sunnuntai 25.7.2021 | 06:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tämä kaikki hallituskriisin käänteistä tiedetään: keskustalla "epäluottamusta", Rinne iski takaisin – Seuraavaksi pääministerin asemaa koetellaan eduskunnassa

Vanessa Valkama
Ti 3.12.2019 klo 08:00 | päivitetty ti 08:50

Pääministeripuolue sdp:n ja hallituskumppani keskustan välit ovat kiristyneet, kun kuljetaan kohti tiistain välikysymyskeskustelua.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) arvosteli myöhään maanantai-iltana sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen kovin sanoin keskustaa, koska puolueen viestintä on epäselvää. Hän vaati keskustalta selvää vastausta siitä, onko puolueella valmiutta jatkaa yhteistyötä pääministerin kanssa vai ei.

– Jos minun viestintääni on haukuttu epäselväksi, keskustalla se on vielä epäselvempää. Haluan oikeusturvanikin takia saada selvän vastauksen kyllä vai ei ja mitkä ovat sen perusteet, Rinne sanoi.

Pääministerin mukaan hän aikoo keskustella asiasta keskustan kanssa tänään tiistaina. Kello 14 on tarkoitus aloittaa välikysymyskeskustelu, jossa Rinteen on määrä vastata oppositiopuolueiden välikysymykseen hänen toiminnastaan Posti-kohun aikana.

Eilen maanantaina keskusta ilmoitti, että heillä on "henkilöön liittyvää epäluottamusta". Puolueen puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ei kuitenkaan maininnut pääministeri Antti Rinnettä nimeltä tai antanut selvää vastausta siihen, vaatiiko puolue pääministerin eroa.

Hän totesi, että puolue toivoo nykyisen hallituspohjan jatkavan, mutta odottaa sdp:n "vetävän johtopäätökset tästä tilanteesta".

Rinteen asemaa puitiin maanantaina sekä keskustan eduskuntaryhmän että puoluehallituksen kokouksessa. Puoluehallituksen tiedotteessa kerrotaan, että keskusta toivoo, että sdp tekee tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

MTV Uutiset kertoo, että keskusta olisi kertonut epäluottamuksestaan pääministeri Antti Rinnettä kohtaan jo sunnuntaina hallituspuolueiden viisikon ja eduskuntaryhmien kriisikokouksen jälkeen.

Lisäksi Rinne on MTV:n tietojen mukaan saanut tiedon epäluottamuksesta jo tänään yhdeltä pidetyssä palaverissa eli ennen keskustan eduskuntaryhmän kokousta.

Pääministeri Rinne kertoi tilanteesta medialle sen jälkeen, kun hänen asemaansa pääministerinä oli käsitelty sdp:n puoluehallituksen kokouksessa myöhään sunnuntai-iltana. Rinteen mukaan hänellä on puoluehallituksen täysi tuki.

– Tämän päivän puoluehallituksen tuki on täydellinen näissä sdp:n puheenjohtajan ja pääministerin asioissa. On erittäin helppoa olla tällä hetkellä sdp:n puheenjohtaja ja pääministeri.

Myös puoluesihteeri Antton Rönnholm vakuutti, että puoluehallitus seisoo Rinteen tukena.

Muut hallituspuolueet ovat olleet vaitonaisempia pääministerin asemasta kuin keskusta.

Vihreät tai vasemmisto eivät ole vielä ottaneet kantaa siihen, luottavatko puolueet pääministeriin. Iltalehden tietojen mukaan vihreät olisivat kuitenkin tukemassa Rinnettä.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi maanantaina, että puole tukee pääministeriä.

Tänään eri puolueiden eduskuntaryhmät kokoontuvat ennen kello 14 alkavaa välikysymyskeskustelua. Esimerkiksi pääministeripuolueen sdp:n kansanedustajat ovat olleet tähän asti hiljaa mahdollisesta kritiikistä puolueen puheenjohtajaa kohtaan.

Maanantai-iltana Rinne ei ollut valmis eroamaan, vaan korosti oman puolueensa tukea. Esimerkiksi Ilta-Sanomien haastattelemien nimettömät keskustan kansanedustajat ovat kuitenkin toivoneet, että Rinne ilmoittaisi erostaan jo ennen välikysymyskeskustelua.

Välikysymyskeskustelun on tarkoitus alkaa tänään kello 14. Pääministeri Rinne on sanonut, että hän vastaa oppositiopuolueiden välikysymykseen itse.

Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin välikysymyksessä on kyse valtion omistajaohjauksesta, työmarkkinapolitiikasta ja eduskunnalle annetuista tiedoista. Perussuomalaiset ei ole mukana välikysymyksessä, mutta sekin on vaatinut pääministerin eroa.

Hallituksen luottamuksesta on määrä äänestää huomenna keskiviikkona. Jos hallitus ei saa eduskunnan enemmistöä taakseen äänestyksessä, hallitus kaatuu.

Rinteen hallituksella on eduskunnassa 117 kansanedustajan enemmistö. Hallituspuolueet tukevat yleensä hallitusta, mutta ainakin keskustan kohdalla tilanne on nyt epäselvä.

Välikysymys on johtanut hallituksen kaatumiseen viimeksi yli 60 vuotta sitten.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »