Paikallisuutiset

Luonto on ykkösteema – "Innokkaimmat joulun odottelijat ovat aloittaneet askartelut jo juhannuksen aikoihin", kertoo kokkolalaisen askarteluliikkeen omistaja Sari Aho

Havuilla ja kävyillä koristeltuja kransseja, joulukortteja puukoristuksilla ja luonnonmateriaaleista, kuten puuvillasta tai villasta tehtyjä sisustustuotteita. Kokkolassa toimivan, Ihan itse -askarteluliikkeen omistavaSari Aho kertoo, että tämän vuoden jouluaskarteluiden ykkösteema on luonto.

– Luonto näkyy ihan kaikessa. Korteissa, kransseissa ja värimaailmassa. Luontotuotteita ei lähdetä kuitenkaan askartelua varten välttämättä luonnosta asti hakemaan, mutta ihmiset kuitenkin haluavat, että joulukoristeet näyttäisivät mahdollisimman aidoilta ja luonnollisilta.

Suuren suosion Ahon askarteluliikkeessä ovatkin tänä vuonna saavuttaneet muun muassa muoviset havut, varvut, marjat ja kävyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Myös esimerkiksi kaikenlaiset puuaihiot, kuten puupallot ja puukyntteliköt ovat olleet suosittuja.

Lasikuvun tai lasipallon sisälle laitettavat tunnelmavalot ja koristeasetelmat ovat Ihan itse -askarteluliikkeen omistaja Sari Ahon mukaan olleet viime vuosina suosiossa.
Lasikuvun tai lasipallon sisälle laitettavat tunnelmavalot ja koristeasetelmat ovat Ihan itse -askarteluliikkeen omistaja Sari Ahon mukaan olleet viime vuosina suosiossa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Aho uskoo, että luontoteeman vahva näkyminen tämän vuoden jouluaskarteluissa voi olla ainakin osittain merkki ihmisten arvomaailman muutoksista.

– Uskon, että viime vuosien aikana vahvasti esillä olleiden ympäristö- ja ilmastoteemoja käsittelevien aiheiden myötä kaikenlaista luontoaiheisuutta arvostetaan tänä päivänä yhä enemmissä määrin, ja se näkyy myös askartelussa.

Joulukorteissa luontoteema nousee esiin niin värimaailman, kuin koristeidenkin osalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikenlaiset syvät värit, kuten esimerkiksi sammaleen väriä muistuttava syvän vihreä, ovat suosittuja värejä. Myös ekologisuutta kuvastavat värit, kuten kierrätyspaperin ja pahvin värimaailmat ovat palanneet.

– Joulukorttien koristelussa käytetään paljon erilaisia puukoristeita, kuten lumihiutaleen, joulukuusen ja sydämen muotoisia koristeita.

Aho muistelee, että vielä muutama vuosi sitten joulukranssien osalta trendinä oli tehdä kranssi Styrox-renkaan ympärille, joka koristeltiin esimerkiksi erivärisillä joulupalloilla. Nyt kranssienkin koristelua voidaan kuvailla sanoilla pelkistetty ja luonnollinen.

Metallirenkaaseen tehtävän kranssin tekemisessä voi hyödyntää esimerkiksi havuja, marjoja, käpyjä, puukoristeita ja nauhaa.
Metallirenkaaseen tehtävän kranssin tekemisessä voi hyödyntää esimerkiksi havuja, marjoja, käpyjä, puukoristeita ja nauhaa. Kuva: Clas-Olav Slotte

– Tänä päivänä kranssien tekemisessä hyödynnetään paljon metallirenkaita, joiden ympärille kiedotaan esimerkiksi havuja, marjoja tai jonkinlaista koristenauhaa. Tällaisen kranssin pystyy helposti aloittelijakin tekemään, Aho vinkkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen mukaansa harva askartelija jaksaa joulukortteja tai muitakaan joulukoristeita tehdä aivan alusta asti itse.

– Pääasiallisesti askartelussa valitaan mielekkäitä ideoita, joita on helppo toteuttaa. Jouluaskarteluja varten meiltä ostetaankin paljon valmiita elementtejä, kuten kuviopaperia, kartonkikuvioita ja ääriviivatarroja, joita askartelijat sijoittelevat korttipohjalle oman makunsa mukaan.

Ihan itse -askarteluliikkeessä varsinainen joulusesonki käynnistyi tänä vuonna lokakuussa, mutta Aho tietää kertoa, että innokkaimmat joulun odottelijat ovat aloittaneet jouluaskartelut jo juhannuksen aikoihin.

– Tänä vuonna jouluteemaisia askartelutuotteita kyseltiin ensimmäistä kertaa jo ennen lokakuuta. En tiedä, johtuuko se siitä, että ilma olisi ollut tavanomaista kylmempi tänä vuonna, vai onko syynä tämä meidän nykypäivän ihmisten elämän hektisyys ja jatkuva kiire. Joulu on kuitenkin meille se aika vuodesta, joka antaa ikään kuin luvan rauhoittua. Jouluaskartelu on myös keino auttaa arjen keskellä pysähtymään.

Fakta

Tärpit jouluaskarteluun

Ykkösteema on luonto.

Väreistä suosittuja ovat sammalenvihreä ja kierrätyspaperin ja pahvin värit.

Trendikäs joulukranssi tehdään metallirenkaan ympärille esimerkiksi havuista.

Valotaulun saa helposti tehtyä maisemakankaasta, puukehikosta ja led-valoista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä