perjantai 29.5.2020 | 17:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Rasehornin perheen kaksoisvoitto – Minerva ja Linnea kirjoittivat jälleen voitokkaasti omissa sarjoissaan Napero-Finlandia-kilpailussa.

Tiina Ruotsala
Pe 18.10.2019 klo 14:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokkolalaiset, kirjoittavat ihmesiskokset Minerva ja Linnea Rasehorn jatkoivat menestystään vuosittaisessa Päätalo-instituutin valtakunnallisessa Napero-Finlandia-kirjoituskilpailussa. Tytöt uusivat tänä vuonna vuoden 2017 kaksoisvoittonsa. Voitto on molemmille kirjoittajalahjakkuuksille tässä kisassa jo kolmas.

Tänä vuonna kilpailuun lähetettiin vajaat 1700 satua.

Minerva Rasehorn voitti kisan kakkossarjan Alan muuttua koiraksi! -sadullaan, johon saivat osallistua peruskoulun kolmannet ja neljännet luokat. Tässä sarjassa oli mukana reilut kahdeksansataa satua. Linnea Rasehorn kisasi 5–6 -luokkalaisten sarjassa ja voitti sadullaan Salaperäinen sulkakynä. Tähän sarjaan lähetettiin viisisataa kirjoitusta.

Esiraadin puheenjohtaja, lasten- ja nuortenkirjallisuudentutkija FT Myry Voipio ja kilpailun päätuomari, kirjailija Niilo Keränen kertoivat, että vuosien varrella satujen keskimääräisessä tasossa ei ole havaittavissa merkittävää eroa aikaisempiin vuosiin. Tästä voisi vetää sellaistakin johtopäätöstä, että snapchat- ja muu someaika ei ainakaan kirjoittamista harrastaviin lapsiin ole vaikuttanut kirjoittamistaitoa heikentävästi. Tosin – niin nyt kuin aiempinakin vuosina – satujen parhaimmistoon seuloutuu enemmän tyttöjen kuin poikien kirjoittamia satuja. Poikien sadut sisältävät ehkä enemmän seikkailuja ja scifi-tyyppistä tekstiä, varsinkin isompien poikien. Mutta niin tytöt kuin pojatkin kirjoittavat myös aivan perinteisiä eläin- tai prinsessasatuja, ja huimaa seikkailua löytyy myös tyttöjen kirjoittamana.

Napero-Finlandia on vuosittain järjestettävä, peruskoulun 1-6 -luokkalaisille suunnattu valtakunnallinen sadunkirjoituskilpailu. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa lapsia kirjoittamisen ja lukemisen pariin.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »