maanantai 24.2.2020 | 11:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Kuvataideyhdistyksen vuosinäyttelyyn niukasti tarjokkaita

Raija Pelttari Keskipohjanmaa
Pe 8.11.2019 klo 07:15 [päivitetty pe 07:18]

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KOKKOLA

Kokkolan Kuvataideyhdistyksen vuosinäyttelyyn jätettiin ennätysvähän töitä, sillä vain 32 kuvantekijää toi raadin arvioitavaksi kaikkiaan 78 teosta. Esille K.H. Renlundin näyttelyhalliin on asetettu vajaa viisikymmentä teosta.

Vajaan vuoden yhdistyksen puheenjohtajana ollut Mikael Lassila uskoo tarjottujen töiden vähäisen määrän johtuvan siitä käsityksestä, että raati ei kelpuuta realistisia töitä lainkaan. Hänen mielestään suorastaan tällainen myytti on vallinnut yhdistyksen jäsenten keskuudessa.

Vuosikymmeniä maalausta harrastanut Lars-Göran Hallbäck allekirjoittaa tämän ajatuksen. Hän on kuullut monen harrastajan tokaisevan, ettei sinne kannata mitään tarjota. ”Ne hyväksyy vain abstraktit työt.”

Hän onkin ehdottanut, ettei koko näyttelyn tarvitsisi olla samaa tyyliä, vaan esimerkiksi jokainen huone olisi omanlaisensa.

Lassila vakuuttaa, että kun kuvataideyhdistys järjestää näyttelyn se on tarkoitettu kaikille jäsenille.

- Me ollaan eri tyylisiä. Tämähän on meidän jäsenten näyttely ja heillä on mahdollisuus tulla. Jury saa sitten karsia.

- Ehkäpä vaikuttaa sekin, että on noloa tuoda työnsä kotiin ellei se kelpaa näyttelyyn, Lassila pohtii.

Hänestä näyttelyssä saa olla edustettuna monenlaisia tyylisuuntia. Sekin on otettava huomioon, että ollaan Kokkolassa.

- Se on eri asia kuin Pariisi tai Lontoo. Aika ja paikka vaikuttavat myös taiteen tekemiseen.

Nyt oli mahdollisuus tarjota enintään kolme teosta kun aikaisemmin luku oli viisi, mikä sekin vähentää. Lassila on kokenut myös, että pulaa on vastuunkantajista.

- Ehkä se kuuluu tämän ajan henkeen, että mukana kyllä oltaisiin, mutta vastuuta ei otettaisi. Puheenjohtajaksi ja hallitukseen ei tulijoita ole tyrkyllä.

Juryn jäsenet Eva Perman Pietarsaaresta ja Jarmo Leppänen Kannuksesta pitävät grafiikkaa pisimmälle vietynä osaamisena. Töissä on varmaa piirustustaitoa, teknistä taitoa ja herkkää tulkintaa.

Akvarellit olivat raadin mielestä melko vaatimattomia. Kaksikko muistuttaakin, että akvarellin hallitseminen vaatii vuosien työn.

Öljymaalaukset ovat sekä sisällöltään että muodoltaan hyvin vaihtelevia. Siveltimen voimakas jälki ja pinnan rosoisuus sekä vahvat värit osoittavat tekijän halua sanoutua irti pikkunätteydestä.

Perinteisiä maisema- ja asetelmamaalauksia ei tarjottu lainkaan.

Raati on arvioinnissaan sitä mieltä, että kuvataideyhdistys elää ja voi hyvin ja on monipuolinen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »