Paikallisuutiset

Kertaalleen hylätty Himangan Kokkokankaan tuulivoimakaava palasi käsittelyyn – Voimaloita vastustavat kyläläiset huolissaan: "Kun suurin osa ihmisistä vastustaa hankkeita, niin se pitäisi ottaa huomioon"

Lautakunta esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle kaavan hyväksymistä.

Himangan pohjoispuolen kylissä ehdittiin jo syksyllä 2018 huokaista, kun asukkaiden vahvasti vastustama Kokkokankaan tuulivoimakaava kaatui Kalajoen kaupunginvaltuustossa selvin äänin 27–5.

Mutta valtuuston päätös ei ollutkaan lopullinen sinetti asialle: tuulivoimatoimija Saba Invest Oy teki valituksen hallinto-oikeuteen, joka päätti viime syyskuussa kumota valtuuston päätöksen. Ongelmana oli se, ettei pöytäkirjaan ollut kirjattu päätöksen perusteluita.

Niinpä osayleiskaava on otettu uuteen käsittelyyn. Nyt kaavoitus- ja elinvoimalautakunta esittää ensi viikon maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle kaavan hyväksymistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uutta on se, että voimaloiden sähkönsiirtoa suunnitellaan nyt tehtäväksi maakaapeloinnilla Läntisen tuulipuistoon asti. Mahdollinen siirtolinjan leventäminen arvelutti valtuutettuja aiemmassa päätöksenteossa.

Jenni Ekoluoman mukaan tuulivoimaloista kärsivät eniten luontoarvot ja maisema. Voimaloiden terveyshaittojakaan ei hänen mielestään ole tutkittu tarpeeksi.
Jenni Ekoluoman mukaan tuulivoimaloista kärsivät eniten luontoarvot ja maisema. Voimaloiden terveyshaittojakaan ei hänen mielestään ole tutkittu tarpeeksi. Kuva: Clas-Olav Slotte

Torvenkylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettuJenni Ekoluoma (kesk.) on harmissaan kaavan uusintakäsittelystä.

– Kyläläiset olivat hyvin onnellisia siitä, että lähidemokratia toteutui ja heitä kuunneltiin, mutta nyt palataan alkupisteeseen kun löytyi tuollainen muotovirhe. Aika monella on fiilis, että näinkö tämä menee: kun ei saada tuulivoimayhtiön mielestä päätöstä, niin hanke runnotaan vaikka väkisin läpi.

Ekoluoman mukaan maakaapelisuunnitelma ei poista kyläläisten vastustusta hankkeelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toivon, ettei se vaikuttaisi valtuutettuihin, vaan kuunneltaisiin asukkaita. Kalajoella on jo 64 voimalaa pystyssä ja 64 luvitettu. Moni on sitä mieltä, että nyt riittää.

Ekoluoma ihmettelee, miksei maakaapelointia esitetty heti aluksi.

– Ja miksei sitä ole vaadittu muilta, jos kerran siihen on varaa kuuden voimalan hankkeessa? Mehtäkylä on nyt jo yhtä piuhaviidakkoa, ja Tyngälläkin maanviljelijät joutuvat kiertämään tolppia.

Torvenkylälle tulee näkymään tuulivoimaloita neljästä ilmansuunnasta, jos Kokkokankaan ja Torvenkylän tuulipuistot toteutuvat. Läntisen ja Mutkalammin puistot on jo luvitettu. Torvenkylän kaavan valtuusto hyväksyi marraskuussa 2017, mutta muun muassa Rautilan, Torvenkylän ja Himankakylän kyläyhdistykset ovat valittaneet siitä hallinto-oikeuteen. Tätä ratkaisua on odoteltu jo kaksi vuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pöntiön kyläyhdistyksen puheenjohtajaLiisa Jäppinen kertoo, ettei pöntiöläisten kanta Kokkokankaan hankkeeseen ole muuttunut.

– Huolestuneina seuraamme tilannetta. Muuta emme valitettavasti voi. Meille ei ole tullut mitään uutta tietoa toimijalta, eikä kyläläisiä varmaan enää kuulla, kun kuulemiset on aikanaan käyty.

Jäppisen mukaan suurin huoli kylällä on luontoarvoista ja maisemahaitoista. Niin myös Torvenkylällä, sanoo Ekoluoma:

– Itse muutin Kokkolasta Torvenkylälle juuri siksi, että halusin luonnon rauhaan.

Rautilassa asuvatEliisa jaHannu Wähä-Verkkomäki ovat jäämässä kahden tuulipuiston väliin, jos sekä Torvenkylän että Kokkokankaan hankkeet toteutuvat. Lähimpiin voimaloihin tulee matkaa pari kilometriä.

– Minua korpeaa tapa, jolla energiayhtiöt ja kunta toimivat. Kun suurin osa ihmisistä vastustaa hankkeita, niin se pitäisi ottaa huomioon eikä tuijottaa vain verotuloja, Hannu sanoo.

Pariskunta pitää tuulivoimaa hyvänä energiamuotona mutta ei halua sitä rikkomaan pienten kylien rauhaa.

– Ihmiset täällä ovat hyvin luontokeskeisiä, kun ei täällä ole paljon muuta, Eliisa toteaa.

Kokkolasta ja Kälviältä lähtöisin olevat Wähä-Verkkomäet muuttivat Karjaalta eläkepäiviksi Rautilaan ja asuvat nyt kunnostamassaan 1800-luvun talossa. Jos he olisivat vuonna 2011 taloa ostaessaan tienneet tuulivoimahankkeista, kauppa olisi jäänyt tekemättä.

– Jos haluaa maalaisympäristöön ja historialliseen kyläyhteisöön, niin kyllähän sitä valitsee paikan joka ei ole lähelläkään tuuliteollisuusaluetta, Hannu sanoo.

– Harmittaa, kun tähän on satsattu aika paljon rahaa. Kun me – tai perikunta – jossain vaiheessa myymme talon, niin kyllähän myllyt vaikuttavat hinnoitteluun.

KP 8.10.2019: Kokkokankaan tuulivoimakaava palaa käsittelyyn Kalajoella – Hallinto-oikeus kumosi kaupunginvaltuuston hylkäyspäätöksen

KP 22.1.2019: Tuulivoimayhtiö vaatii Kalajoen kaupungilta korvauksia hyväksymättä jääneestä tuulipuistokaavasta

KP 20.11.2018: Tuulivoimayhtiö valitti kaavan hylkäämisestä – Kalajoen kaupungin mukaan valtuutetuilla oli tarvittavat tiedot

KP 28.8.2018: Kokkokankaan tuulivoimakaava kariutui Kalajoen valtuustossa

KP 21.8.2018: Kalajoen kaupunginhallitus esittää Kokkokankaan tuulivoima-alueen kaavaehdotuksen hyväksyntää

Fakta

Kokkokangas

kaava sallisi 6 enintään 200-metristä voimalaa

8-tien ja Pöntiöntien välissä, alueen eteläraja 3 km Himangan keskustasta

lähimmät asuinrakennukset 2,1 km päässä voimaloista mm. Pöntiössä ja Rautilassa

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä