torstai 2.7.2020 | 08:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Vapaaehtoinen katutyö sopii pienille paikkakunnille

Maija Myllykangas
To 17.10.2019 klo 07:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KOKKOLA

- Olisitpa nähnyt nuorten ilmeet, kun poliisit tulivat heittämään niiden kanssa tikkaa! Ne olivat niin mielissään: että poliisitkin on tavallisia ihmisiä eikä mitään vihollisia – että yleensä joku aikuinen viitsii olla niiden kanssa.

Satu Seijari kertoo viime perjantai-illasta Kaustisella Nuorten Parkissa. Hän on yhdessä Pirjo Viiperin, Anne Pahkakankaan ja oin parinkymmenen muun vanhemman kanssa tehnyt vapaaehtoista katutyötä nuorten parissa runsaan vuoden ajan.

Nuorten Parkki –toiminnan taustalla ovat Kaustisen kunta, seurakunta, SPR, helluntaiseurakunta ja nuoreten vanhemmat. Nuorisokahvilan vuokran maksaa kunta.

Parkki on avoinna päiväsaikaan sekä keskiviikko- ja perjantai-iltaisin. Sen jälkeen kun varsinainen Parkki-kahvila sulkee ovensa perjantaina iltayhdeksältä, lähtevät Punaisen Ristin organisoimat vapaaehtoiset liikkeelle Kaustisen yöhön.

- Kierretään kylän liikekeskuksia ja puistoja, jutellaan nuorten kanssa, annetaan apua. Kaustisella on sama ilmiö kuin muuallakin: yhä nuoremmat ovat liikkeellä, varsinkin tytöt, kertoo Pirjo Viiperi.

- Mutta jos kylällä on oikein hiljaista, sekin huolestuttaa.

Vapaaehtoistoiminta hakee Kaustisella vielä muotoaan. Sen takia naiskolmikkokin on tullut ideoita hakemaan Kokkolassa Elbassa järjestetyltä SPR:n Pohjanmaan piirin katutyön peruskurssilta.

Nuorisokahvilatoiminnasta kuullaan Kaustisella lisää torstaina 21. lokakuuta, jolloin kouluttajaksi tulee Walkers-nuorisokahviloiden isä, nuoriso-ohjaaja Olavi Sydänmaanlakka. Kaustisen evankelisella kansanopistolla luennoidaan päivällä viranomaisille ja yhteistyötahoille, iltatilaisuus on suunnattu vanhemmille.

- Jos saisin lottovoiton, perustaisin nuorille oman paikan, sellaisen aina avoinna olevan alkoholittoman kahvilan ja ravintolan välimuodon. Nuorilla pitää olla paikka, missä olla yhdessä, haaveilee Anne Pahkakangas.

- Parkki on osoittanut, että kun nuori vain rohkenee tulla mukaan, hän voi hetkeksi unohtaa omat murheet ja huomata, että iltaa voi viettää näinkin.

Parkkiin on suunnitteilla toimintaa ja tekemistä.

- Nuorten pitää saada pelata ja värkätä yhdessä. Esimerkiksi perjantain tikanheittokilpailut olivat tosi hieno juttu, kertoo Satu Seijari.

- Tietynlainen vastuullisuus ja kiinnostus vapaaehtoistyöhön on herännyt Kaustisella. mutta toisaalta on semmoisiakin päättäjien ääniä kuulunut, ettei Kaustisella nyt tämmöistä tarvita, kun pitäjässä on niin paljon muita harrastusmahdollisuuksia.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »