tiistai 2.6.2020 | 23:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Tiina Ruotsalan kolumni: Maria Åkerblom ja ne muut

Su 20.10.2019 klo 06:30

Tutkimusten mukaan asun suomalaisella raamattuvyöhykkeellä. Hyvin täällä pärjää kirkkoon kuulumatonkin. Vuosikymmenten aikana on Kokkolassa koettu useampikin herätysliike. Niiden nousu, uho ja osittainen tuho.

Elokuvaohjaaja Zaida Bergrothin ohjaama ja kokkolalaislähtöisen Jan Forsströmin kanssa käsikirjoittama elokuva Marian paratiisi nosti unissasaarnaajan jälleen framille. Åkerblomin ympärille muodostunut uskonnollinen yhteisö syntyi Kokkolassa. Vaikka Åkerblom on elokuvassa vain innoittaja fiktiiviselle tarinalle, saarnaaja ja myöhemmin taitava liikenainen sekä kennelin pitäjä, saa hän väen jälleen liikkeelle.

Niin paljon kuin Åkerblomista onkin kirjoitettu, hän jää meille mysteeriksi.

Åkerblom lienee ainoa karismaattinen keulahahmo, josta on myös tehty väitöskirja. Kokkolalaislähtöinen Gustav Björkstrand väitteli 70-luvun puolivälissä åkerblomilaisuudesta uskonnollisena liikkeenä. Tuolloin hän sai asianajotoimistosta kirjeen, jossa uhattiin väitöskirjan tekijää suurilla sakoilla, mikäli tutkimus julkaistaisiin. Toimeksiantaja oli itse Maria Åkerblom. Kun Björkstrandin kirjoittama ja Åkerblomin persoonaan keskittyvä Maria Åkerblom: elämän ja kuoleman lähettiläs (Schildts 2011) ilmestyi, ei uhkailuja enää kuulunut – Åkerblomin kuolemasta oli kulunut kaksi vuosikymmentä.

Maria Åkerblom oli aikansa julkkis ja liikkeen sisällä myös häikäilemätön hyväksikäyttäjä ja sadisti.

Åkerblom sai myös seuraajia. Esimerkiksi Lohtajalla koululaisia kutsuttiin 30-luvulla sanankuuloon, kun pitäjän oma unissasaarnaaja julisti sanomaansa. Näissä tilaisuuksissa kerättiin myös kolehtia saarnaajan perheelle.

Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä kymmenen vuotta sitten julkaistu Ilkka Malmbergin ja Hannes Heikuran reportaasi Suomesta nosti esille kartanolaisuuden, jonka pedofilia ja suoranainen sadismi tulivat rytinällä suuren yleisön tietoisuuteen rytinällä. Tarinansa kertoneen kauppaneuvos Leevi Laitisen lapsuuteen ja nuoruuteen keskittyvä elämänkerta julkaistiin pari vuotta myöhemmin, ja helmikuussa julkaistiin vielä täydennetty ja päivitetty muistelmateos, jossa Laitinen kertoo elämäntarinansa omin sanoin.

Maria Åklerblom oli köyhä tyttö, josta kasvoi taitava manipuloija. Leevi Laitinen "adoptoitiin" kartanolaisuuteen pikkupoikana ja hänestä piestiin lapsisaarnaaja. Osa Marian lapsista pelastui, niin myös kartanolaisuudesta karannut Laitinen.

Ihminen ei ole muuttunut miksikään. Yhä edelleen tolkun väki hurahtaa erilaisiin liikkeisiin ja panee samalla henkisen ja maallisen omaisuutensa likoon "paremman" paratiisin puolesta. Se kai ei ole laissa kiellettyä.

Laitinen "adoptoitiin" kartanolaisuuteen pikkupoikana ja hänestä piestiin lapsisaarnaaja.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »