tiistai 11.8.2020 | 07:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sopimus allekirjoitettu – Pyhäjärven kaivokseen rakennetaan pienimuotoinen pumppuvoimala – "isompi tehdään, kun pilotti valmistuu", Callion johtaja Sakari Nokela kertoo

Pilottilaitoksesta sopimus ruotsalaisyrityksen kanssa

Antti Savela
Ti 3.12.2019 klo 06:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

PYHÄJÄRVI

Pumppuvesivoimaan perustuva energiavaraston demolaitos on toteutumassa Pyhäjärven kaivokseen.

Pyhäjärven kaivosympäristön kehitysyhtiö Callio ja ruotsalainen Pumped Hydro Storage Sweden AB ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen pumppuvesivoimaan perustuvan energiavaraston demolaitoksen toteuttamisesta Pyhäjärvelle.

Laitos rakennetaan Pyhäsalmen kaivokseen. Yhteistyöprojektin tavoitteena on suunnitella ja kehittää pienen kokoluokan pilottilaitos, jota voidaan myöhemmin hyödyntää täysikokoisen yli 50 MW energiavaraston toteuttamisessa.

Projektin toteuttaminen on jo aloitettu sisältäen muiden muassa tekniset suunnitelmat, aikataulutuksen ja rahoitussuunnitelmat. Demolaitoksen esiselvitykset ovat myös jo valmiina. Ruotsalaisen yhteistyökumppanin Pumped Hydro Storage Sweden AB vastuulla on demolaitoksen suunnittelu, rahoittaminen, rakentaminen ja käyttö.

Kun demolaitos valmistuu, yhteistyökumppanit tekevät päätöksen täysikokoisen energiavaraston toteuttamisesta.

– Olemme liikkumassa oikeaan suuntaan. Kaivoksen uusiokäytön suunnitelmat ovat konkretisoitumassa. Pumppuvesivoimaan perustuvissa energiavarastoissa Pyhäjärvi on kehityksen kärjessä markkinoiden siirtyessä yhä laajemmin hyödyntämään uusiutuvia energialähteitä, Pyhäjärven kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi toteaa ja jatkaa, että tavoitteena Pyhäjärvellä on olla houkuttelevin kumppani energianvarastoinnissa.

Callion ohjelmajohtaja Sakari Nokela on vastuussa kaivoksen uusiokäyttöön liittyvien liiketoimintamallien käynnistyksestä. Hän suhtautuu uuteen yhteistyöprojektiin positiivisesti.

– Etenemme kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä Pumped Hydro Storage Sweden AB toteuttaa demolaitoksen. Kun se on koekäytetty, meillä on valmius neuvotella täysimittaisen, jopa 75 MW kokoluokan pumppuvesivoimalaitoksen toteuttamisesta energianvarastointiin Pyhäjärven Callioon.

Pumppuvoimala toimii käytännössä siten, että se nostaa vettä ala-altaasta ylös halvemmalla sähkönhinnalla on pudottaa veden alas kalliimmalla hinnalla.

Pumped Hydro Storage Swedenin perustaja Otto Werneskog näkee suuria mahdollisuuksia energianvarastoinnin markkinoilla.

– Ajoitus on täydellinen. Energiavarastomarkkinoiden oletetaan kasvavan rajusti tulevina vuosina. Sijoitusten oletetaan kasvavan jopa 620 miljardiin dollariin vuoteen 2040 mennessä. Pumppuvesivoimatekniikka on ratkaisuna kypsää teknologiaa, jolla on hyvä säätökapasiteetti ja pitkä elinkaari. Se on myös kustannustehokasta, ympäristöystävällistä ja luotettavaa, Werneskog kertoo.

Suomen tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen suhtautuu suopeasti Pyhäjärven tulevaan sähkövarastoon.

– Energiamurroksen myötä sähköjärjestelmäämme tulee kasvava määrä sään mukaan vaihtelevaa tuotantoa, ja siksi on löydettävä tapoja varastoida sähköä ja muuttaa kulutusta sähkön tuotannon mukaan.

– Pyhäjärvelle kehitettävä energiavarasto on esimerkki tulevasta kehityssuunnasta. Mikkonen sanoo ja toteaa siirryttäessä käyttämään enemmän tuuli- ja aurinkoenergiaa, myös sähköverkon epävakaus kasvaa. Tällöin säätöenergiasta tulee tärkeä osa sähköinfraa, Mikkonen toteaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »