torstai 13.8.2020 | 08:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Eteläpohjalaisen pienyrityksen epäillään myyneen ulkomaista riistalihaa kotimaisena – Yrityksen lihatuotteita poistetaan markkinoilta parasta aikaa

Arja Kangas
Pe 14.2.2020 klo 10:30 | päivitetty pe 10:41

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kunnallisen elintarvikevalvontaviranomaisen kautta on vuoden 2020 alussa tullut poliisille tutkintapyyntö, jossa eteläpohjaisen pienyrityksen epäillään ostavan, myyvän ja säilyttävän riistalihatuotteita, joiden alkuperässä ja pakkausmerkinnöissä on huomattavia epäselvyyksiä, tiedottaa poliisi.

Seinäjoen talousrikosyksikkö on aloittanut asian esitutkinnan. Rikosnimikkeinä ovat törkeä petos, terveysrikos, markkinointirikos ja elintarvikerikkomus.

Rikoksista epäillään yrityksen vastuuhenkilöä ja yrityksen työntekijää.

Ruokavirasto tiedotti heti poliisin jälkeen, että virasto on määrännyt yrityksen kaikki lihatuotteet hävitettäväksi, koska pakkausmerkintöjen epäselvyyksien vuoksi ei voida varmistua tuotteiden sisällöstä, alkuperästä eikä elintarviketurvallisuudesta. Ruokavirasto on pyytänyt kuntien elintarvikevalvontaviranomaisia varmistumaan yrityksen tuotteiden hävittämisestä niiden ostopaikoissa. Kuluttajat voivat halutessaan palauttaa Joupin Meklari Oy:n tuotteet ostopaikkaan, tai ne voi hävittää myös tavallisena kotitalousjätteenä. Ruokaviraston tiedossa ei ole, että tuotteista olisi aiheutunut kuluttajille terveysvaaraa.

Viraston mukaan Joupin Meklari Oy:n epäillään ostaneen, myyneen ja säilyttäneen muun muassa hirvenlihatuotteita, joihin liittyy useita elintarvikemääräysten vastaisuuksia.

Hävittämispäätös tehtiin myös sen vuoksi, että yrityksessä on harjoitettu toimintaa, johon yrityksellä ei ole ollut lupaa. Yritys on jauhanut, leikannut ja pakannut lihaa olosuhteissa, jotka soveltuvat ainoastaan pakastetun lihan varastointiin. Yritys on myynyt viimeisen parin vuoden aikana riistalihatuotteita vuosittain noin 2500 kiloa.

Elintarvikevalvontaviranomaisilta saatujen tietojen perusteella yrityksen tiloissa on ollut lupa ainoastaan varastoida pakastettua lihaa. Esitutkinnassa on käynyt ilmi, että yrityksen vuokratiloissa on kuitenkin myös käsitelty ja pakattu riistalihaa. Lihapakkauksiin on laitettu merkintöjä, jotka eivät vastaa todellisuutta riistalajin tai kotimaisuuden osalta.

Yritys on kirjanpidon perusteella ostanut tuhansia kiloja ulkomaista riistalihaa ja myynyt sen kotimaisena riistatuotteena. Yritys on myynyt riistalihat pääosin isoille kauppaliikkeille ja ravintoloille ympäri Suomea. Kyseenalaisin keinoin yrityksen omistajan epäillään saaneen vajaan kolmen vuoden aikana useita kymmeniä tuhansia – jopa yli satatuhatta euroa rikoshyötyä.

Jäljellä olevat lihaerät tullaan hävittämään Ruokaviraston päätöksellä, josta Ruokavirasto tiedottaa erikseen.

Molemmat epäillyt ovat olleet pidätettynä ja yrityksen omistaja on vangittu tänään perjantaina Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä edellä mainituista tekoista.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »