Paikallisuutiset

Velkaneuvoja Aila Kronqvist Kokkolasta: "Tyypillistä ylivelkaantunutta ei ole" – Pelikliniikan tutkija Heiskanen: Peliongelma aiheuttaa velkakierrettä: "miten puhua ongelmasta jota ei itsekään ymmärrä"

– Peliongelmat, vastaa talous- ja velkaneuvojaAila Kronqvist Kokkolan oikeusaputoimipaikasta, kun häneltä kysyy, mikä on viime vuosina näkynyt aiempaa enemmän talous- ja velkaneuvonnan asiakaskunnassa.

Kokkola on osa Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan oikeusaputoimistoa, joka vuonna 2019 sai järjestettäväkseen myös talous- ja velkaneuvonnan. Kronqvist on pitkään tehnyt työtä velkaneuvonnassa ja hänellä on hyvä näppituntuma "kentälle".

– Peliongelmat näkyvät asiakaskunnassamme. Kuinka suurta roolia ne näyttelevät maksuhäiriöissä. Sitä meidän on mahdotonta sanoa, Kronqvist kertoo ja toteaa samalla Veikkauksen tehneen aivan oikeansuuntaisia toimia yrittäessään suitsia ja hallinta peliongelmaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sitä ei Peliklinikan tutkijaMaria Heiskanen osaa sanoa, näkyykö peliongelma piikkinä maksuhäiriöissä, mutta iso ongelma se hänen mukaansa on. Peliklinikka on monitoimijamalliin perustuva kokonaisuus, jossa tuotetaan tuki-, ohjaus-, ja hoitopalveluja peliongelmia kohdanneelle ja heidän läheisilleen.

Talous- ja velkaneuvoja Kronqvist korostaa, että edelleen talous- velkaneuvontaan tullaan valtavan monista eri syistä eikä tyypillistä asiakasta ole. Aila Kronqvist Talous- ja velkaneuvojaKeski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan oikeusaputoimisto

– Koska pelaamisen liittyy häpeää, siitä ei uskalleta puhua välttämättä edes velkaneuvonnassa. Kuitenkin ongelma on iso ja esimerkiksi 70 prosenttia Peli poikki -terapiaohjelmaan osallistuneista sanoo velkaantuneensa eri asteisella tavalla.

– Puhumista vaikeuttaa myös voimattomuus; miten selittää pelaamista kun ei itsekään sitä ymmärrä eikä tajua. Nyt vain toivoisi, että joka tasolla ongelmasta puhutaan avoimesti ja kauhistelematta. Apua saa meidän Peluurin ja Peliklinikan palveluista sekä A-klinikoilta ja kuntien mielenterveystoimistoista, Heiskanen toteaa.

Talous- ja velkaneuvoja Kronqvist korostaa, että edelleen talous- velkaneuvontaan tullaan valtavan monista eri syistä eikä tyypillistä asiakasta ole.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oli velkaantumisen ongelma mikä hyvänsä, kierre menee Kronqvistin mukaan tavallisesti niin, että kun rahat loppuvat, käännytään pikavippien puoleen. Niitä myönnetään Kronqvistin mukaan edelleen varsin helposti. Ongelmana on myös helpon rahan kalleus. Todelliset vuosikorot nousevat korkeiksi.

– Tässäkin suhteessa valtio on ottanut askeleita oikeaan suuntaan. Se rajasi viime syksynä pikavippien todellisen vuosikoron 20 prosenttiin ja sallitun vuosikulun 150 euroon. Tämä ei näy vielä, mutta luulen, että kohta näkyy, velkaneuvoja toteaa.

Hänen mukaansa talous- ja velkaneuvonnan asiakaskunta on hyvin heterogeenistä eli monitahoista. Pelaaminenkin on vain yksi trendi talousongelmien taustalla. Tyypillistä ylivelkaantunutta ei ole.

– Asiakaskuntamme on monitahoinen ryhmä. On nuoria, keski-ikäisiä ja vanhoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asiakastiedon tilaston mukaan erityisen haavoittavassa velkaantumisiässä näyttävät olevan nuoret aikuiset ikävälillä 30-40. Erityisesti aikuiset miehet ovat vaarassa velkaantua liikaa. Sen sijaan aivan viime vuosina nuorten maksuhäiriöt ovat jopa vähentyneet.

Silti viime vuonna maksuhäiriömerkinnän saaneiden määrä jatkoi kasvamistaan noin 5000 henkilöllä. Asiakastiedon mukaan viime vuonna 386 700 henkilölle kirjattiin maksuhäiriömerkintä. Määrät ovat vuosi vuodelta kasvaneet. Vuonna 2010 häiriömerkintä oli 327 500:lla henkilöllä.

Keski-Pohjanmaa maakuntana on listalla parhaimpien joukossa. Maksuhäiriö oli viime vuonna 6,6 prosentilla väestöstä, kun Pohjanmaalla prosentti oli 6,1 ja Ahvenanmaalla 4,7.

Huonoiten tilastossa sijoittuivat Päijät-Häme 9,5 prosentilla, Satakunta 8,2 prosentilla ja Uusimaa 8,8 prosentilla.

Kronqvist ei tekisi jakoa kuuliaisten maakuntien ja vähemmän kuuliaisten välillä.

– Kysymys on kuitenkin vain prosenttiyksiköistä. Suomalaiset ovat tässäkin suhteessa varsin samanlaisia.

Huolestuttavaa tilastossa oli se, että yksittäisten maksuhäiriöiden määrä kasvoi 1,88 miljoonaan viime vuonna. Määrä on nousussa, kun esimerkiksi 2014, 2015 ja 2016 yksittäisissä maksuhäiriömerkinnöissä ei ollut nousua lainkaan Asiakastiedon tilastojen mukaan.

– Vaikea sanoa mistä viime vuoden nousu johtui. Yleisesti voi sanoa, että maksuhäiriöt ovat ongelma, joka tahtoo kasautua yksittäisille henkilöille. He ovat sikälikin vaikeammassa asemassa, että merkintä pysyy tilastossa jopa neljä vuotta viimeisen rästissä olleen velkasuorituksen maksusta. Yksittäisissä maksuhäiriömerkinnöissä maininta poistuu rekisteristä kahdessa vuodessa, Kronqvist kertoo.

Fakta

Maksuhäiriöt kasvussa

Maksuhäiriömerkinnät lisääntyvät yhä

Häiriömerkintä 386 700 henkilöllä viime vuonna

Yksittäisiä häiriömerkintöjä 1,88 miljoonaa

Keski-Pohjanmaalla maakunnista 3:nneksi vähiten merkintöjä

Eniten maksuhäiriömerkintöjä Päijät-Hämeessä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä