tiistai 11.8.2020 | 07:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kuluttajan sähkölasku kasvoi, mutta kilpailuttamalla se olisi voinut jopa laskea – suomalaiset eivät silti innostu

Jami Jokinen
Ti 14.1.2020 klo 10:15 | päivitetty ti 10:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Sähköenergian kilpailuttaminen ei innosta suomalaisia, vaikka hyödyt näkyisivät kukkarossa.

Energiaviraston tilastojen mukaan kuluttajan sähkölasku kasvoi vuodessa reilut neljä prosenttia. Sähkölämmittäjillä ja muilla paljon sähköä kuluttavilla kotitalouksilla nousu oli maltillisempaa kuin vähemmän kuluttavilla. Vertailu koskee marraskuun tilannetta 2018 ja 2019.

Sähkön siirtohinnat nousivat niin ikään nelisen prosenttia.

Sähköenergian tarjoushinnat puolestaan laskivat muutamista prosenteista jopa yli kymmeneen prosenttiin.

– Käytännössä tavalliset asiakkaat olisivat pystyneet pääsemään siihen, että kokonaislasku olisi pysynyt entisellään tai jopa laskenut – jos olisivat viitsineet kilpailuttaa sähköenergian, sanoo energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmi.

Esimerkiksi 18 000 kilowattitunnin (kWh) kulutuksella korotus oli vuodessa keskimäärin 64 euroa ja 5 000 kWh:n kulutuksella 33 euroa.

Keskiarvot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa, ja siirtohinnoissa on Suomen sisällä jopa kaksi- ja puolikertaisia eroja.

Toisaalta hinta vaihtelee roimasti myös kilpailutettavissa kuluttajien sähkösopimuksissa, ja monella kotitaloudella olisi mahdollisuus säästää selvää rahaa pienellä paperi- tai verkkotyöllä.

– Haluaisimme kannustaa kotitalouksia kilpailuttamiseen, Nurmi sanoo.

Säästömahdollisuudesta huolimatta vain hieman useampi kuin joka kymmenes kilpailuttaa sähkösopimuksensa ja vaihtaa sen perusteella sähköntoimittajaa.

Hinnannoususta ja tiedottamisesta huolimatta luku on viime vuosina jopa laskenut.

Korkeimmillaan osuus oli vuonna 2016, jolloin toimittajaa vaihtoi noin 12 prosenttia sähköyhtöiden vähittäisasiakkaista. Viime vuonna osuus oli laskenut alle 11 prosentin.

Innottomuuteen lienee monia syitä. Yksi voi olla se, että korotuksista huolimatta suomalaiskuluttaja maksaa sähköenergiasta ja siirrosta eurooppalaisittain vähän.

– Suomea halvempia ovat pääsääntöisesti vain entiset Itä-Euroopan maat, Nurmi huomauttaa.

Sähkön voi kilpailuttaa esimerkiksi energiaviraston sahkonhinta.fi -sivustolla.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »