perjantai 29.5.2020 | 15:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Kaupunginteatteri tarttui ajankohtaiseen teemaan – Katariinan kamarissa ensi-iltansa saava Argentiinan sotilasjuntan ajasta kertova Hämähäkkinaisen suudelma voisi sijoittua Nyky-Eurooppaan.

Tiina Ruotsala
To 17.10.2019 klo 16:36 | päivitetty to 17:08

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Jokaisella ihmisellä on oikeus tulla hyväksytyksi sellaisena kuin hän on!

Näin tiivistää Kokkolan kaupunginteatterin johtaja, Hämähäkkinaisen suudelma -näytelmän ohjaaja Juha Vuorinen teoksen sanoman. Katariinan kamarissa tulevalla viikolla ensi-iltansa saava näytelmä on kunnon puheteatteria, joka ainakin tiedotustilaisuudessa nähdyn katkelman perusteella sopii tilaan oivallisesti.

Työparina Juha Vuorisella ovat olleet näyttelijät Tomi Turunen ja Jani Honkaselkä. Valoista ja lavastuksesta vastaa Ari Auvinen ja puvustuksesta Katri Tuukkanen.

Hämähäkkinaisen tapahtumat sijoittuvat Argentiinaan 70-luvulle. Pitkää tuomiota istuvat naisellinen Molina ja macho Valentin jakavat yhteisen sellin. He ovat kaksi hyvin erilaista miestä. Molina on saanut tuomion homoseksuaalisuudesta, ja Valentin on puolestaan mielipiteensä vuoksi vainottu toimittaja (ammatti paljastettiin tiedotustilaisuudessa, vaikka sitä ei näytelmässä kerrotakaan).

Argentiinalainen kirjailija Juan Manuel Puig kirjoitti ensin romaanin, josta hän myöhemmin dramatisoi näytelmän. Moni muistaa Hämähäkkinaisen suudelman elokuvaversion reilun kolmen vuosikymmenen takaa.

Näytelmässä keventävänä sivujuonena kulkee puolestaan Molinan kertomana elokuva Kissaihmisiä, joka on yksi kauhuelokuvien klassikoista vuodelta 1942.

Kokkola sijaitsee vahvalla raamattuvyöhykkeellä, ja sen tietää myös kaupunginteatterin johto. Vuosi sitten pidetty Pride-viikko nosti sateenkaarilipun kaupunginteatterin salkoon ja lämpiössä pidettiin teemakahvilaa tapahtuman ajan. Lippu vietiin muutamana yönä ja some täyttyi paheksujista. Suunnilleen samoihin aikoihin kypsyi Juha Vuorisen mielessä päätös ottaa Hämähäkkinaisen suudelma teatterin ohjelmistoon.

– Näytelmä käännettiin suomeksi 1990, ja melko pian ohjasin sen ensimmäisen kerran. Näytelmä jäi kuitenkin mieleen ja halu tehdä se uudestaan.

Myös työryhmän muut jäsenet korostavat aiheen ajankohtaisuutta. Tiedotustilaisuuden jälkeen luen artikkelin ensi-iltaan tulevasta elokuvasta And Then We Danced, joka kertoo georgialaisesta, homoseksuaalista tanssijasta. Kun elokuvaa filmattiin Tbilisissä, työryhmä tarvitsi henkivartijat. Paikallisen koreografin nimeä ei näy lopputeksteissä.

– Puola, Unkari, Venäjä, luettelee Ari Auvinen maita, joihin näytelmän tapahtumat voisivat sijoittua.

– Ja Turkki, kuuluu näyttämöltä.

Tomi Turunen pohtii, että näytelmä ei koskaan ole lopullisessa muodossa ensi-illassa.

– Meidän näyttelijöiden osalta harjoitustyö päättyy ensi-iltaan, mutta näyttelijätyö jatkuu. Esitysten myötä näytelmä myös kypsyy.

Juha Vuorinen toteaa, että näin pienessä työryhmässä keskustellaan paljon, vaikka ohjaaja sanoo lopullisen sanan.

Työryhmä korostaa, että näytelmässä ei saarnata eikä väännetä rautalankaa. Oman mausteensa tarinaan tuo, ettei miehiä ole sattumalta asutettu samaan selliin.

– Tämä ei ole poliittinen näytelmä, vaan syvästi humanistinen teos.

Tulevana maanantaina Katariinan kamarin koeyleisössä istuvat alueen opettajat, jotka vastaavat yhteistyöstä alueen teatterin kanssa.

– Toivottavasti he pitävät näkemästään. Minusta tämä sopii hyvin esimerkiksi lukiolaisille, sanoo Juha Vuorinen.

Teatteriyleisöä näytelmä kiinnostaa, sillä avoimissa harjoituksissa viikko sitten tupa oli ihan täynnä.

Hämähäkkinaisen suudelman ensi-ilta Katariinan kamarissa 24.10. klo 18:30.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »