Paikallisuutiset

Kirkosta koulun saliin – Keskipohjalaisissa kouluissa Opetushallituksen ohjeistuksia ei koeta ongelmallisina: ”Keskustelu on ollut kovempaa julkisuudessa kuin kouluissa”

Vajaa vuosi sitten Reisjärven kirkko täyttyi ääriään myöten, kun alakoululaisten lukukausi huipentui joulujuhlaan. Tänä vuonna Lucia-kulkue nähdään jossain muualla.

Taustalla on eduskunnan apulais­oikeusasiamiehen linjaus, jonka mukaan koulun yhteistä joulujuhlaa ei voi järjestää kirkossa. Sitäkin painavammat syyt Reisjärven juhlajärjestelyille löytyvät muuttuneesta tilatarjonnasta.

– Viime vuonna joulujuhla oli kirkossa, koska muuta tilaa ei ollut. Nyt järjestämme Niemenkartanon ja Kisatien koulujen vihkiäisjuhlan, erillistä joulujuhlaa ei ole. Ensi vuonna asioita mietitään uudelleen, sanoo sivistysjohtaja-rehtoriMarkku Puronhaara.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Reisjärven alakoulujen rehtoriJarmo Viljamäki uskoo, että ensi vuonna joulujuhlat järjestetään ”todennäköisesti jossain muodossa juhlasalissa”.

– Olemme keskustelleet joulujuhlien järjestämisestä. Asiat pystyy ratkaisemaan maalaisjärjellä. Koulun salissa saa olla jouluseimeä ja Enkeli taivaan -laulua, mutta kirkko ympäristönä on toinen juttu. En näe tässä hirveämmin haastetta. Asian kanssa voidaan elää, Viljamäki sanoo.

Vapaaehtoinen joulukirkko saattaa kuulua yhä koululaisten ohjelmaan Keski-Pohjanmaalla. Sen sijaan joulujuhlat ovat osa opetusta, minkä takia lukukauden päättäjäisjuhlaa ei enää kirkkoon viedä.
Vapaaehtoinen joulukirkko saattaa kuulua yhä koululaisten ohjelmaan Keski-Pohjanmaalla. Sen sijaan joulujuhlat ovat osa opetusta, minkä takia lukukauden päättäjäisjuhlaa ei enää kirkkoon viedä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kirkko tilana on ollut hyvä varaventtiili silloin, kun koulun oma juhlasali ei riitä. Näin on ollut esimerkiksi Villan koulussa Kokkolassa.

– Jatkossa kouluissa pitää miettiä joulujuhlia entistä tarkemmin. Uudet laintulkinnat vaativat aina harkintaa ja tietynlaisia järjestelyitä, sanoo Kokkolan sivistysjohtajaPeter Johnson.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jo ennen apulaisoikeusasiamiehen päätöstä Opetushallitus oli suosittanut, että kirkkoa ei tulisi käyttää päättäjäisjuhlien järjestämiseen. Opetushallitus on nyt lisännyt ohjeisiinsa viittauksen apulaisoikeusasiamiehen päätökseen.

Johnsonin mukaan ohjeita on jaettu kouluille.

– Keskustelu on ollut kovempaa julkisuudessa kuin kouluissa. Valtaosaa kouluista ohjeistukset eivät kosketa mitenkään.

Johnson muistuttaa, että jatkossakin koulut voivat järjestää perinteisen joulukirkon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joulukirkon kaltaiset uskonnolliset tilaisuudet pitää kuitenkin järjestää erillään koulun muusta toiminnasta. Lisäksi pois jääville oppilaille on järjestettävä vaihtoehtoista toimintaa.

– Joulukirkko eroaa päättäjäisistä. Päättäjäiset ovat yhteisiä tilaisuuksia, osa opetusta, johon oppilaiden pitää osallistua. Seiminäytelmää ja perinteistä joulun sanomaa saa olla, kunhan juhlaa ei viedä kirkkorakennukseen. Asiaa on ymmärretty vähän väärin. Lakia ei ole muutettu, mutta lain tulkinnat ovat tiukentuneet kanteluiden ja valitusten jälkeen, Johnson sanoo.

Toholammilla joulujuhlakäytäntöjä ei tarvitse liiemmin mietiskellä. SivistysjohtajaEeva Päiviön mukaan juhlapaikat löytyvät kouluilta.

– Jokaisella alakoululla on oma joulujuhla, ensimmäinen jo 4. joulukuuta. Sitten on perinteinen yhteinen alakoulujen joulutapahtuma kirkossa. Joululauluja satavarmasti lauletaan, Jeesus mainitaan, mutta seurakunnalla ei ole tilaisuudessa roolia. Asioita on joutunut miettimään. Noudatamme valtakunnallista ohjeistusta, Päiviö sanoo.

Myös Kannuksessa alakoulujen joulujuhlat pidetään koulujen tiloissa, ”kuten aiemminkin”, kommentoi Takalo-Raasakan koulun rehtoriTarja Mäkelä.

Uskonnolla on yhä iso rooli koulujen aamunavauksissa. Koulun on kuitenkin järjestettävä vaihtoehto uskonnolliselle päivänavaukselle.

Keski-Pohjanmaalla monessa koulussa aamunavaus järjestetään seurakunnan toimesta ainakin kerran kuukaudessa.

– Jos oppilas ei kuulu kirkkoon tai ei halua osallistua uskonnollisiin tilaisuuksiin, täytyy tehdä järjestelyitä. Se voi olla vaikeaa, sillä monessa koulussa aamunavaus tulee keskusradion kautta, sanoo Johnson.

Eeva Päiviön mukaan aamunavausten sisältö on muuttunut. Myös silloin, kun sisältö tulee seurakunnalta.

– Sisältö on enemmänkin yleishumaania kuin uskonnon painottamista. Vaihtoehtoisen toiminnan järjestämiseen on varauduttu, mutta en ole kuullut edes kyselyitä siltä suunnalta.

Fakta

Sallittua ja ei

Koulun yhteisen joulujuhlan järjestäminen kirkossa on lainvastaista. Opetushallitus oli jo ennen apulais­oikeusasiamiehen linjausta suosittanut, ettei kirkkoa käytettäisi koulujen päättäjäisjuhliin.

Koulujen joulukirkot ovat sallittuja, mutta niihin osallistuminen on vapaaehtoista.

Uskonnolliset tilaisuudet tulee järjestää erillään koulun muusta toiminnasta.

Opetushallitus

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä