Paikallisuutiset

Soiten ulkoistukset etenevät: Kannuksen Kotirannan, Vetelin Harjukodin, Kokkolan Emeliehemmetin ja Kruunupyyn Sandbackan hoivapaikat kilpailutetaan

Tehostetun palveluasumisen tarjouspyyntö julki joulukuussa. Tavoitteena on, että sopimukset astuvat voimaan huhtikuussa.

Lukijan vinkki

Kannuksen Kotirannan, Vetelin Harjukodin, Kokkolan Emeliehemmetin ja Kruunupyyn Sandbackan ulkoistukseen liittyvää hankintaa valmistellaan parhaillaan Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitessa.

Soiten hankintajohtajaAntti Tievan mukaan hankintamalliin liittyvät asiakirjat on tarkoitus tuoda Soiten hallituksen hyväksyttäväksi seuraavaan kokoukseen maanantaina 16. joulukuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hankintailmoitus laitettaneen julki vielä saman viikon aikana.

– Tarjousaika kestää useita viikkoja. Tarkka aika on vielä epäselvä, mutta kyllä se kestänee tammikuun lopulle.

Tavoitteena on, että varsinaiset hankintasopimukset tulisivat voimaan huhtikuun alussa.

Kyseisten, 157 vanhusten tehostetun palveluasumisen paikan ulkoistamisella haetaan 1,3 miljoonan euron säästöjä. Ulkoistuksista päätettiin Soiten hallituksessa ja valtuustossa keväällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tehostelun palveluasumisen hankintaa on valmisteltu ilmoittautumismenettelynä, josta Soiten hallitus teki päätöksen lokakuun lopulla. Hankintamallina se sijoittuu palvelusetelin ja ostopalvelun välimaastoon.

Hankinnassa kilpailutetaan Kotirannan, Harjukodin, Emeliehemmetin ja Sandbackan 157 ulkoistettavaa paikkaa, mutta myös nykyiset 260 paikkaa, joiden puitesopimus päättyy vuoden 2020 lopussa. Jälkimmäiset paikat toteutetaan siis jo nyt ostopalveluna. Soite tuottaa tällä hetkellä itse reilut 450 paikkaa tehostettua palveluasumista.

Ilmoittautujan tulee esittää tarjouksessaan suunnitelmansa muun muassa henkilöstön osalta.

– Palveluntuottajilla tulee olla mm. toimintaa varten kiinteistö, Valviran tai Aluevalvontaviraston toimilupa ja henkilöstö. Palvelukuvauksessa edellytettyyn toimintaan sekä laatuun sitoutumisesta tulee olla selvitykset, kertoo Soiten hoivan ja hoidon toimialajohtajaMaija Juola.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Palveluntarjoajan tulee esittää uskottava suunnitelma kiinteistöjärjestelyjen osalta, selventää puolestaan Tieva.

Juolan mukaan tarjouspyyntöön ja palvelukuvaukseen tulee kirjaus, mikä kunta on kyseessä, jossa palvelua hankitaan. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että nykyiset yksiköt ovat palveluntuottajan käytössä joko vuokrattuna tai ostettuna.

Soite tekee hankintasopimukset palveluntuottajien kanssa.

– Asiakkaan tarvitse murehtia hallinnollisista asioista, toteaa Tieva.

Kyseinen hankintamalli korostaa Antti Tievan mukaan asiakkaan valinnan vapautta. Soite päättää asiakkaan sijoittumisesta hoivakotiin kuunneltuaan asiakkaan mielipidettä.

– Asiakkaalla ja omaisilla on oikeus esittää toiveita, ja se huomioidaan sijoituspäätöstä tehtäessä.

Juolan mukaan vanhuksen oikeus hoivapaikkaan säilyy.

– Palveluntuottajalla on oikeus periä vain vuokra vanhukselta. Vuokran taso on määritelty siten, että vuokra ei saa ylittää Kelan eläkkeensaajan asumistuen ylärajaa. Mitään muita maksuja palveluntuottaja ei saa periä, kertoo Juola.

Hankittava palvelu on Juolan mukaan tehostettua palveluasumista, johon kuuluu vanhuksen tarvitsema hoiva ja hoito 24/7-periaatteella sisältäen tukipalvelut eli muun muassa ateriat, hygienian, viriketoiminnan, ulkoilun ja tilojen siisteyden. Henkilökohtaiset lääkkeet vanhus maksaa itse, kuten tähänkin saakka.

– Soite maksaa palveluntuottajalle hoitopäivän hinnassa kaiken muun paitsi vuokran ja henkilökohtaiset lääkkeet, kertoo Juola.

Laatua koskevat kysymykset määritetään ennalta. Soite vastaa tilaajana palvelun laadusta ja sopimuksen valvonnasta.

Marraskuussa Soiten auditoriossa järjestettiin infotilaisuus palveluntarjonnasta kiinnostuneille. Antti Tieva ja Maija Juola kertoivat tilaisuudessa muun muassa ulkoistuksen taustoja sekä Soiten tavoitteita. Paikalla oli noin parisenkymmentä kiinnostunutta, Tieva kertoo.

Halukkaat paikalla olijat saivat mahdollisuuden kommentoida sähköpostitse näkemyksiään tarjousajan pituudesta sekä siitä, mitä hinnoittelussa pitäisi ottaa huomioon. Vastauksia on tullut, mutta niitä Tieva ei avaa tarkemmin tässä vaiheessa valmistelua.

Keväällä valtuusto edellytti, että ennen päätöksen toimeenpanoa on tehtävä ulkoistamista koskeva ennakoivien vaikutusten arviointi (EVA). Sitä käsiteltiinkin hallituksessa syyskuussa. Raportissa todetaan muun muassa, että asiakkaiden kannalta paras vaihtoehto olisi ollut jatkaa toimintaa entisellään.

Tehostetun palveluasumisen oman toiminnan hoitopäivän hinta on raportin mukaan bruttona 156,95 euroa hoitopäivältä. Hinta on laskettu vuoden 2018 toteutuneiden hoitopäivien ja tilinpäätöksen 31.12.2018 tilanteen mukaan. Oman toiminnan hoitopäivän hinta sisältää myös Iltaruskon Kuntolan ja Männistön Valkaman jaksohoidon kustannuksia.

Ostopalveluna hankittuna vuoden 2018 tilipäätöstietojen mukaan tehostetun palveluasumisen hoitopäivän hinta on bruttona 105,14 euroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä