Paikallisuutiset

Yrittäjät toivovat suoraa tukea valtiolta – Yrittäjä Suvi Mörsky Kokkolasta ei kaunistele karua tilannetta: olisiko mahdollista saada alvit anteeksi ja lykkäystä eläkemaksuihin

Nice Piste Oy:n Suvi Mörskyn mukaan viime viikon toimet eivät riitä

Yrittäjien Facebook-ryhmät ja muut sosiaalisen median kanavat käyvät nyt kuumana. Siellä vaihdetaan kiivaasti ajatuksia ja pohditaan, kuinka selvitä yrityselämän lamaannuttavan korona-ajan ylitse.

Yhtenä keinona Kokkolassa kauneushoitolaa Nice Piste Oy:tä ylläpitäväSuvi Mörsky esittää arvonlisäverojen tulevien maksujen anteeksiantamista määräajaksi.

Nice Piste Oy:n omistaa Mörskyn lisäksi Minna Penttilä. Samoissa tiloissa on sopimusyrittäjä ja yksi vieras työntekijä. Heidän ja muiden yrittäjien ja palkollisten puolesta Mörsky toivoo valtiovallan tekevän kaiken mahdollisen shokin torjumiseksi. Hänen mukaansa nyt käytetty tuki menisi säästöön, kun mahdollisimman moni yrittäjä ja työntekijä voi säilyttää ansionsa ja sitä kautta tulevaisuuden veronmaksukykynsä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eli nyt on kaivettava kaikki keinot käyttöön. Mekin olemme maksaneet jo tammikuun alvit, mutta helmikuun ja maaliskuun alvit ovat vielä tulossa maksuun. Jos ne kuitataan pois, yrittäjät voivat suunnata säästyvät varat johonkin muuhun tarpeelliseen. Valtiolla on kuitenkin parhaat puskurit ottaa kriisiä vastaan.

Nyt tarvitaan paljon suoria tukielementtejä. Nämä nyt päätetyt eivät taida riittää estämään vararikkoja Heini Salmu Kalajoen Yrittäjien puheenjohtaja

– Toisaalta jos meillä yrittäjillä on vähän töitä, ei ole syytä maksaa yrittäjäeläkettäkään. Voisiko meidän eläkejärjestelmämme nyt joustaa, ei vain työntekijöiden sotu-maksuissa vaan myös yrittäjien omissa maksuissa, Mörsky toivoo.

Yrittäjien toiveissa on myös se, että myös erikoisliikkeissä toiminta säilyisi jollain tavalla pystyssä. Mörskyn mukaan kuluttajat voivat auttaa yrittäjiä ostamalla esimerkiksi lahjakortteja, jotka käytetään myöhemmin kriisin mentyä ohi. Lisäksi erikoisliikkeet myyvät yhä tuotteita normaalisti.

– Meilläkin paikkoja desinfioidaan koko ajan. Lisäksi erikoisliikkeissä on väljää, joten etäisyyksistä voidaan pitää kiinni. Mutta jos valtiovalta päättää liikkeet sulkea, totta kai tottelemme. Mutta monta asiaa voi hoitaa turvallisesti tavalla tai toisella, Mörsky miettii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mörskyn mukaan Nice Pisteessä on käynyt yhä nuoria ihmisiä ostamassa palveluja. Ikäihmisille ja perussairaille ei palvelua ole missään nimessä tarjottu vaan kaikille on kerrottu rehellisesti, mitä valtion ohjeiden mukaan voidaan turvallisesti tehdä ja mitä ei.

Yritystukipaketissaan viime viikolla valtiovalta päätti muun muassa korottaa Finnveran takuumahdollisuuksia pankkien myöntämille lainoille. Valtion takuiden tarkoituksena on lisätä rahoitusta vaikeuksiin joutuneille yrittäjille. Tätä rahoitusvälinettä Mörsky ja Penttiläkin ovat harkinneet. He eivät kuitenkaan koe juuri muiden elementtien soveltuvan itselleen.

– Laajassa mitassa yrityksille ei juuri muuta ole. Toki tietysti soviteltu päiväraha antaa mahdollisuuden ostaa ruokaa, mutta koko ajan pyöriviä kustannuksia sillä ei makseta. Siihen pitää tulla muuta suorempaa tukea, yrittäjä Suvi Mörsky miettii.

Kalajoella Valmennuskumppani Oy:nHeini Salmu on yksinyrittäjä, joka on erikoistunut liikkeenjohdollisiin koulutuksiin. Hän kertoo kalenterinsa tyhjentyneen kahdessa päivässä hallituksen ilmoitettua järeistä rajoituksista ja valmiuslain käyttöönotosta. Jatkossa Salmu uskoo, että siirtyneitä valmennuksia tullaan toteuttamaan etänä, mutta nyt yrityksissä keskitytään akuutista tilanteesta selviämiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ymmärrän täysin valtiovallan määräykset. Nyt pitää suojella elämää. Mutta samalla valtiovallan kannattaa toimia niin, että kriisin jälkeen mahdollisimman moni yrittäjä on yhä tolpillaan ja voi jatkaa liiketoimintaansa. Se on kaikkien etu.

Salmun mukaan hyvää valtiovallan viime viikolla tekemässä yritystukipaketissa on pienyrittäjien mahdollisuus saada soviteltua päivärahaa. Se samoin kuin muut toimet auttavat osaltaan pahimman yli.

– Mutta silti toivoisi myös pikaista suoraa tukea yrityksille, joita korona rankimmin koskettaa. Esimerkiksi Business Finlandin tuki on tarkoitettu vain koronan selättämisen kehityshankkeisiin, ei suoraan tukeen yrittäjille laskujen maksuun. Nyt tarvitaan kuitenkin paljon suoria tukielementtejä. Nämä nyt päätetyt eivät taida riittää estämään vararikkoja, Heini Salmu, joka on myös Kalajoen Yrittäjien puheenjohtaja, kertoo.

Fakta:

Korona ja yritykset

Lähes 90 prosenttia yrityksistä: koronasta on negatiivisia vaikutuksia

Noin 40 prosenttia yrityksistä ennakoi lomautuksia

Noin 90 prosenttia kaipaa yhteiskunnan tukitoimia

Eniten halutaan lisää rahoitusta

Kyselyyn osallistui 781 yritystä

Lähde: EK:n yrittäjäkysely 17.3 2020

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä