Kulttuuri

Kapellimestari Sakari Oramon kymmenen vuotta Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin puikoissa – Oramo johtaa kamariorkesteria viimeisen kerran taiteellisena johtajana Würzburgissa Saksassa.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 13.2.2019.

Vuosi 2009

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria johtaa neljä kapellimestaria. Juha Kankaan lisäksi Sakari Oramo, Tuomas Hannikainen ja Johannes Gustavsson. – Kyseessä on siirtymävaihe, katsotaan mihin se johtaa. Toimenkuvani on sellainen, etten voi luokitella enkä arvottaa mieltymyksiäni millään tavoin. Johdan kaikkea, mikä on mahdollista, ynnää Oramo.

Keväällä Englannin kuningatar Elisabeth II myöntää Sakari Oramolle brittiläisen imperiumin ritarikunnan arvonimen OBE, Officer of the Order of the British Empire (brittiläisen imperiumin upseeri). Arvonimi myönnetään Oramon ansioista Britannian musiikkielämän kehittäjänä Birminghamin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarikauden aikana 1999–2008. Jo kesällä 2004 Oramo on saanut Birminghamin yliopiston kunniatohtorin arvon. Joulukuussa tasavallan presidentti myöntää Oramolle Pro Finlandia -mitalin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuosi 2010

Kapellimestarilla on takanaan Tukholman konserttitalossa neljän Mahlerin sinfonian johtaminen. Onko Kokkolassa helpompaa? – Ei. Musiikki on tärkeintä, ja kapellimestarin edessä täsmälleen se soittajamäärä, jonka teos määrää... Lauantai-illan konsertti on kuin kukkakimppu jossa on kaksi ruusua ja yksi narsissi.

Ylikapellimestari Sakari Oramo johtaa orkesteriaan, Radion Sinfoniaorkesteria, itselleen perin tutussa paikassa eli Snellman-salissa.

Vuosi 2011

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Musiikkikriitikko Inkeri Tuikka kirjoittaa maaliskuussa: ”Sakari Oramo osasi todella heittää yleisön tapahtumien keskipisteeseen. Tunne oli kuin 3D-elokuvissa parhaimmillaan. Musiikki eli ja liekehti ei vain lavan tuntumassa vaan joka puolella salia.”

Kokkolassa nautitaan kuudennesta Oopperakesästä, kun Mozartin Taikahuilu soi sirkusteltassa keskellä kaupunkia, mukana myös tulitaidetta ja jonglöörausta. Kapellimestareina toimivat Sakari Oramo ja Santtu-Matias Rouvali. Orkesterina Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja Pietarsaaren Sinfonietta.

Orkesteri ilmoittaa, että Oramo aloittaa taiteellisena johtajana syksyllä 2013.

Lokakuussa tunnelma Snellman-salin kahvihuoneessa on enemmän kuin kiihkeä. Kapellimestari Sakari Oramo, säveltäjä Osmo Tapio Räihälä ja Tapiola Sinfoniettan soolo-oboisti Anni Haapaniemi ovat juuri harjoitelleet kamariorkesterin kanssa Räihälän säveltämää teosta ensimmäistä kertaa teoksen kannesta kanteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuosi 2012

BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi Lontooseen nimitetty Sakari Oramo ynnää ehtivänsä hyvin hoitaa kaikki merkittävät kapellimestarin tehtävänsä. Kokkolalaisten ei siis tarvitse pelätä, että ”Kokkolan vävy” jättäisi Kokkolan eli Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin tai kaupungissa toimivan oopperan.

Oramo johti ensimmäistä kertaa BBC:n sinfoniaorkesteria viime syksynä. Konsertin solistina lauloi vaimo, sopraano Anu Komsi. Vain muutama päivä konsertin jälkeen Oramolle tarjottiin Lontoosta ylikapellimestarin paikkaa. Oramo suhtautui tarjoukseen heti myönteisesti, hän näkee BBC:n sinfoniaorkesterin luonnollisena jatkumona Birminghamin sinfoniaorkesterin kaudelle.

Asiat vain loksahtavat paikoilleen. Kun Oramo päätti jättää Radion Sinfoniaorkesterin, vapautui samaan aikaan Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin taiteellisen johtajan pesti. Tämän jälkeen hänelle tarjottiin BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestarin paikkaa, ja sekin kävi. Lisäksi Oramo jatkaa Tukholman filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina. Kokkolan vävy on mukana myös Kokkolan oopperakesässä, jonka taiteellinen johtaja Anu Komsi on hänen vaimonsa. Komsi on syntyjään Kokkolasta, mutta tämä ei ole syynä siihen että Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterilla ja Sakari Oramolla on ollut läheinen suhde jo vuodesta 1995.

– Ehkä se on sivupolku tässä asiassa. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on ainutlaatuisen hieno ja tasokas, sen tunnustavat ja tietävät muusikot läpi Suomen ja orkesterin maine tunnetaan myös ulkomailla. Juha Kangas on tehnyt tämä orkesterin kanssa hienoa työtä, arvostan sitä todella. Keskipohjalaisyleisö on kaikki nämä vuodet tukenut kamariorkesteria ja kasvanut myös orkesterin matkassa. Minusta tällä alueella on Suomen valistuneinta (klassisen musiikin) yleisöä, vaikka väestöpohja on pieni.

Kapellimestaritehtävät eivät mene päällekkäin, Oramo laskee voimien ja rahkeiden riittävän hyvin.

Toukokuussa RSO:n kevätkauden viimeinen konsertti soi Sakari Oramon johdolla Musiikkitalossa. Ylikapellimestarin kauden päättyessä Oramo nimitetään RSO:n kunniakapellimestariksi.

Vuosi 2013

Kansainvälistä mainetta niittävä kapellimestari Sakari Oramo tuo Kokkolaan Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin solistiksi nuoren huippuviulistin Amerikasta. Nancy Zhou teki Oramoon vaikutuksen kaksi vuotta sitten Sibelius-viulukilvassa.

Oramo aloittaa taiteellisena johtajana. – Orkesteri itsessään on yhteisö, joka toimii omien lakiensa mukaan. Kapellimestari on palveluammatissa: tuo orkesterille musiikin ja saa esiin sen parhaat puolet. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin johtaminen on tietysti erilaista kuin BBC:n sinfoniaorkesterin tai Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin johtaminen. Ruotsissa keskustellaan paljon, niin kuin kulttuuriin kuuluu. Isossa-Britanniassa puolestaan kapellimestarin on oltava tiukka auktoriteetti, johdettava orkesteria ikään kuin ylhäältäpäin. Siellä orkesteri on valmis tekemään mitä tahansa pyydänkin heitä tekemään.

Vuosi 2014

Orkesterin solistina vierailee nuori sellistilahjakkuus Jonathan Roozeman. Hän ehtii soiton ja koulunkäynnin lisäksi harrastaa pyöräilyä ja metsästystä.– Kyllä minä itse ne linnut kynin, mutta isä tai äiti laittavat uuniin.

KPKO konsertoi Wienin Musikvereinin Kultaisessa salissa. Konsertin solisti vaihtuu lyhyellä varoitusajalla. Viulisti Alina Pogotskinan sijaan viulusolistina kuullaan Lontoossa asuvaa Alina Ibragimovaa. Syksyllä on vuorossa debyytti Helsingin Musiikkitalossa, solistina kansainvälistä uraa luova pianotaiteilija Juho Pohjonen.

Pehr Henrik Nordgrenin (1944-2008) kalevalaisiin myytteihin perustuva Taivaanvalot kuullaan ensimmäistä kertaa Kokkolassa.

Vuosi 2015

Oramo ja Oramo. Jos kaikki menee kuten klarinetisti Taavi Oramo toivoo, Mozartin klarinettikonserttoa ei tällä viikolla esitetä varman päälle. Ja miksei menisi?

 Vaivattomuus liittyy Sakari Oramon mielestä myös Kamariorkesterin vuosia hiottuun Mozart-soittoon. Täällä aloitetaan siitä, mihin muut pohjoismaiset orkesterit päätyvät.

Lokakuun konsertti sekä alkaa että päättyy Bela Bartókin (1881-1945) musiikkiin. Sakari Oramo sanoo, että jos hänen täytyisi valita yksi lempisäveltäjä, se olisi luultavasti Bartók. Kantaesityksenä kuullaan Harri Vuoren teos Lentoon. Se sai alkunsa kesällä 2014, kun Vuori näki, ja varsinkin kuuli kesämökkijärvellään neljän joutsenen lähtevän lentoon. – Vaikutuin niiden polyrytmisestä yhteislaulusta, jossa ne käyttivät duuriasteikon neljää ensimmäistä säveltä.

Vuosi 2016

Sakari Oramolle myönnetään Royal Philharmonic Society Music Awards -palkinto. Kyseessä on Iso-Britannian merkittävin klassisen musiikin palkinto.

Syksyllä Oopperagaala täyttää Snellman-salin odotetusti viimeistä paikkaa myöten.

Vuosi 2017

Sakari Oramo on kutsuttu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen professoriksi viisivuotiskaudelle 2020–2024.

KPKO vierailee Mozart-festivaaleilla Würzburgissa, Saksassa. Main-Post-lehti kiittelee: ”Toki suurena takapiruna, illan maestrona toimi Sakari Oramo, joka kuin kotka otti orkesterin siipiensä suojiin eikä laskenut sitä hetkeksikään silmistään ja tuki orkesteria äärimmäisen kiehtovalla energialla.” Orkesteri saa uusintakutsun Mozart-festivaaleille 2019.

Syyskuussa Last Night of the Proms -konserttikokonaisuus on juuri takana. Sen on avannut Lotta Wennäkosken teos, ja myöhemmin suomalaiskatsojien kyynelkanavat avaa Sibeliuksen Finlandia. BBC haluaa kunnioittaa Suomen 100-vuotisjuhlavuotta, ja BBC:n kuoro laulaa suomeksi.

– En minä olisi tuollaista edes kehdannut esittää, toteaa Oramo.

Vuosi 2018

– Ihmeellistä, että vielä tässä vaiheessa uraa tuli vastaan säveltäjä, josta ei ollut oikeastaan kuullutkaan, toteaa Sakari Oramo tanskalaissäveltäjä Asger Hamerikista.

Oramo jatkaa kamariorkesterin taiteellisena johtajana syksyyn 2019 saakka. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin Beethoven-sarja käynnistyy.

Uudeksi taiteelliseksi johtajaksi valitaan ruotsalainen viulisti Malin Broman. Valinta on ollut vuosien prosessi.

Vuonna 2020 Oramo pääsee kuulemaan satoja nuoria viulisteja. Tuolloin hän toimii Sibelius-viulukilpailun tuomariston puheenjohtajana.

Vuosi 2019

Sakari Oramo johtaa viimeisen kerran kamariorkesterin taiteellisena johtajana Kokkolassa konsertin, joka myydään loppuun. Jäyhä keskipohjalaisyleisö osoittaa suosiotaan seisaaltaan.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 13.2.2019.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä