Paikallisuutiset

Soiten alueella jopa 25 000 ihmistä saa koronatartunnan – THL:n arvion mukaan tauti iskee joka kolmanteen suomalaiseen – Soiten johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell korostaa ikäihmisten ja hoitohenkilöstön suojaamisen tärkeyttä

Koronavirukseen liittyvät luvut elävät jatkuvasti, mutta perjantai-iltapäivän numerot olivat seuraavia: Suomessa tartuntoja oli 155 kappaletta, Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten alueella ei yhtään.

THL:n perjantaina esittämän arvion mukaan suomalaisista noin kolmasosa tai hiukan useampi tulee saamaan koronavirustartunnan. Soiten alueella asuu noin 80 000 ihmistä eli kolmasosa tarkoittaisi yli 25 000 keskipohjalaista.

Kuriositeettina mainittakoon, että 145 miljoonan asukkaan Venäjällä koronatapauksia oli perjantaihin mennessä varmistunut 35 kappaletta. Tämä siis virallisen tiedon mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Takaisin Soiteen. Keski-Pohjanmaa saattaa olla pieni maakunta, mutta ei se eristyksissä muusta Suomesta ole. Niinpä ensimmäinen koronatapaus on vääjäämättä tulossa.

Tämän hetken tietojen mukaan sairastuneista 80 prosenttia on lieväoireisia. Marko Rahkonen Soiten infektioylilääkäri

– Sehän olisi voinut tulla milloin vain. Hyvin todennäköisesti ensi viikolla, kun tapausmäärät Suomessa lisääntyvät tätä vauhtia. Aika ihme on, jos meille ei tulisi, Soiten infektioylilääkäriMarko Rahkonen toteaa ilmeisen realiteetin.

Kuinka monta tapausta mahdollisesti ensi viikolla varmistuu, kymmeniäkö?

– Toivottavasti ei kymmeniä, mutta useita varmastikin, Rahkonen viittaa yleisvaltakunnalliseen tilanteeseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soitessa koronavirusnäytteitä on on otettu toistaiseksi kolmisenkymmentä. Näytteet lähetettiin aluksi Helsinkiin, mutta sen ruuhkauduttua osoite on tällä viikolla vaihtunut Turkuun. Yhden testin hinta on noin sata euroa.

Infektioylilääkäri Marko Rahkonen arvioi ensi viikolla varmistuvan useampia koronatapauksia.
Infektioylilääkäri Marko Rahkonen arvioi ensi viikolla varmistuvan useampia koronatapauksia. Kuva: Jukka Lehojärvi

Sairastuneiden määrän haarukoiminen on pitkälti valistunutta arvaamista. Varmasti kukaan ei voi tietää. Mihin THL sitten perustaa arvionsa, että korona iskee joka kolmanteen suomalaiseen?

– Tämä arvio perustunee mallintamiseen, joka on tehty influenssaviruksilla. Kun meille tulee uusi virustyyppi – koronahan on sellainen – jota vastaan väestöllä ei ole vasta-aineita, se tartuttaa useampia kuin sellainen, joka on aikaisempina vuosina nähty. Ihmisillä on sitä vastaan immuniteettia, Rahkonen selvittää.

Oleellista on myös huomioida, että valtaosalle tartunnan saaneistakin tauti on lievä. Se talttuu yleensä kotikonstein.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämän hetken tietojen mukaan sairastuneista 80 prosenttia on lieväoireisia. Noin kymmenellä prosentilla on vakavampia hengenahdistusoireita tai kuumeiseen keuhkoinfektioon viittaavia oireita. Näistä taas vain pieni osa tarvitsee tehostetumpaa hengitystuki- ja tehohoitoa.

Tehohoitoa tarvitsevien osuus on taudin saaneista hyvin pieni. Rahkonen arvioi osuuden olevan ”muutama prosentti viiva viisi prosenttia”. Pääsääntöisesti he ovat ikäihmisiä.

Soiten johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell ja infektioylilääkäri Marko Rahkonen.
Soiten johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell ja infektioylilääkäri Marko Rahkonen. Kuva: Jukka Lehojärvi

Jos kurkkua aristaa, päätä kivistää ja kuumettakin pukkaa, onko kansalaisen näinä aikoina syytä epäillä koronaa ja ottaa puhelu Soiten koronavirusneuvontapuhelimeen?

– Jos oireet ovat lievät, kuumetta ja yskää, mutta pärjää kotikonsteilla, silloin ensinnäkin jäädään kotiin, on työpaikka mikä tahansa. Sairastetaan kotona ja vältetään liikkumista kotoa, että ei tartuteta muita, Marko Rahkonen luettelee.

Erityisen tärkeää on, että oireita saadessaan ei missään tapauksessa lähde töihin levittämään virusta, koronaa tai ei.

– Ollaan kotona silloin, kun kunto sen sallii eikä liikuta mihinkään. Oireisena ei myöskään lähdetän sukuloimaan ja isovanhempia katsomaan. Jos on paha hengenahdistus, kova yskä, ei pysty syömään, juomaan ja yleistila huononee, on syytä ottaa yhteyttä koronaneuvontapuhelimeen. Kun se ei ole auki, niin päivystykseen, Rahkonen kehottaa.

Infektioihin erikoistuneelle lääkärille koronan voisi ajatella olevan ammatillisesti mielenkiintoinen tapaus. Onko?

– Tällä hetkellä se ei tunnu siltä, mutta varmaan jälkikäteen sitä ehkä voi sellaiseksi luonnehtia. Nyt se ei ole päällimmäinen asia, kovassa työpaineessa viime ajat ollut Rahkonen naurahtaa.

Koronatestinäyte otetaan tikulla nenänielusta. Soiten näytteet lähetetään analysoitavaksi Turkuun. Iltakymmeneen mennessä lähetetyn näytteen tulos saadaan seuraavaan iltapäivään mennessä. Testin hinta on noin sata euroa.
Koronatestinäyte otetaan tikulla nenänielusta. Soiten näytteet lähetetään analysoitavaksi Turkuun. Iltakymmeneen mennessä lähetetyn näytteen tulos saadaan seuraavaan iltapäivään mennessä. Testin hinta on noin sata euroa. Kuva: Jukka Lehojärvi
Fakta

Soite avaa

Soite avaan erillisen koronapoliklinikan Kokkolan pääterveysasemalle, entisen Libeckin tiloihin (käyntiosoite Mariankatu 28. H-ovi) lauantaina (14.3.). Koronapoliklinikalle keskitetään flunssapotilaiden vastaanotto sekä näytteidenotto. Koronapoliklinikka on avoinna joka päivä klo 10–15.

Soiten koronavirusneuvontapuhelimen 06 828 7499 uusi puhelinaika on klo 8–20 joka päivä.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, soita tähän numeroon. Virka-ajan ulkopuolella soita yhteispäivystyksen numeroon 06 826 4500.

Yleistä tietoa koronaviruksesta saa valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta numerosta 0295 535 535.

Lähde: Soite

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä