Paikallisuutiset

Jooga vei Eetu Ruotasen Intiaan ja toi vastikään takaisin Kokkolaan – Syvyys-joogastudion jooganopettaja ei väännä tunnillaan ketään solmuun tai laita päälläseisontaan: "Opetan yksinkertaisia mutta voimakkaita tekniikoita"

Harmoninen. Tasapainoinen. Nämä lähisynonyymiset laatusanat työntyvät näppäimistölle, kun yritän kuvailla kokkolalaisen Syvyys-joogastudion tiloja.

Sisustuksellisten elementtien runsaudella ei voi röyhistellä rintaa ­– oikeastaan päinvastoin. Jokunen ruukkukasvi ja kynttilä on aseteltu koristeeksi reunoille avaraan huoneeseen, jonka alustana toimii vaniljalakalla lakattu tammilattia. Itämaiseen musiikkituotantoon viittaava sävelkulku kuuluu hienovaraisella äänenvoimakkuudella seinille ripustetuista pienistä kaiuttimista.

Tila synnyttää vaikutelman siellä vallitsevasta tyyneydestä. Suotuisat olosuhteet ovat hyvä mutta toissijainen asia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Joogassa ympäristö ei ole niin tärkeää. Riittää, että laittaa silmät kiinni ja kääntyy sisäänpäin, kokkolalainen jooganopettajaEetu Ruotanen kiteyttää.

Jutun alkuun valikoituja adjektiiveja ei ole tarpeen vaihtaa, kun fasiliteettien sijaan luonnehtii Ruotasta. Väljähköön valkoiseen asuun sonnustautunut 31-vuotias mies on kehonkieleltään levollinen.

Puheenvuorot ovat tarkkaan mietittyjä ja sisällöltään selkeitä. Mikään kysymys ei tunnu jäävän vaille vastausta.

Jooga on asteittainen prosessi ja polku, ei kertaluontoinen parannus tai valaistuminen, Eetu Ruotanen sanoo.
Jooga on asteittainen prosessi ja polku, ei kertaluontoinen parannus tai valaistuminen, Eetu Ruotanen sanoo. Kuva: Clas-Olav Slotte

Tilanne oli tyystin toinen Ruotasen lapsuudessa ja nuoruudessa. Hän koki, ettei missään ollut mitään järkeä eikä vastauksia löytynyt. Ruotanen tutki kaikenlaista muinaista kirjallisuutta egyptiläisistä mysteerikouluista eteläamerikkalaisiin maya-legendoihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palaset loksahtelivat paikoilleen, kun hän bongasi Youtubesta ystävänsä avulla intialaisguru Sadhgurun. Tämän opit kolahtivat.

– Sadhguru oli mielenkiintoinen hahmo, joka puhui joogasta ja harjoituksista. Tiesin, että täällä missään ei opeteta sellaista, josta hän puhuu. Päätin sitten mennä juurille.

– Lähdin tammikuussa 2016 Intiaan Tamil Nadun osavaltioon, jossa on Isha Yoga Center -koulu. Siellä koulutetaan jooganopettajia. Opin siellä joitakin joogaharjoituksia ja meditaatiota, Ruotanen kertoo.

Ensimmäinen Intian-reissu kesti kolmisen kuukautta. Veri veti takaisin vuonna 2018, jolloin Ruotanen vietti puoli vuotta opettajankoulutuksessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Palasin Intiasta viime jouluna. Sen jälkeen olen opettanut muun muassa Ranskassa, Tallinnassa, Helsingissä ja Tampereella.

Intian-matkojen tärkein anti oli tietysti jooga, jonka pariin Ruotanen toki oli päätynyt jo 2010-luvun alussa. Etelä-Aasiaan suuntautuneilla visiiteillä oli myös terveydellisiä vaikutuksia.

– Minulla on ollut krooninen rasitusastma, ja olen joutunut käyttämään sen takia inhalaattoria. Kuusi kuukautta harjoitusten aloittamisen jälkeen minun ei tarvinnut käyttää ollenkaan astmalääkitystä. Allergiat hävisivät vuoden harjoitusten jälkeen, hän paljastaa.

Useat joogaharjoitukset tehdään ilman sukkia. Tyypillisesti alla on matto.
Useat joogaharjoitukset tehdään ilman sukkia. Tyypillisesti alla on matto. Kuva: Clas-Olav Slotte

Nyt Ruotanen pitää joogatunteja kotikaupungissaan Kokkolassa Syvyys-joogastudiolla, joka aloitti toimintansa pari viikkoa sitten. Ruotanen muutti kotikonnuille päivää aiemmin. Hän opettaa ensimmäisenä suomalaisena Suomessa isha hatha -joogaa. Kyseessä on klassinen, muuttumattomana säilynyt joogamuoto, jossa ei käytetä apuvälineitä.

– Jan (Lehmus) tarjosi mahdollisuuden toimia vakituisena jooganopettajana täällä. Pidän joogatunteja, ja ne voivat olla yksityistunteja tai ryhmätunteja mille tahansa tasolle. Tunteja on keskimäärin ehkä seitsemän viikossa. Tunnin kesto vaihtelee 60 minuutista kolmeen tuntiin. Yleensä tunti on puolentoista tunnin mittainen.

– Jos joku kysyy, voin pitää vaikkapa firman tyky-päivän. Olen esimerkiksi käynyt pitämässä Hakalahden koulun yhdeksänsille luokille hengitysharjoituksia, Ruotanen selvittää.

Ruotasen mielestä on etuoikeus istua ihmisten edessä. Hänellä on mahdollisuus tarjota keinoja, joilla ihmiset voivat muuttaa itseään ja kokemusta elämästään paremmaksi ja syvemmäksi.

– Ahdistus johtuu siitä, että ihmiset eivät osaa pitää systeemiään kasassa. Muutamalla joogatekniikalla voi tuoda orgaanisesti systeemin takaisin, että on iloinen ja onnellinen. Joogalla luodaan hyvinvointi systeemiin, ja jokainen voi tehdä sen itse.

– Opetan yksinkertaisia mutta voimakkaita tekniikoita. En väännä tunnilla ketään solmuun. Isha hatha -joogassa istun paikallani, ohjeistan verbaalisesti eli en liiku. Angamardanassa eli fitness-pohjaisessa harjoituksessa demonstroin liikkeet. Missään nimessä en koske keneenkään, Ruotanen puhelee.

Oma halu, pieni pala maata ja löysät, kiristämättömät vaatteet. Niin lyhyeksi jää lista, kun puhutaan joogaharrastuksen vaatimuksista.
Oma halu, pieni pala maata ja löysät, kiristämättömät vaatteet. Niin lyhyeksi jää lista, kun puhutaan joogaharrastuksen vaatimuksista. Kuva: Clas-Olav Slotte

Keskustelu alkaa siirtyä kohti joogan syvintä olemusta, josta liikkuu yhä väärinkäsityksiä ja stereotypioita. Saatetaan kuvitella, että joogassa ihminen laitetaan seisomaan päällään ja tekemään akrobaattisia, suunnatonta notkeutta vaativia sirkustemppuja. Toisaalta joogaan tavataan yhdistää uskonnollisia piirteitä. Kumpikin käsityksistä on virheellinen.

– Jooga ei ole mikään uskomusjärjestelmä. Jooga ei ole urheilua, harjoittelua tai venyttelyä. Jooga on tietty tapa, jossa voidaan olla, Ruotanen luokittelee.

Stereotypiat eivät pyyhkiydy kollektiivisesta muistista noin vain, mikä näkyy alalla. Siitäkin huolimatta, että tarjontaa ja kysyntää riittää kosolti isoimmissa kaupungeissa.

– Ehkä vielä on stigma sitä, että joogassa on jotain uskonnollista, mikä voi häiritä ihmistä. Asenteet joogaa kohtaan ovat hiukan ristiriitaiset. Ihmiset ajattelevat, että pitäisi mennä joogaan, mutta sitten ei kuitenkaan uskalleta tai saada aikaiseksi, Ruotanen pohdiskelee.

Henkinen ja sosiaalinen kynnys mennä joogatunnille on siis sangen korkea. Tämä kynnys on oikeastaan ainoa este. Joogan harrastaminen on kiinni käytännössä vain omasta halusta.

– Ei tarvitse muuta kuin pienen palan maata ja löysät, kiristämättömät vaatteet. Käytämme mattoja, joita voi lainata täältä. Lattiallakin voi olla. Huoneessa ollaan ilman kenkiä. Useissa harjoituksissa on oltava ilman sukkia.

– Tiettyihin harjoituksiin – esimerkiksi angamardanaan – ei voi tulla, jos on raskaana, ollut isoja leikkauksia viimeisten kuuden kuukauden aikana tai on aktiivinen tyrä. Jokaiselle kuitenkin löytyy aina jokin harjoitus, Ruotanen painottaa.

Kuka?

Eetu Ruotanen

Ikä: 31 vuotta.

Kotoisin Kokkolasta, josta muutti pois armeijan jälkeen vuonna 2009. Oli välillä Tampereella ja Helsingissä.

Muutti takaisin Kokkolaan kaksi viikkoa sitten.

On Syvyys-joogastudion joogaohjaaja, joksi kouluttautui Intiassa. Teki kaksi reissua Intiaan, ensimmäisen vuonna 2016 ja toisen vuonna 2018.

On pitänyt joogatunteja Kokkolan, Tampereen ja Helsingin lisäksi Virossa ja Ranskassa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä