Paikallisuutiset

Kasvavalla katsastusalalla kilpailu asiakkaista on kovaa ja leipä monilla tiukassa – Katsastusmääriä vähentänyt viimevuotinen lakimuutos ei kerää kehuja alueen katsastusyrittäjiltä: "Meille yrittäjille tuli isku vyön alle"

Traficomin katsastuskonttorien toimipaikkakartalla Keskipohjanmaan levikkialueen muotoinen kaistale on vihreiden pallojen täplittämä. Kokkola–Kalajoki–Oulainen–Pyhäjärvi–Veteli–Pietarsaari-kehällä tai sen sisäpuolella on yhteensä 22 konttoria.

Eniten konttoreita on Kokkolassa, jossa konttoreita on kuusi. Muut useamman kuin yhden konttorin paikkakunnat ovat Pietarsaari ja Ylivieska. Paikallisten katsastuskonttorien edustajat arvioivat, ettei konttorien kokonaismäärä alueella ole oikeastaan muuttunut suuntaan eikä toiseen viime vuosina.

Tarjontaa riittää – toki kysyntääkin. Eivät ole vatupassissa mutteivät tyystin epätasapainossakaan. Haastateltujen katsastajien viesti nimittäin kuuluu: leipä on tiukassa mutta yhä saatavilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä on kohtuullisen hyvä tilanne. Asiakkaita on riittänyt oikeinkin hyvin. Mitä olen markkinaosuusraportteja katsellut, joillakin konttoreilla ajat ovat olleet tiukat, HelppoKatsastuksen Kokkolan-aseman asemapäällikköTero Liedes selvittää.

Tosi harvassa ovat sellaiset alueet, joissa ei olisi kilpailua. Timo Siermala katsastusyrittäjä, Meinalan Katsastus Oy

– Tosi harvassa ovat sellaiset alueet, joissa ei olisi kilpailua. Täällä Kalajoella kilpailu oli niin tiukkaa, että toinen katsastuskonttori (Kalajoen Katsastus) päätyi lopettamaan kesällä,Timo Siermala kalajokisesta Meinalan Katsastus Oy:stä täydentää.

Keski-Pohjanmaan maakunnassa – ei jutun alussa määritellyllä alueella – joulukuussa 2018 oli keskimääräisen ajoneuvotiheyden mukaan laskettuna 4 139 henkilö- tai pakettiautoa yhtä katsastusasemaa kohti. Lukema alittaa valtakunnan maakuntakeskiarvon tuhannella autolla.

Autoja ei siis ole mielin määrin palveluntarjoajien lukumäärään ja tarpeisiin nähden. Kuten liike-elämän muillakin osa-alueella, katsastuskonttorin on erotuttava kilpakumppanien joukosta pärjätäkseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Valttejamme ovat palvelun hyvä saatavuus ja kaikkien katsastuslajien saatavuus. Lauantain aukiolo on ollut myös hyvä juttu, sitä ei ole muilla konttoreilla. Kokonaisuus tietysti ratkaisee, Fiksukatsastus Oy:n Kokkolan-aseman katsastajaKari Wallin luettelee.

– Pyrimme siihen, että toiminta olisi mahdollisimman tehokasta ja sujuvaa. Jonotusajat pyritään minimoimaan. Asiakaspalvelu korostuu katsastuksessa, Siermala listaa.

Toukokuussa 2018 voimaan tullut katsastuslakimuutos on tukaloittanut entisestään oltavia.

Uuden lain mukaan henkilö- ja pakettiautojen ensimmäinen katsastus tulee tehdä viimeistään neljän vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Aiemmin aikamääre oli kolme vuotta. Ensimmäisen katsastuksen jälkeen katsastusväli on kaksi vuotta, kunnes auton käyttöönottopäivästä on kulunut kymmenen vuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tiivistetysti sanottuna uusien ajoneuvojen katsastusväli siis harvenee. Tämän takia kokonaiskatsastusmäärät ovat vähentyneet yli kymmenellä prosentilla.

Muutos ei olekaan ollut katsastusyrittäjien mieleen. Katsastusmäärien lasku ei ainakaan toistaiseksi ole vaikuttanut katsastushintoihin tai henkilöstömääriin alueen yrityksissä.

– Meille yrittäjille tuli isku vyön alle lakimuutoksen myötä. Kappalemäärät tippuivat 20 prosentilla. Kun otetaan 20 prosenttia pois, mennään selviytymisasteelle, Siermala tunnustaa.

– Sen huomaa, että lakimuutoksen jälkeen alle kymmenvuotiaita autoja on käynyt tosi vähän, Wallin kertoo.

Katsastusalan ammattilaiset suhtautuvat nyreästi lakimuutosta kohtaan paitsi liiketaloudellisista syistä myös liikenneturvallisuussyistä.

– Ensimmäinen katsastuskerta on neljän vuoden iässä. Neljän vuoden aikana joku voi ajaa vaikka 200 000 kilometriä. Neljä vuotta on pitkä aika siihen, että tehdään ensimmäinen kunnon perustarkistus, Liedes pohtii.

– Katsastusvälin muutoksen raja on vähän korkea. Nyt esimerkiksi kahdeksan vuoden ikäinen auto voi saada kahden vuoden leiman. Siinä iässä alkaa herkästi olla monenlaista. Raja voisi olla matalampi, Wallin kommentoi.

Fakta

Katsastustoimiluvatalueella

Keskipohjanmaan levikkialueella on yhteensä 22 katsastustoimiluvallista konttoria (tilanne 31.10.2019).

Konttorit sijoittuvat paikkakunnittain seuraavasti:

Haapajärvi: 1

Haapavesi: 1

Kalajoki: 1

Kannus: 1

Kaustinen: 1

Kokkola: 6

Nivala: 1

Oulainen: 1

Pedersöre: 1

Pietarsaari: 3

Pyhäjärvi: 1

Veteli: 1

Ylivieska: 3

Lähde: Traficom

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä