tiistai 11.8.2020 | 07:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Torstain lakonuhka koskee Kokkolassa Bolidenia –  "Sähköliiton vaatimus omista luottamusmiehistä on mahdoton", moittii Teknologiateollisuus ry

Hannu Lehto
Ti 3.12.2019 klo 09:28 | päivitetty ti 09:35

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Sähköliitto uhkaa lakolla yli kymmentä teknologiateollisuuden kärkiyritystä 5. joulukuuta. Yritysten joukossa on Kokkolassa toimiva Boliden Oy ja myös Caverion Suomi Oy:n toiminnot heijastuvat Keski-Pohjanmaalle.

Sähköliitto katsoo, että Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksilleen lähettämän kiertokirjeen sisältämä suositus Sähköliiton jäsenten asemasta ja edustajasta työpaikoilla ei täytä liiton tavoitteita miltään osin. Työntekijäliitto edellyttää, että "asiasta tulee sopia kestävällä tavalla, sillä työnantajaliiton yksipuolisella suosituksella asiaa ei ratkaista". Sähköliitto on esittänyt, että sen jäsenillä olisi Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksissä oman luottamusmiehen tai vastaavan edustajan valintaoikeus.

Teknologiateollisuus ry:n mukaan Sähköliiton vaatimus omista luottamusmiehistä on mahdoton.

– Työehtosopimusjärjestelmän kannalta ei ole mahdollista, että jonkin muun liiton kuin työehtosopimuksen solmineen liiton edustaja toimii luottamusmiehenä, tulkitsee Teollisuusliiton solmimaa sopimusta ja käyttää itsenäistä sopimisvaltaa työpaikalla. Sähköliiton edustajalla ei olisi myöskään velvoitteita, jotka työehtosopimusjärjestelmän mukaan kuuluvat luottamusmiehelle, työnantajaliitosta todetaan.

Sähköliiton jäseniä työskentelee teollisuudessa yli 2 200 toimintojen ja tuotannon ylläpidon kannalta keskeisissä tehtävissä. Jos asia ei ratkea ja neljän viikon mittaiseksi ilmoitettu työtaistelu alkaa tämän viikon torstaina, työntekijäliiton arvion mukaan se johtaa useiden tehtaiden alasajoon ja huoltoseisakkien siirtymiseen sekä suuriin taloudellisiin menetyksiin.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on sovitellut työtaistelu-uhkaa kolmesti ilman merkittävää lähentymistä. Viimeksi viime viikon keskiviikkona sovittelija totesi, ettei hän voi jättää sovintoesitystä vielä tässä vaiheessa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »