Paikallisuutiset

Kälviäläinen K-kauppias Patrik Vähähyyppä ajaa päivittäin parikymmentä ruokalaatikkotoimitusta ympäri Kokkolaa – Ruoan verkkokaupan kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti

Koronavirusepidemia on lyönyt monet liiketoimet polvilleen ja kuilun partaalle. Päivittäistavarakaupoissa käy kuitenkin ennennäkemätön vilske.

Kotona tarvitaan nyt poikkeuksellisen paljon ruokaa, kun mahdollisesti koko perhe on kaiket päivät kotosalla, etätöissä ja -opetuksessa tai karanteenissa. Yli 70-vuotiaat ja riskiryhmäläiset joutuvat niin ikään pysymään kotona välttääkseen sosiaalisia kontakteja.

Poikkeustilanne on jo nyt vaikuttanut ruoan verkkokaupan suosioon. Kysyntää ruokaostosten kotiinkuljetuksille on tällä hetkellä jopa runsaasti yli kapasiteetin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kysyntä kasvaa koko ajan. Ruoan verkkokauppa ja kotiinkuljetus on tähän aikaan oikein hyvä palvelu, K-Market Kälviän kauppiaana puolisonsa Minnan kanssa toimivaPatrik Vähähyyppä toteaa.

Ennen oli 1–2 ruokatoimitusta per päivä. Nyt ajan päivittäin 10–20 kuljetusta. Patrik Vähähyyppä K-kauppias K-Market Kälviä

– Ennen oli 1–2 ruokatoimitusta per päivä. Nyt ajan päivittäin 10–20 kuljetusta, Patrik Vähähyyppä kuvailee.

K-Market Kälviän kauppias Minna Vähähyyppä pakkaa verkkokaupan kautta ostettuja tuotteita kotiin kuljetettavaksi.
K-Market Kälviän kauppias Minna Vähähyyppä pakkaa verkkokaupan kautta ostettuja tuotteita kotiin kuljetettavaksi. Kuva: Markku Jokela

Pienessä ruokakaupassa lisääntynyt verkkokauppamyynti teettää lisätunteja kauppiaalle, mutta lisää henkilökuntaa ei ole vielä tarvinnut palkata. Toisen kuljettajan tarpeeseen on kuitenkin varauduttu.

Vöyriläisellä lähiruoan verkkokaupalla Gårds Smakilla kasvu on ollut vielä hurjempaa. Tilaukset ovat lisääntyneet viime viikkoina jopa 400 prosentilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ennen meillä oli kaksi kuljetuspäivää viikossa. Nyt toimitamme ruokakasseja ainakin neljänä päivänä viikossa, kertoo maanviljelijäyrittäjäNiklas Östman.

Gårds Smak aloitti myymällä oman tilan maitoa. Siitä valikoima laajentui muihin maataloustuotteisiin kuten lihaan, kananmuniin, vihanneksiin ja jauhoihin. Nyt valikoimassa on noin 250 lähituotetta, esimerkiksi muita pohjalaisia maitotuotteita, kalaa, leipää, leivonnaisia ja makeisia.

– Ennen koronaa ihmiset ostivat maitoa, tomaatteja ja salaattia. Nyt menee paljon enemmän lihaa.

Östmanin mukaan heillä ei ole ollut vaikeuksia saada suurempaa määrää tuotteita maataloustuottajilta, vaikka tarve on nelinkertainen aiempaan nähden. Haaste on varastoinnissa ja pakkaamisessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yritys toimittaa ruokaa edelleen samalla alueella Närpiöstä Kokkolaan. Se työllistää päätoimisesti neljä henkeä, minkä lisäksi yritys ostaa kuljetuspalveluita. Östman arvioi, että heillä on tällä hetkellä reilut 4 000 asiakasta.

Kokkolaa lukuun ottamatta Keski-Pohjanmaa on vielä katveessa ruoan verkkokaupassa. Kälviäläinen ruokakauppa operoi koko suur-Kokkolan alueella ja kanta-Kokkolassa toimii Kallentorin S-market, jossa on noutolokerikko ja kotiinkuljetus.

Pietarsaaren seudulla ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa, ruoan verkkokauppaa hallitsee K-ryhmä, jolla on verkkokaupan toimipisteet noin kymmenellä paikkakunnalla. Osuuskauppa KPO:lla ruoan verkkokauppa toimii samalla alueella Kokkolan lisäksi vain Ylivieskan ja Pietarsaaren Prismoissa, joista etukäteen ostetut tarvikkeet voi noutaa, mutta kotiinkuljetusta ei vielä ole. Kotiinkuljetus pyritään kuitenkin aloittamaan huhtikuun alussa.

Virallisten verkkokauppojen, joissa tuotteet voi ostaa suoraan verkossa olevasta tuotevalikoimasta, lisäksi on ruokakauppoja, jotka toimittavat asiakkaille ostoksia kotiin. Tilauksen voi tehdä esimerkiksi sähköpostilla. Esimerkiksi Kokkolassa toimivalla K-Market Merituulella on tällainen palvelu.

Osuuskauppa KPO:n market-toimialajohtajaAntti Paananen sanoo, että he toimivat tällä hetkellä suuren kysynnän vuoksi ruoan verkkokaupassa olemassa olevan kapasiteetin ylärajalla.

KPO:lla on tarkoitus avata verkkokaupan noutopisteet myös Kokkolan ja Vaasan Prismoihin sekä Nivalan S-marketiin, mutta ne eivät ehtineet valmistua käsillä olevaan yllättävään tarpeeseen.

– Kokkolan ja Vaasan noutopisteet mahdollistavat aikanaan isomman kapasiteetin ruoan verkkokauppa-asiakkaiden palveluun.

– Nyt keskitymme huoltovarmuuden ylläpitoon, jotta myymälöissä riittää tavaraa, Paananen jatkaa.

HalpaHalli-ketjulla verkkokaupasta voi ostaa kuivaelintarvikkeita kaiken muun verkossa myytävän tavaran lisäksi. Kaikki verkossa myytävät tuotteet toimitetaan asiakkaille logistiikkakeskuksen kautta eli elintarvikkeita ei koota myymälöistä.

– Kuivaelintarvikkeiden kysyntä on moninkertaistunut verkossa viimeisten viikkojen aikana. Sosiaalisen median kautta ja suoraan myymälöihin on tullut myös kyselyitä myymälöistä toimitettavista ostoskasseista. Tästä mahdollisuudesta käydään keskusteluja, kertoo HalpaHallin verkkokauppapäällikköTapani Mustonen.

Minimani-ketju on keskittynyt toistaiseksi verkkokaupassaan ei-syötäviin tuotteisiin.

– Yksittäisiä kyselyitä on tullut, mutta asiakkaamme hakevat ruokansa kivijalkamyymälöistä. Ruoan verkkokaupan osuus on kuitenkin vielä koko maassa ollut hyvin pientä, toteaa Minimanin toimitusjohtajaHeikki Tynjälä.

//Uutista korjattu 25.3. klo 9.52 Kauppakassien kotiintoimituspalvelua on muillakin ruokakaupoilla kuin vain niillä, joilla on virallinen verkkokauppa. Palvelut ovat myymäläkohtaisia ja tilaustapa voi olla esimerkiksi sähköposti.//

Fakta

Ruoan verkkokauppa

K-ryhmällä ruoan verkkokauppojen toimipisteitä ja kotiinkuljetusta on 10 paikkakunnalla Keskipohjanmaan levikkialueella: Pietarsaari, Haapajärvi, Nivala, Oulainen, Kälviä (Kokkola), Ylivieska, Sievi, Himanka (Kalajoki), Pyhäjoki ja Uusikaarlepyy.

KPO:lla kotiinkuljetuspalvelu Kokkolassa Kallentorin S-marketissa. Noutolokerikot lisäksi Pietarsaaren ja Ylivieskan Prismoissa.

HalpaHallissa kuivaelintarvikkeita voi ostaa verkkokaupan kautta. Toimitus logistiikkakeskuksesta.

Virallisten verkkokauppojen, joissa tuotteet voi ostaa suoraan verkossa olevasta tuotevalikoimasta, lisäksi on ruokakauppoja, jotka toimittavat asiakkaille ostoksia kotiin. Tilauksen voi tehdä esimerkiksi sähköpostilla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä