tiistai 7.7.2020 | 20:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Kauppakilpailusta Kokkolan, Vaasan ja Seinäjoen maakuntakeskuksissa

Kari Moilanen City Kokkola
La 19.10.2019 klo 19:30

Seinäjoen kauppakeskus Ideapark avataan marraskuussa tänä vuonna. Kävijätavoite on 4 miljoonaa kävijää.

Rakennukseen on tulossa 100 erikoisliikettä, ravintoloita, hybermarket ja viihdekeskus. Kauppakeskuksen pinta-ala on 66.000 m2 ja kokonaisinvestointi noin 100 miljoonaa euroa.

Seinäjoen monitoimiareenassa järjestetään iso valtakunnallisia messuja, konferensseja ja tapahtumia. Käsityömessuille odotettiin 20.000 kävijää ja joulumarkkinoille 30.000 kävijää. Monitoimiareenan ympärillä olevat tapahtumat rikastuttaa kaupunkikeskustan kauppiaita noin 10 miljoonalle eurolla vuodessa enemmän kuin Kokkolassa.

Wasa Stationin monitoimiareena siirtynee yksityisille toimijalle eli oman yhtiön hoitamaksi? Monitoimiareenan toimintaa tukee Musiikki- ja Kongressikeskus, jonka omistaisi Vaasan kaupungin omistama yhtiö? Kustannusarvio yhteensä noin 50 miljoonaa euroa. Iso hotelliketju jo tulossa Vaasaan ”linja-autoaseman” tontille.

Molemmissa kaupungeissa on menossa ”linja-autoaseman” tontin suunnittelu, kumpi kerkeää ratkaisee sijat 2 ja 3 Pohjanmaan kauppakilpailussa. Voittaja saa Seinäjoen Ideaparkin jälkeen vetovoimaiset uudet kauppaliikkeet.

Kokkolan kaupallinen vetovoima tarvitsee nopeasti monitoimiareena, missä voi järjestää valtakunnallisia tapahtumia mm messuja ja konferensseja. Kaksi kyselykierrosta on tehty Kokkolan erikoisliikkeiden ja palveluiden mixin monipuolistamiseksi. On tehty myös hyvinvointi- ja terveysalan yrityskyselyjä.

Pukumiehen ja Mick´sin tilat ovat Kokkolan kaupallisen ydinkeskustan parhaimmalla paikalla. Pukumies sulki myös Jyväskylän toimipisteen. Kokkolassa 1200 m2:n tiloihin Kauppakeskus Chydenian parhaimmalla paikalle löytyy kysyntää. Toivottavasti useampi liike ja sellaisia, joita ei vielä Kokkolan katukuvassa ole.

Muotitavaratalo Halonen on kasvanut vuodesta 1932 yhdeksi suurimmista yksityisistä muotialan yrityksistä jatkaa Kokkolan suurimpana nykyisissä tiloissaan. Tavaratalo Anttila Centerin kehittämistyö jatkuu. Noin 2500 m2 kuntokeskus toimii tavaratalon kellarikerroksessa. Elisa on ottanut käyttöön Anttilan ylimmästä kerroksesta yli 50% koko kerroksen pinta-alasta.

Niemenkulman liiketontista asunnot ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta ja asuntovarauksia on tehty. Alustavien arvioiden mukaan rakentaminen alkaa lähikuukausina. Niemenkulmaan tulee myös katutasoon liiketiloja.

Kokkolan 43 tyhjästä liiketilasta yli puolet huonossa kunnossa, vanhentuneita ja epäkäytännöllisiä. Tarvitaan oikean kokoisia, oikealla paikalla ja lähellä kaupallista keskipistettä olevia nykyaikaisia liiketiloja uusille Kokkolasta kiinnostuneille kauppiaille.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »