lauantai 26.9.2020 | 18:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haavisto kiistää väitteet painostuksesta: "Mitään mysteerisuunnitelmaa ei ollut"

Vanessa Valkama
Ma 2.12.2019 klo 12:30 | päivitetty ma 23:05

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kiistää häneen kohdistuneet väitteet, jonka mukaan hän olisi yrittänyt painostaa ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin suomalaiset lapset Suomeen ilman poliittista päätöstä ja siirtymään syrjään tehtävästä.

– Ei pidä paikkaansa, Haavisto sanoi.

Hänen mukaansa minkäänlaista suunnitelmaa lasten tuomiselle ei ollut.

– Uutisten mysteerisuunnitelma on mysteeri minullekin. En ole ollut sellaista valmistelemassa enkä tiedä, että virkakuntanikaan olisi sellaista valmistellut, Haavisto totesi ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana.

Haaviston mukaan ajatus tuntuisi oudolta, sillä alueen kurdihallinto ei edes päästäisi lapsia yksin, sillä he eivät hyväksy perheiden jakamista.

Haaviston mukaan nykyinen konsulipäällikkö jatkaa edelleen tehtävässään. Pasi Tuomisen syrjäytys ei liity al-Hol asiaan, vaan konsulipuolen haasteisiin esimerkiksi työperäiseen maahanmuuttoon liittyen, Haavisto kertoi.

– Enempää en halua mennä yksityiskohtiin. Hän tulee jatkamaan keskeisessä roolissa ulkoministeriössä.

Haavisto kommentoi väitettä siitä, että hän olisi hermostunut konsulipäällikölle lapsiin liittyvistä erimielisyyksistä.

– En ole äkkipikaisinta sorttia.

Hän kertoi miettineensä oikeuskansleri Tuomas Pöystin lokakuussa tekemää muun muassa lastenoikeuksiin liittyvää linjausta, missä tapauksissa suomalaisia voidaan kotiuttaa leiriltä.

– Mietin seuraavaa vaihetta sitä, mitä tapahtuisi, jos ei tehtäisi mitään. Moitteet ministeri siitä varmasti saisi.

Pekka Haavisto kertoi tiedotustilaisuudessa, että al-Holin leirillä olevia naisia ja lapsia voidaan hakea tapauskohtaisesti takaisin Suomeen, sillä asialla on hallituksen siunaus, myös presidentinkansliaa on informoitu asiasta.

Ulkoministeri on nimennyt erityisen virkamies hoitamaan suomalaisten al-Hol-kysymystä oikeuskanslerin tuella.

– Hänen henkilöllisyyttään en mainitse, koska hänen toimintakykynsä on tärkeä.

Al-Holin leiristä lapsia, naisia, perheitä takaisin auttavien tapauskohtainen harkinta voi Haaviston mukaan hidastua asian saaman julkisuuden vuoksi.

Ulkoasiainvaliokunta vaatii Haavistolta pikaisesti tarkkaa selvitystä asiasta. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) kertoo lähettämässään tiedotteessa, että ulkoministeri on pyydetty kuultavaksi valiokuntaan tiistaina.

Niikon mukaan ulkoasianvaliokunnalle ei ole kerrottu mahdollisista Isis-lapsien kotiuttamistoimista.

Julkisuudessa olleiden tietojen takia oppositiopuolue kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on tänään maanantaina jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Haaviston toiminnasta al-Holin suomalaislasten kotiuttamisessa.

Essayah kysyy hallitukselta, määräsikö ulkoministeri virkamiestä toteuttamaan al-Holin leirillä olevien lasten kotiutuksen ja toteuttamaan operaatio virkamiehen omissa nimissä ilman hallituksen poliittista päätöstä.

Toinen kysymys on, liittyykö Tuomisen syrjäyttäminen ulkoministerin epävirallisen käskyn noudattamatta jättämiseen.

Essayah toteaa kirjallisessa kysymyksessään, että Pasi Tuominen on arvostettu virkamies ja diplomaatti, jonka konsulipäällikön virkaa jatkettiin vielä kesäkuussa vuoteen 2022 saakka. Tuomisen hyllyttäminen on herättänyt ihmetystä julkisuudessa jo aiemmin.

Al-Holin leirillä Syyrian kurdialueella on arviolta kymmenkunta suomalaista naista ja ehkä noin 30 suomalaislasta. Leiriläiset ovat aiemmin eläneet Isis-liikkeen alueella.

Haavisto kertoi Lännen Medialle lokakuussa, ettei Suomi ole tehnyt päätöksiä al-Holin leirillä olevien auttamisesta. Suomi on silti ilmoittanut kurdihallinnolle, että myös leiriläisillä on oikeus palata Suomeen, jos näihin ihmisiin ei kohdistu oikeudellisia toimia (LM 17.10.).

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko muistuttaa tiedotteessaan, että vielä kesäkuussa pidetyssä täysistunnossa pääministeri Rinne linjasi, että hallitus ei hae naisia tai lapsia Suomeen, eikä harkitse evakuointitoimenpiteitä, jotka perustuisivat konsulilainsäädäntöön.

Niikko myös painottaa tiedotteessaan, että konsulilain mukaan lapsia ei voi erottaa äideistään, vaan myös kaikki äidit olisi tullut kotiuttaa samassa yhteydessä.

Juttua ja otsikkoa päivitetty kello 14.30: Lisätty tieto ulkoasiainvaliokunnan selvityspyynnöstä ja Mika Niikon (ps.) kommentteja tiedotteen pohjalta. Kello 22.17: Muutettu otsikkoa ja lisätty Pekka Haaviston kommentit.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »