Paikallisuutiset

Halsua on nousemassa maan kovimmaksi verottajaksi – Suomen 311 kunnassa ollaan näinä päivinä ja viikkoina lukitsemassa ensi vuoden tuloveroprosentti

Miten se nyt menikään? Parempi kertarytinä kuin ainainen kitinä.

Halsualla kunnanjohtajaJari Penttilä ja kunnanhallitus päättivät, jos eivät sentään aivan lopullisesta ratkaisusta, ainakin saattaa kunnan talouden paremmalle tolalle.

Se tarkoittaa tuloveroprosentin nostamista kerralla muhkeat puolitoista prosenttiyksikköä. Jos valtuusto hallitukseen esityksen taakse asettuu, Halsua on nousemassa maan ankarimmaksi kuntaverottajaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haapajärvi oli vielä ennen maanantaita "kilvoittelemassa" Halsuan kanssa maan kyseenalaisesta ykkösverottajan tittelistä. Vs. kaupunginjohtaja Unto Vesamäki esitti veroprosentin nostamista samaan 23,50 prosenttiin kuin Halsualla. Vesamäki kuitenkin alensi ensin esitystään tasan 23 prosenttiin. Lopulta kaupunginhallitus päätti tiistai-iltana esittää valtuustolle veroprosentin pitämistä samana kuin tänä vuonna eli 22,50:ssä.

Tänä vuonna kovimpien verottajien viisikossa oli kaksi kuntaa Keskipohjanmaa-lehden levikkialueelta. Haapajärvellä ja Reisjärvellä veroprosentti oli 22,50. Reisjärvellä pysyneekin.

Yleensä veroprosenttien nostamiset tai laskemiset ovat olleen maksimissaan yhdessä prosentissa. Halsualla siis päätettiin räväyttää nyt oikein kunnolla.

– Niinhän se tuntuu, että kunnolla, mutta ainakin kymmenen viime vuotta tarve on ollut nostaa yli kolme prosenttiyksikköä. Nyt on ollut pari huonoa vuotta takana ja entiset ylijäämät tämän vuoden jälkeen syöty. Enää ei ole varaa tehdä tappiollisia vuosia, Jari Penttilä perustelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– En muista näin isoja korotuksia tai laskuja (Sotkamon kunta on laskemassa veroprosenttiaan 1,5 prosenttiyksiköllä) aiemmin tapahtuneen, Kuntaliiton pääekonomistiMinna Punakallio sanoo.

Punakallion arvion mukaan tänä vuonna veroja korottaa kahdeksisenkymmentä kuntaa. Viime vuonna tarkka luku oli 46. Alentajia oli viisi. Alle kymmenen lienee alentajia nytkin.

Olitte tietoisia, että päätöksestä seuraava julkisuus ei ole Halsuan kunnan julkikuvan kannalta kaikkein myönteisintä?

– Eikö ole ihme. Tuollaisesta pienestä asiasta!, Penttilä kuittaa kysymyksen naurahtaen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vakavoituu sitten ja perustelee ratkaisua, joka jouduttiin tekemään käytännössä pakkoraossa.

– Kyllä se oli pakkorako. Ei olisi ollut mitään käytännön merkitystä, jos olisimme vaikka puoli prosenttiyksikköä nostaneet. Se ei vaikuttaisi kuin reilut 60 000 euroa. Vaihtoehtona oli myös nostaa kahdella prosenttiyksiköllä.

Siihen malliin Halsuan kunnantuvalla on puhuttu, että tällä hyvin todennäköisellä SE-veroprosentilla mennään ainakin vuoteen 2022.

– Olipa tilanne melkein mikä tahansa, niin ei nosteta, Penttilä vakuuttaa.

Ylivieskassa talousjohtajan näkemys oli nostaa tuloveroprosenttia nykyisestä 22:sta 0,5:llä, mutta lopulta kaupunginhallitus päätti kaupunginjohtajaMaria Sorviston esityksen mukaisesti pitää verotuksen ennallaan.

– Keskustelujen jälkeen ja kokonaisuus huomioon ottaen esitin, että mennään entisillä veroprosenteilla, Sorvisto kertoo.

Veroratkaisun imagovaikutusta mietittiin myös Ylivieskassa. Ankaran verottajan maineen uskotaan vaikuttavan sekä yksityisten ihmisten muuttopäätöksiin että yritysten ratkaisuihin.

– Veroprosentilla saadaan aika paljon julkisuutta. Jos olisimme nostaneet prosenttia (22:sta 22,50:een), olisimme olleet yksi Suomen kovimmista verottajista. Ajattelimme, että se toisi liikaa huonoa julkisuutta.

Sorvisto näkisi mieluusti julkisessa keskustelussa useammin käsitteen ”efektiivinen veroprosentti”, jolla tarkoitetaan todellisia, erilaisten vähennysten jälkeen kuntien kirstuihin kilahtavia euroja.

– Ylivieskan efektiivinen veroaste on nyt pienempi kuin se on ollut aiemmin 2010-luvulla nykyistä pienemmillä veroprosenteilla.

Uskallatko tai haluatko arvioida, kuinka pitkään 22,00:lla Ylivieskassa mennään?

– Tällä mennään ainakin seuraava vuosi. Haluaisin sanoa, että mennään pitkälle eteenpäin. Elämä on kuitenkin opettanut, että kuntakentässä tilanteet muuttuvat tosi nopeasti.

Juttua päivitetty 6.11. klo 9.00. Haapajärven kaupunginhallitus päätti tiistai-illan kokouksessaan esittää tuloveroprosentin pitämisessä tämän vuoden lukemissa eli 22,50:ssä.

Aiemmin jutussa todettiin Halsuan ja Haapajärven nousevan 23,50:n tuloveroprosentilla todennäköisesti maan kovimmiksi kuntaverottajiksi.

Kommentti

Fakta

Halsua kohti SE-lukuja

Keskipohjanmaan levikkialueen kuntien tuloveroprosenttiesityksiä vuodelle 2020 (verohallinnolle ilmoitus viimeistään 18.11.):Alavieska ennallaan 22,00, Haapajärvi enn. 22,50, Haapavesi enn. 22,00, Halsua +1,50 22,00:sta 23,50:een, Kalajoki enn. 21,00, Kannus enn. 21,50, Kokkola -0,25 21,75:stä 21,50:een, Kärsämäki enn. 21,50, Lestijärvi enn. 21,00, Merijärvi enn. 22,00, Nivala enn. 22,00, Pedersöre +0,50 20,50:stä 21:een, Perho enn. 21,50, Pietarsaari enn. 21,25, Pyhäjoki enn. 20,75, Pyhäjärvi +1,00 20,75:stä 21,75:een, Reisjärvi enn. 22,50 (jakoi tänä vuonna maan korkeimman veroprosentin Haapajärven, Honkajoen, Teuvan ja Jämijärven kanssa), Sievi enn. 21,75, Toholampi enn. 21,75, Veteli +0,50 22,50:een, Ylivieska enn. 22,00.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä