keskiviikko 3.6.2020 | 22:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Koulupsykologin työ voi olla mahdotonta liian asiakasmäärän vuoksi – Tilanne on vaikea esimerkiksi Kokkolassa, Ylivieskassa ja Kalajoella

Tiina Ojutkangas
Pe 18.10.2019 klo 20:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Lasten ja nuorten mielenterveydestä puhutaan aina silloin, kun tapahtuu jotakin traagista. Viimeksi keskustelu syttyi Kuopion koulusurman jälkeen.

Psykologiliitto suosittelee yhdelle koulupsykologille 600–800 oppilasta ja korkeintaan kolme toimipistettä. Liiton suositukset jäävät saavuttamatta useilta kunnilta. Myöskään oppilas- ja opiskelijahuoltolakia ei pystytä joka paikassa noudattamaan, koska psykologeja ei löydy avoinna oleviin työpaikkoihin.

Esimerkiksi Kokkolassa koulupsykologin paikkoja on kahdeksan, mutta ainostaan viidessä on työntekijä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksi psykologi saattaa vastata noin 1300 opiskelijan psykologipalveluista. Toinen esimerkki löytyy Ylivieskasta, jossa kahdesta psykologista toinen on vanhempainvapaalla eikä sijaista ole. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Ylivieskan lukion ja Jedun toimipisteen opiskelijat jäävät kokonaan ilman palveluita. Kalajoella koulupsykologi ottaa puhelimitse yhteyttä samana päivänä, mutta tapaamisaika järjestyy vaaditun seitsemän päivän sisällä vain kiireellisissä tapauksissa.

Ylivieskan sivistysjohtaja Kai Perttu kuvailee tilannetta Keskipohjanmaan haastattelussa surkeaksi. Se on kuin onkimista tyhjästä saavista, sanoo sivistysjohtaja. Pertun mukaan Ylivieskan kaupunki yrittää korjata tilannetta ostopalvelujen avulla. Hän kuitenkin myöntää, että näillä resursseilla kaupunki ei pysty täyttämään lain asettamia vaatimuksia.

Ongelma ei esiinny vain pohjalaiskunnissa vaan ympäri Suomea on kouluja ja kuntia, joissa yhtä psykologia kohti on liikaa opiskelijoita. Ongelma on monitahoinen. Virkoja ei saada täytetyksi, koska työ ei kiinnosta. Syyt ovat arkijärjellä ajateltuina aika selvät. Kun työtä ei jo lähtökohtaisesti pysty tekemään suositusten, lain ja liian suuren asiakasmäärän vuoksi jopa oman ammattietiikan mukaisesti, voi olla vaikea motivoitua hakemaan koulupsykologin työtä.

Nuoret opiskelijat tarvitsevat turvaverkkoja ja apua. Kaikkia ongelmia ei pystytä ratkaisemaan ystävien ja perheen voimin. Lasten, nuorten ja perheiden vaikeisiin tilanteisiin tulisi luonnollisesti puuttua jo siinä vaiheessa, kun ongelmia ilmaantuu ja niihin voidaan parhaiten puuttua.

Lue lisää: "Tällä hetkellä psykologipalvelut puuttuvat 650 opiskelijalta" – Ylivieskassa toisen asteen opiskelijat joutuvat pärjäämään kokonaan ilman koulupsykologipalveluita, mutta ongelmia on myös Kalajoella ja Kokkolassa

Kaikkia ongelmia ei pystytä ratkaisemaan ystävien ja perheen voimin.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »