lauantai 26.9.2020 | 18:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Antti Savelan kolumni: Tulossa on piinallinen urheilun välivuosi urheilijoille ja penkkiurheilijoille – mikä neuvoksi, jos Ranskan ympäriajokin peruuntuu

To 26.3.2020 klo 06:30 | päivitetty to 16:27

Koronavirus on vaikuttanut moneen asiaan. Ei vähiten urheiluun. Tokion olympialaisiakin siirrettiin vuodella. Se on varmasti oikea päätös. Jos kisat olisi pidetty syksyllä, kisat olisi muistettu koronan jälkimaininkikisoina.

Nyt urheilijat saavat uudelleen miettiä, kuinka valmistautuvat kesään 2021. Suomessahan tiedetään miltä olympiakisojen siirto tuntuu. Helsingin kisat piti järjestää vuonna 1940, mutta toisin kävi. Seuraavat kisat pidettiin vasta 1948 voittajavaltion eli Iso-Britannian Lontoossa. Suomi pääsi parrasvaloihin vasta 1952.

Urheilijoille siirto tarkoittaa keskittymisen siirtymistä vuodella eteenpäin. Sekin on mielenkiintoista, kuinka tulosrajoja tulkitaan. Pitääkö yleisurheilussa tehdä uudet rajat vai riittävätkö Tokion 2020 aikataulussa tehdyt tulokset. Tuntuisi oudolta, jos tulosrajan joutuisi tekemään uudelleen. Se mikä Armand Duplantisilta käy 20 sekunnissa, vaatii monelta suomalaisurheilijalta monta yritystä. Kaikki eivät pääse rajoihin koskaan.

Valtaosalle suomalaisurheilijoista olympialaisten siirtyminen on myös taloudellinen asia. Tästä maasta ei löydy yleisurheilijaa, joka ei olisi olympiakomitean, seuran ja yhteistyökumppaneiden tuen varassa. Nyt tuki on löydettävä uudelleen. Olen edelleen sitä mieltä, että suomalaisten lahjakkaiden nuorten pitäisi urheilla valtion varoista eikä elää kitkuttaa monen pienen tulopuron varassa. Vaikka tekisi tulosta, monesta pienestä purosta saattaa tulla turhapuro eli anomus hylätään.

Samalla pitäisi resurssoida valmennusresurssit ammattimaiseksi. On kummallista, että suomalaiselle vienninedistäjälle Kaisa Mäkäräiselle ei tahtonut löytyä ampumahiihdon erityispiirteet tuntevaa ampumavalmentajaa. Jos suomalainen tähti tarvitsee valtion varoista valmennusta ulkomailta, se tulee järjestää. Suomalaisessa urheilussa pitäisi jo pikku hiljaa lopettaa amatöörimäinen puuhastelu ja satsata voimakkaasti ammattiurheiluun meidän penkkiurheilijoiden riemuksi.

Sääli myös meitä penkkiurheilijapoloisia. Moni keväällä täyden työpäivän television ääressä hikoillut urheiluniilo oli jo laatinut kesäkuun jalkapallon EM-kisojen ruokalistan ja kuntoillut siihen malliin, että kaikki ottelut jaksaa katsoa illasta toiseen. Sen jälkeen olisi tullut olympialaiset. Välillä tietysti golfin Euroopan kiertuetta, major-turnauksia, tennistä ja Ranskan ympäriajoa. Nyt tuo tyhjä aukko pitää täyttää jollain muulla. Voi meitä.

Moni keväällä täyden työpäivän television ääressä hikoillut urheiluniilo oli jo laatinut futiksen EM-kisojen ruokalistan ja kuntoillut siihen malliin, että jaksaa katsoa kaikki ottelut illasta toiseen

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »