Paikallisuutiset

Uuden hybridiareenan yhteyteen suunnitellulla harjoitusjäähallilla iso merkitys alan harrastajille – Kokkolan kaupunginhallitus käsittelee areenan rakentamista maanantaina

Kokkolan kaupunginhallitus käsittelee maanantaina niin sanotun hybridiareenan rakentamista, josta kaupunginvaltuuston on määrä päättää ensi helmikuussa. Uuden areenan yhteyteen on suunnitteilla jalkapallostadion, sisäliikuntahalli sekä kahden tekojään sisältävä harjoitusjäähalli. Samalla peruskorjataan myös nykyistä noin 30 vuotta vanhaa jäähallia.

Hybridiareenan alustava kustannusarvio on noin 30 miljoona ja vuotuiset käyttökustannukset arvioidaan 1,2–1,4 miljoonaan. Uusi areena mahdollistaisi myös messujen ja muiden isojen tilaisuuksien järjestämisen Kokkolassa.

Hybridiareenan lämmityksessä on suunniteltu hyödynnettäväksi jäähallien käyttämää energiaa, joka muuten menisi hukkalämpönä taivaalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jääurheilua Kokkolassa harjoittavat seurat Hermes ja Taitoluistelijat ovat pitkään kaipailleet kohennusta jäätilanteeseen ja nyt näyttäisi valoa olevan tunnelin päässä.

Olen positiivisella mielellä, että hanke myös menee maaliin. Petri Torkinlampi Juniori-Hermeksen puheenjohtaja

Nykyisen jäähallin ohella jääurheilijoiden käytössä on vain niin sanottu Best-Hall -areena, joka puretaan uusien tilojen valmistuttua.

Juniori-Hermeksen puheenjohtajaPetri Torkinlampi kiittelee hybridiareenan kehittelyn yhteydessä vallinnutta positiivista ilmapiiriä eri urheilulajien ja seurojen kesken.

– Minkäänlaista kyynärpäätaktiikkaa ei ole ollut. Olen positiivisella mielellä, että hanke myös menee maaliin. Käytännössä tulee yksi jää lisää nykyisen kahden tilalle, sillä Best Hall –areena jää pois käytöstä, Torkinlampi sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Torkinlammen mukaan Kokkolan heikko jäätilanne on ollut pitkään päättäjien tiedossa.

– Jääaika on ollut kortilla ja varsinkin syksyisin olemme käyttäneet myös lähiseudun eli käytännössä Kruunupyyn, Pietarsaaren ja Pedersören halleja. Best-Hallin osalta käyttö päättyy joka tapauksessa aina maaliskuun loppuun. Toissa talvena käyttö keskeytyi jo talvella routaongelmien vuoksi, mutta viime talvi saatiin jotenkuten viedyksi läpi, vaikka jää ”eli” viimekin talvena.

Juniori-Hermeksen alaisuuteen kuuluvat seuran juniorijoukkueet sekä nais- ja tyttöjoukkueet. Torkinlammen mukaan seuralla on noin 290-300 lisenssin lunastanutta harrastajaa.

– Lisäksi kiekkokoululaisia on satakunta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan Taitoluistelijoiden riveissä harrastajia on puheenjohtajaRiitta Huhtalan mukana noin 150. Huhtalan mukaan jääaika ja –tunnit päähallissa eivät nykyisin riitä luistelijoille.

– Edistyneimmät luistelevat SM-sarjoissa ja jääaikaa tarvittaisiin enemmän nimenomaan kovissa sarjoissa kilpaileville.

– Nykyisin kaikki seuran luistelijat luistelevat samoilla jäillä, toki eri ryhmissä, mutta tällainen ei palvele huipulle tähtääviä luistelijoita.

Karusta Best-Hallista ei taitoluistelijoille ole Huhtalan mukaan ollut iloa.

– Best-Hall on vaikea taitoluistelijoille, koska se on kylmä ja jää liian kovaa. Taitoluistelija ei voi harjoitella toppavaatteissa. Luistelijalla on oltava ohuet ja joustavat asut, koska liikkeissä tehdään ääriasentoja.

– Kylmässä vammariski kasvaa eikä harjoittelu ole tehokasta. Jään kovuus kuormittaa hypyissä ja pirueteissa luistelijan selkää.

Riitta Huhtalan mukaan seuran yksinluistelijoiden kilparyhmien lisäksi seuralla on luistelukoulu sekä muodostelmaryhmän kilpajoukkue.

– Muodostelmaluistelu tarvitsisi ehdottomasti myös omia jäätunteja, sillä muodostelmaa on vaikea harjoitella isolla joukkueella, jos jäällä on muitakin luistelijoita.

– Ihannetilanne olisi, että taitoluistelijoilla olisi oma kaukalo. Hermeksen edustusjoukkueen pelipäivinä jäähän ei saa tulla koloja. Luistelijat joutuvat varomaan harjoituksissa ja muuttamaan niitä siten, ettei hyppyjä pelipäivinä tehdä lainkaan.

Kommentti

FAKTA

Hybridiareena

Kaupunginhallitus käsittelee hybridiareena rakentamista maanantaina 25.11.

Kaupunginvaltuusto päättää rakentamisesta helmikuussa 2020.

Kaupunki on budjetoinut areenan suunnitteluun kaksi miljoonaa ensi vuodelle.

Rakentaminen on tarkoitus kattaa ulkopuolisella rahoituksella.

Kaupunki vastaisi vuotuisista 1,2–1,4 miljoonan käyttökuluista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä