tiistai 4.8.2020 | 22:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Hoitajia ei saa syyllistää terveysalan korkeista kustannuksista tai kalliista rakenteista

Tiina Ojutkangas
Ti 14.1.2020 klo 20:30

Tehyn ja Superin palkkavaatimukset on helppo ymmärtää. Toiveeseen naisvaltaisen alan tasa-arvosta purkautuu turhautuminen raskaan työn ja arvostuspuheiden aiheuttamasta ristiriidasta.

Työn tärkeydestä puhutaan, mutta vaatimukset ovat kovat ja yleinen keskustelu huonosti sujuvista sosiaali- ja terveydenhuollon asioista ei voi olla heijastumatta myös työntekijöihin.

Tehyn ja Superin palkkavaatimukset puhuttavat. Liitot tavoittelevat selvästi korkeampia palkankorotuksia kuin vientiteollisuus. Järjestöjen mukaan tarkoituksena olisi kuroa umpeen eroa miesvaltaisiin aloihin.

Mistä rahat sitten saadaan, kun kuntatalous on kuralla ja nytkin tuntuu, että rahat eivät riitä sosiaali- ja terveydenhoidon palvelujen järjestämiseen. Tässä kohtaa katseet kääntyvät väistämättä valtion suuntaan.

Tehyn Soiten ammattiosaston puheenjohtaja Jaakko Kosonen ja Tehyn Kallion pääluottamusmies Anna-Kaisa Niemi pitävät tavoitetta realistisena. Niemi arvioi Keskipohjanmaan haastattelussa, että valtionosuuksia pitäisi kasvattaa, että kunnat pystyisivät tuottamaan palveluita.

Superin Soiten pääluottamusmies Päivi Maunula muistuttaa hallitusohjelmasta, jonka mukaan hallitus tekee konkreettisia tekoja, jotta palkkatasa-arvo toteutuisi. Tehyn Selänteen pääluottamusmies puhuu arvovalinnoista keskiviikon Keskipohjanmaassa.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla keskustellaan palkan lisäksi viihtymisestä, kiireestä ja motivaatiosta. Kun omaa työtä ei voi tehdä niin hyvin kuin haluaisi, syö se pitemmän päälle jokaista normaalia ihmistä. Kun asiakkaina ovat apua tarvitsevat ihmiset, on tilanne sitäkin hankalampi.

Terveydenhoitoalalla podetaan varsinkin tulevaisuudessa työvoimapulaa. Väestön ikääntyessä ei hoitoa tarvitsevien määrä suinkaan vähene. Jokainen meistä toivoo, että tilanteen vaatiessa saa asiantuntevaa ja ystävällistä hoitoa.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä kamppailee talouden kanssa. Kunnilla ei tunnu olevan mahdollisuuksia lisätä sote-kustannuksiaan. Korkeista kustannuksista, kalliista rakenteista tai huonoista työkäytännöistä ei ole syytä syyllistää alan työntekijöitä, vaikka realismia tulee odottaa kaikilta.

Terveydenhoitoalalla podetaan varsinkin tulevaisuudessa työvoimapulaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »