut mieleni.

Aikuisen kannattaa ottaa monessa asiassa mallia pikkulapselta. Oppimisesta iloitseminen on yksi esimerkki.

Kuinka hienoa onkaan huomata, että voi edelleen oppia jotain ihan täysin uutta. Tekee mieli hihkua kuin kolmivuotias: "Äiti, äiti! Kato minä osasin!" Joku kyynikko voi tietenkin pitää tätä lapsellisena, mutta minusta lapsellisuus on hyvästä, jos se saa vakavan aikuisen iloiseksi, onnelliseksi ja hetkellisesti itseensä tyytyväiseksi.

Oppimiseen jää koukkuun. Tai ehkä koukkuun jää sen aiheuttamaan mielihyvään, mutta samapa tuo jos onnellisuutta aiheuttava toiminta jatkuu.

Oppimista voi tapahtua myös oman kiinnostuksen puitteissa. Käsityöläinen voi innostua uusista tuotteistaan tai uuden tekniikan opettelusta, kielellisesti lahjakas vieraan kielen omaksumisesta ja kuntosaliharrastaja saada motivaatiota uusien liikkeiden onnistumisesta.

Uuden harrastuksen ei tarvitse olla mitään älytöntä, kuten laskuvarjohyppy, lentolupakirjan hankkiminen tai kiinan kielen opettelu. Mutta uskon, että aivan vieraaseen tekemiseen heittäytyminen palkitsee eniten. Tietysti kiinnostus ja jonkinlaiset pohjat, kuten liikunnassa peruskunto tai musiikissa ohut nuottien tunteminen auttaa.

Ehkä seuraavaksi käyn kotikomeroilla ja tammikuussa onkin vuorossa Haitarinsoiton alkeet osa 1.

Kaatuminen ei menoa haittaa, sillä hän oppinut jotain uutta ja on aivan onnessaan uudesta taidosta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »