Paikallisuutiset

Viljelijät kokevat, että heitä syyllistetään ilmastonmuutoksesta –  Maidontuottaja Jukka Rahja Kalajoelta: "tarvitsemme yleisön tukea, maatalous on mahdollisuus, ei uhka"

Jukka Rahja Kalajoelta valaa uskoa maidontuottajiin, ja uskoo että Suomessa juodaan jatkossakin eettisesti tuotettua kotimaista maitoa.

MaidontuottajaJukka Rahja Kalajoen Tyngältä huokaisee syvään, kun hän kuulee, että maitomaakunnassa Keski-Pohjanmaalla maitotilojen määrä väheni viime vuonna 61:lla. Jatkavia tiloja on enää 670 hallinnollisella Keski-Pohjanmaalla sekä Kalajoella, Alavieskassa, Ylivieskassa ja Reisjärvellä, jotka Kalajokilaakson puolelta kuuluvat MTK Keski-Pohjanmaahan.

– Niin, ei tämä hyvältä kuulosta. Olen huolissani nimen omaan nuorista tuottajista, jotka ovat vasta investoineet. Kun meidänkin tilalla kate on pieni, niin kuinka pieni se on tiloilla, joilla lainakulut ovat suuret. Kuitenkin viljelijä on palkkansa ansainnut aivan kuten muutkin, Rahja miettii.

Hänen mukaansa nykyään maidontuottajaa rassaa vielä se, että kuluttajan tuki, joka tuottajalla on viime vuosiin ollut korkealla tasolla, osoittaa hiipumisen merkkejä. Taustalla on ilmastokeskustelu, joka on syyllistänyt myös maataloustuottajia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Niin, aiemmin me olimme vastuussa vain Itämeren pilaantumisesta, nyt olemme vastuussa koko maapallon ilmastonmuutoksesta, Jukka Rahja naurahtaa sarkastisesti.

Kannattavuuden kanssa ja suuressa työmäärässä on ihan tarpeeksi huolta ilman ilmastopainettakin Jukka Rahja Maidontuottaja, Kalajoki

– Nyt kannattaisi sormen heristelijöiden katsoa peliin, ja miettiä, onko oikein syyllistää maa- ja metsätaloutta ilmaston muutoksesta. Ainakin Suomessa maanviljelijät tekevät kaikkensa päästöjen hillitsemiseksi. Ja toiseksi, metsänomistajien suuret metsävarannot sitovat valtavasti hiiltä, ei tällaisia puuvarastoja muualla Euroopassa ole ehkä Ruotsia lukuun ottamatta, Rahja muistuttaa ja korostaa, että isännät ja emännät voivat edelleen astella hyvällä omalla tunnolla lypsylle, lihakarjaa hoitamaan ja metsiin savottaan.

– Varsinkin Keski-Pohjanmaalla viljely sitoo hiiltä maaperään. Pelloilla viljellään paljon hiiltä sitovaa nurmea, ja esimerkiksi itse suosin sellaisia nurmilajikkeita ja apilaa, jotka ovat erityisen hyviä hiilen ja typen kerääjiä. Maataloushan on ilmastonsuojelussa mahdollisuus, ei uhka, Valion järjestämään hiilensidontakoulutukseen itsekin osallistunut Rahja korostaa.

Viime vuosina lisääntyneen ilmastopaineen Jukka Rahja sanoo tulleen äärimmäisen huonoon aikaan. Huonoon siksi, että maatalouden kannattavuus on heikentynyt vuosi vuodelta lähinnä maito- ja lihamarkkinoiden mentyä tukkoon Pietarin ympäristössä ja muualla Venäjällä. Pakotteiden vuoksi vienti sakkaa ja laskee hintatasoa paitsi Suomessa myös muualla Euroopassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kannattavuuden kanssa ja suuressa työmäärässä on ihan tarpeeksi huolta ilman ilmastopainettakin. Päinvastoin me tarvitsemme nyt kannustusta ja tukea. Ja kyllä sitä toki löytyykin. Valtaosa ymmärtää, että jos jossain niin Suomessa elintarvikkeita tuotetaan vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Nyt vain tämä viesti pitäisi saada perille koko kuluttajakentälle, Rahja miettii.

Maatalouden kannattavuutta Rahja etsisi kustannuksista karsimalla ja toisaalta tuottajahinnan korotuksista. MTK:n maitoasiamiehenMarjukka Mannisen mukaan maidon tuottajahinta on nykyään keskimäärin 38,93 senttiä litra.

Itse valiolaisen Pohjolan Maidon edustajistoon kuuluvana Rahja vakuuttaa, että meijerit maksavat tuottajalle niin paljon kuin vain on mahdollista. Jos maidon hinnan muut erät eivät muutu, meijereillä on hintaan vähän vaikutusmahdollisuuksia.

– Toisaalta kustannustekijät tahtovat nousta vuosi vuodelta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rahjan mukaan kaikesta tästä huolimatta hän valitsisi maanviljelyn kuten aikoinaan ottaessaan tilan vanhemmiltaan.

– Jokin palo tähän ammattiin minulla on. Vaikea sanoa että mistä se juontaa juurensa.

– Kyllä minä yhä kaikista haasteista huolimatta suosittelen maidontuottajaksi ryhtymistä. Edelleen suomalaiset syövät mieluummin laadukasta suomalaista kuin ulkomaalaista ruokaa. Täytyy sekin vielä muistaa, että nämä kuuluisat päästöt eivät varmasti vähene, jos ruokapöytään valitaan ulkomaalaisia elintarvikkeita, Jukka Rahja vakuuttaa.

Kommentti

Fakta

Maitotilojen määrä laskee

Tammikuussa Suomessa 2018 noin 6 750 maitotilaa.

Tammikuussa 2019 noin 6 192 tilaa. Lokakuussa 2019 noin 5 845 tilaa.

Kokkolassa 2018 noin 145 tilaa.

Kalajoella 2018 noin 83 tilaa.

Keski-Pohjanmaalla maitotiloja 670 vuonna 2018.

Laskua edellisvuodesta 61 tilaa.

Maidontuotanto K-P:lla kasvoi 1,8 prosenttia.

Maakunnassa tuotettiin maitoa 262 miljoonaa litraa vuonna 2018.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä