Paikallisuutiset

Ovi toiseen maailmaan – Toisen ihmisen viestien lukeminen salaa on rikos, kirjesalaisuus tarkoittaa myös sähköpostin ja someviestien kunnioittamista

Kun puhelimen lukitus aukeaa, aukeaa samalla koko maailma. Joskus se on toisen ihmisen henkilökohtainen maailma.

Silloin kannattaa muistaa, että yksityisviestien lukeminen salaa on rikos ihmisen läheisyydestä riippumatta. Siksi kirjesalaisuudesta puhutaan nykyään viestintäsalaisuutena.

– Kirjesalaisuuden piiriin kuuluvat myös sähköiset viestintävälineet. Vain viestinnän osapuolilla on oikeus sisältöön, sanoo Traficomin turvallisuussääntely-yksikön päällikköHeidi Kivekäs.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lain mukaan kirjeen, puhelun tai muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton.

Jos joku pääsee laitteeseen ja saa avattua viestiketjut, silloin avautuu koko ihmisen elämä. Petteri Järvinen

Viestin avaaminen luvatta on viestintäsalaisuuden loukkaus, josta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Digitaalinen viestintä on pikaviestipalveluita, liikkuvaa kuvaa ja reaaliaikaisuutta. Kirjeiden, puheluiden ja tekstiviestien maailmasta on otettu valtava harppaus muutamassa kymmenessä vuodessa.

Onko se tehnyt kirjesalaisuuden rikkomisesta entistä helpompaa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun viestintäkeinot ovat monenlaiset, on tärkeää huomioida oman puhelimen suojaus. Salasanojen on oltava riittävän vahvoja. Kannattaa luoda pitkä ja ainutlaatuinen salasana. Lisäksi lukituksessa kannattaa käyttää sormenjälki- tai kasvojentunnistimia, Kivekäs sanoo.

Hän muistuttaa myös sovellusten jatkuvan päivittämisen tärkeydestä.

– Sellainenkin on hyvä muistaa kuin tarkkuus: kannattaa tarkistaa, että viestit lähtevät oikeisiin osoitteisiin, Kivekäs kertoo.

Kirjesalaisuuden tulkitseminen vanhempien ja lasten välillä on monimutkaisempi juttu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saako huoltaja kurkistaa lapsen puhelimeen?

It-asiantuntijaPetteri Järvisen mukaan siihen ei ole selkeää vastausta. Hän ottaa esille lastensuojelulain, jonka mukaan lapsen vanhemmilla ja muilla huoltajilla on ensisijainen vastuu lapsen hyvinvoinnista. Lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi on turvattava.

Se voi joskus tarkoittaa puhelimen käytön valvomista.

– Periaatteessa lapsella on yksityisyys oikeutena, mutta toisaalta kasvattajilla on vastuita ja normeja, joita tulee punnita, Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa viestinnän lisääntyminen tarkoittaa etenkin ääni- ja videoviestien lisääntymistä.

– Esimerkiksi sähköposteja nuoret eivät kirjoita enää juuri lainkaan.

Facebook Messengerin ja WhatsAppin kaltaisten pikaviestipalveluiden viestiketjut saattavat olla useiden vuosien mittaisia.

– Jos joku pääsee laitteeseen ja saa avattua viestiketjut, silloin avautuu koko ihmisen elämä, sanoo Järvinen.

Kuinka pitkään viestit säilyvät pikaviestipalveluja tarjoavien yritysten palvelimilla?

– Ala on vielä niin nuori, että ikuisuudesta ei voi puhua. Ainakin Facebookin kautta löytää kymmenen vuotta vanhojakin viestejä. Ehkä niitä aletaan jossain vaiheessa siivota vanhimmasta päästä. Itse näen, että viestien säilyminen pitkään on etu käyttäjälle – kunhan muistaa viestiä vastuullisesti.

Palvelinkeskukset ovat sähkösyöppöjä. Äärimmäisimpien laskelmien mukaan internetin tuottama hiilijalanjälki on jopa suurempi kuin maailmanlaajuisen lentoliikenteen.

Kuormittaako vanhojen viestien säilyttäminen palvelimia? Ei juuri, Järvinen vastaa.

– Kuormittavinta on multimediaviestien pyörittäminen ja videoiden katselu. Sen sijaan esimerkiksi Facebookilla on ratkaisu, jossa vanhoja viestejä säilytetään pysyväisarkistossa ilman pyöriviä levyjä.

Puhelimen lukitukseen Järvisellä on selkeä näkemys.

– Lukituskuvioita ei kannata käyttää. Kuvion saa selville kaukaakin katsomalla. Suosisin enemmän sormenjälki- ja kasvojentunnistimia tai riittävän pitkiä salasanoja, Järvinen sanoo.

Fakta

Viestintäsalaisuus

Tänä vuonna viestintäsalaisuuden loukkauksia on tullut poliisin tietoon 245 kappaletta. Vuonna 2017 tapauksia oli 390, viime vuonna 334.

Törkeitä viestintäsalaisuuden loukkauksia on kirjattu vain muutamia.

Viestintäsalaisuus on perustuslaissa taattu oikeus. Rikoslaissa viestintäsalaisuuden loukkauksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä