maanantai 25.1.2021 | 00:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Kunnianosoitus "viimeiselle karpaasille"– Jan Närväisen valokuvantarkka piirros Mika Myllylästä syntyi henkisen taistelun jälkeen

Anni Saari
La 19.10.2019 klo 15:00 | päivitetty la 21:48

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KANNUS

Kun Kannuksessa asuva harrastajataiteilija Jan Närväinen sai lokakuussa valmiiksi Mika Myllylästä tekemänsä muotokuvan, takana oli melkoinen henkinen taistelu.

Närväisen haaveena oli nimittäin pitkään ollut tehdä muotokuva Myllylästä.

– Mika on aina ollut minulle enemmän kuin urheilija, hän on vaikuttanut minuun aika paljon, Närväinen kertoo.

Kynnys ryhtyä piirtämään oli kuitenkin korkea, ja aiemmin Närväinen ei ollut uskaltanut työhön ryhtyä. Hänen piirtämisensä oli myös ollut jonkin aikaa tauolla. Närväisen äiti kuoli reilu vuosi sitten, ja piirtämiseen ei ollut riittänyt motivaatiota.

Syksyllä ilmojen huonontuessa Närväinen päätti kuitenkin tarttua härkää sarvista. Hän ilmoitti vaimolleen käyttävänsä nyt aikaa piirtämiseen, ja teki Myllylän kuvaa joka ilta useita tunteja vajaan viikon ajan.

– Kuvan valmistuminen oli erittäin suuri helpotus itselle. Teknisesti se ei poikkea muista tekemistäni töistä, mutta siihen liittyi niin paljon ajatuksia ja tunteita, että se oli sen vuoksi haastavampi.

Lokakuisena perjantai-iltana Närväinen latasi "Viimeinen karpaasi" -nimisen teoksen kuvan Facebookiin ja kertoi, että haluaa sen avulla kunnioittaa Mika Myllylän muistoa. Päivitys sai runsaasti huomiota, mikä oli Närväiselle tärkeää.

– Tuntui hyvältä lukea kommentteja. Niistä näki, että moni arvostaa Mikan uraa ja elämää.

Närväinen kertoo tehneensä teoksen vain itseään varten, mutta sitten eräs Myllylän sukulainen otti yhteyttä häneen ja kertoi lähipiirin arvostavan kuvaa.

– Se oli suurin kunnianosoitus itselleni.

Siltä seisomalta Närväinen päätti lahjoittaa teoksen Myllylän vanhemmille.

Tällä viikolla Närväinen on julkaissut kuvia nopeammin tehdyistä teoksista. Niissä ovat esiintyneet Antti Tuisku, Lauri Tähkä ja Samu Haber.

– Niissä on mahdollisimman vähän väriä. Ne ovat sellaisia mukavia, nopeita töitä tehdä välillä.

Lauri Tähkä jakoi oman kuvansa omassa somessaan ja oli Närväisen kanssa asiasta myös yhteydessä. Närväisen mukaan Vain Elämää -sarja kuitenkin päättyy tähän, sillä kiinnostus on alkanut suuntautua toisiin kohteisiin.

Hän haluaa itse valita aiheensa ja sen, milloin työskentelee, sillä hän haluaa säilyttää piirtämisessä ilon ja hyvän fiiliksen.

Pieniä töitä Närväinen pystyy tekemään vaikka lapsensa päiväunien aikana. Hänellä on piirtämisestä niin pitkä kokemus, että siihen on muodostunut helpottava rutiini.

– Tietää, mitä on tekemässä. Enää ei tule tehtyä älyttömästi virheitä, ja se on nopeuttanut.

Iso projekti vaatii kuitenkin kunnolla aikaa ja keskittymisrauhan.

– Menen omaan huoneeseen, laitan oven kiinni ja korvanapeista jotain aiheeseen sopivaa musiikkia. Siinä pitää päästä sellaiseen tilaan, jossa on vain paperi ja kynät, hän kuvaa.

Närväinen jakaa kuviaan sosiaalisen median palveluissa, mutta ei halua huomiota itselleen. Hän sanoo haluavansa ennemmin kannustaa ihmisiä itsekin tarttumaan kyniin.

Muutama vuosi sitten häntä pyydettiin ohjaamaan Kälviällä nuorten taideryhmää.

– Se on ollut yksi suurimmista asioista, että olen saanut antaa vinkkejä nuorille, Närväinen toteaa.

Ryhmä on nykyisin hajautunut ympäri Suomea, mutta Närväinen tsemppaa ja kannustaa heitä edelleen. Kälviän Färjäreiden toiminnassa hän on myös mukana, vaikka asuu itse Kannuksessa.

– Ryhmään mahtuu uusia jäseniä mukaan. Sinne uskaltaa tulla, jos on vähänkin kiinnostunut piirtämisestä, Närväinen sanoo.

Lue lisää: Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Mika Myllylän on vaikea ymmärtää menestymistään

Hiihtolegenda Mika Myllylän patsas on valua vaille valmis, mutta hanke viivästyy vuodella rahan puutteen vuoksi - Kuvanveistäjä Seppo Kalliokosken suurtyö kunnioittaa Myllylän uraa ja persoonaa

Mika Myllylän tytär Olivia Myllylä vihastui, kun hiihtäjän lapsille ei kerrottu patsashankkeesta

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »