Paikallisuutiset

Liljoja vai ruusuja? Virsi 30 vai 338? – Monen viimeinen tahto löytyy hautaustestamentista: "Yksi mummu kävi välillä sanomassa, että jonkun nimi pitää pyyhkiä pois vierasluettelosta"

Vaikka kuolema koskettaa jossakin vaiheessa meitä kaikkia, monet eivät halua ajatella koko asiaa. Mutta on olemassa niitäkin ihmisiä, jotka suunnittelevat omat hautajaisensa musiikkia, kukkia ja arkun väriä myöten valmiiksi.

Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry on kehittänyt tätä tarkoitusta varten hautaustestamentin. Lomakkeeseen voi merkitä viimeisen tahtonsa hyvin tarkasti tai määritellä esimerkiksi pelkästään hautaustavan. Toki asiat voi kirjata myös tyhjälle paperille.

– Kun suunnitelman ja toiveet laittaa etukäteen ylös, omaisten on helpompi toimia. Pitää vain muistaa kertoa jollekin, että hautaustestamentti on tehty ja se löytyy lipastonlaatikosta, kokkolalaisen Hautaustoimisto Mattssonin yrittäjäMarkku Lindholm toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hautaustoimisto Mattssonin yrittäjä Markku Lindholmilta kysellään viikoittain hautaustestamentista.
Hautaustoimisto Mattssonin yrittäjä Markku Lindholmilta kysellään viikoittain hautaustestamentista. Kuva: Clas-Olav Slotte
Hautaustestamenttiin voi kirjata esimerkiksi toiveet hautaustavasta ja kantajista.
Hautaustestamenttiin voi kirjata esimerkiksi toiveet hautaustavasta ja kantajista. Kuva: Clas-Olav Slotte

Hautaustoimisto Mattsonilla on tällä hetkellä säilytyksessä parikymmentä hautaustestamenttia. Pääsääntöisesti niiden tekijät ovat jo ylittäneet keski-iän, nuorten ihmisten hautaustestamenttien taustalta löytyy useimmiten vakava sairaus.

Lindholm kehottaa mainitsemaan testamentissa ainakin toiveen hautaustavasta.

– Osalla on testamentissa myös luettelo vieraista. Yksi mummu jätti hautaustestamenttinsa tänne säilytykseen ja kävi sen jälkeen aina välillä sanomassa, että jonkun nimi pitää pyyhkiä vierasluettelosta pois.

Kirkkoherranvirastosta voi noutaa Surun kohdatessa -vihkosen, joka opastaa hautajaisjärjestelyissä.
Kirkkoherranvirastosta voi noutaa Surun kohdatessa -vihkosen, joka opastaa hautajaisjärjestelyissä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Hautaustestamentin kirjoittamisen lisäksi moni haluaisi varata myös hautapaikkansa etukäteen. Se ei kuitenkaan ole nykyään mahdollista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sen seurakunnan, jonka alueella vainaja on asunut kuolinpäivänään, täytyy vaadittaessa järjestää hautaus ja osoittaa hautapaikka vainajan uskonnosta riippumatta. Hautapaikka voidaan kuitenkin luovuttaa vain kuolemantapauksen yhteydessä eikä sitä voi varata etukäteen edes vakavasti sairastuneena.

– Kuolemantapauksen yhteydessä voi toki varata maksimissaan neljä paikkaa, mutta ne täytyy maksaa heti. Niin sanottuja ainaishautoja ei enää saa, vaan haudan hallintoaika on 30 vuotta, Kokkolan seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikköJanne Korkiakangas kertoo.

Koska Suomessa pystyi ennen varaamaan useita hautapaikkoja, monilla hautausmailla on edelleen varattuja hautoja, joita ei ole koskaan käytetty. Varaajan elämäntilanne on voinut muuttua ja sen vuoksi todellinen hautapaikka onkin jossakin muualla.

Kokkolan seurakuntayhtymän alueella on kahdeksan hautausmaata. Kuvassa hautaustoimen päällikkö Janne Korkiakangas Annan hautausmaalla.
Kokkolan seurakuntayhtymän alueella on kahdeksan hautausmaata. Kuvassa hautaustoimen päällikkö Janne Korkiakangas Annan hautausmaalla. Kuva: Clas-Olav Slotte
Annan hautausmaalta löytyy myös uurnahautapaikkoja ja muistolehto.
Annan hautausmaalta löytyy myös uurnahautapaikkoja ja muistolehto. Kuva: Clas-Olav Slotte

Hautajaiset suositellaan järjestettäväksi viivytyksettä kuoleman jälkeen, joten hautajaisjärjestelyt on hoidettava melko nopeasti. Surun ja kiireen keskellä hautaustestamentista voi olla apua sekä omaisille, hautaustoimistolle että seurakunnalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun toiveet on kirjattu paperille, omaisten ei ainakaan tarvitse kinastella.

– Muuten voi tulla tilanne, jossa toinen lapsi sanoo toista ja toinen toista. Kun tunteet ovat pinnassa, siitä syntyy hankala soppa, Lindholm toteaa.

Mutta pitääkö hautajaisten sitten olla nimenomaan vainajan toiveiden mukaiset?

– Omaiset saavat päättää omantuntonsa mukaan hautajaisjärjestelyistä. Hautajaiset ovat aina omaisten tilaisuus.

Markku Lindholmin mukaan tuhkaus on yleistynyt. Uurnamallistossa on valinnanvaraa.
Markku Lindholmin mukaan tuhkaus on yleistynyt. Uurnamallistossa on valinnanvaraa. Kuva: Clas-Olav Slotte
Lyhtyaukon sisältävät hautakivet ovat yleistyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Lyhtyaukon sisältävät hautakivet ovat yleistyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kuva: Clas-Olav Slotte
Fakta

Hautaus ja muistomerkit

Arkkumallisto on nykyään hyvin laaja. Keinokuituiset kankaat on korvattu puuvillalla ja pellavalla. Valkoinen auringonsädearkku on Kokkolan alueella ylivoimaisesti suosituin.

Hautakivissä ei enää suosita niin sanottuja matkalaukkumalleja, vaan kulmat muotoillaan. Lyhtyaukolla varustetut hautakivet ovat suosittuja. Punertava kivi on noussut mustien ja harmaiden hautakivien rinnalle.

Tuhkaaminen lisääntyy vuosi vuodelta. Kokkolan seurakuntayhtymän alueella tuhkataan nykyään noin joka viides vainaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä