tiistai 7.7.2020 | 21:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Veikkausyhtiön kukistamistarve johtuu pääoman maailmankaudesta

Mauri Nygård
Pe 18.10.2019 klo 18:30

Hyvä Sauli, kyllähän sinun kuten minunkin runsaasti keskustalaisuutta nauttineena pitäisi tietää, mistä veikkausyhtiön kukistamistarve nyt nousi. Taisi olla ns. retorinen kysymys, minkä tässä lehdessä asiasta esitit (11.10.).

Mehän elämme pääoman maailmankautta. Se nosti päätään jo Harri Holkerin (kok) hallituksen aikana, mutta pääsi varsinaiseen kukoistukseensa Esko Ahon (kesk) kaudella. Samaa linjaa ovat sitten jatkaneet mm. Paavo Lipposen demarihallitukset, Sauli Niinistö (kok) aisaparinaan, eikä muutosta ole nähtävissä nytkään Antti Rinteen (sd) kaudella. Rinnehän väläytteli heti Veikkaus-keskustelun alussa, että yhtiön monopolinen asema ei välttämättä ole ikuinen. Suomeksi se tarkoittaa yksityisten yritysten sallimista Veikkauksen apajille.

Pääoman maailmankaudella kaikki julkinen on huonoa ja yksityinen hyvää. Valtio ja kunnat ovat julkista, ja ne ovatkin monin tavoin hävityksen kohteena. Valtio ei jaa riittävästi valtionosuuksia kunnille eikä kouluta riittävästi lääkäreitä eikä hoitohenkilökuntaa. Maassa vallitsee hätä ja ahdinko, millä perusteella sitten yksityistetään, keskitetään ja jätetään heitteille, kuten aiotaan myös Keski-Pohjanmaan Soitessa.

Valitetaan kestävyysvajeesta ja hyvätuloisille kalliiksi tulevista sairaista ja eläkeläisistä. Todellisuudessa ei meillä mitään valtion tulovajetta ole. Verotusta on vain ”kevennetty” hyvätuloisilta. Jos verotettaisiin kuten vuonna 2 000, niin kaikki pyörisi maassa paljon paremmin. Rikkaatkin erottuisivat silti edelleen rahvaasta.

Kaikki on siis hallittua ja haluttua kurjistamista yksityistämisen edistämiseksi. Ei se sen kummempaa ole Soitessakaan.

Jos rahasta on puutetta, niin sitä pitää hankkia lisää: joko edullisilla lainoilla tai veroja korottamalla. Soiten tapauksessa kuntien maksuosuuksia korottamalla. Julkisuudessa verojen korottamista on tainnut vaatia vuosikausia vain yksi henkilö,

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »