lauantai 26.9.2020 | 16:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Hallituksen toimintaan on syytä luottaa koronakriisin hoitamisessa – Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta on historiallinen päätös

Tiina Ojutkangas
Ke 25.3.2020 klo 22:04

Suomessa rajoitusten määrä kasvaa hetki hetkeltä. Keskiviikkoiltana oltiin jo tilanteessa, jossa odotettiin kuumeisesti hallituksen linjausta Uudenmaan eristämisestä muusta Suomesta. Hallituksen tiedotustilaisuudessa kello 22 kertoma päätös on historiallinen. Tätä tuskin kukaan meistä olisi voinut edes kuvitella.

Suomessa ihmisten liikkumiseen tehdään koko ajan tiukennuksia, mutta eri maiden rajoitukset koronaviruksen vuoksi vaihtelevat. Ruotsin kansanterveysviranomaisen mukaan maata ei laiteta kiinni vaan tehdään toimia, joilla on ”varmasti” vaikutusta.

Naapurimaassa koulut ja ravintolat pidetään auki ja pääsiäisenä lasketellaan. Ruotsissa ”ei haluta turhia rajoituksia yhteiskuntaan”. Näin sanoo Ylen haastattelussa kansanterveysviranomaisen apulaisvaltioepidemiologi Anders Wallensten. Näitä linjauksia ei voi kuin ihmetellä, jos Suomen toimia pidetään järkevinä.

Suomessa ratkaiseva päivämäärä koko koronavirustilanteessa tuntui olevan kaksi viikkoa sitten torstaina, kun hallitus suositteli, käytännössä määräsi, että 500 hengen tilaisuuksia ei saa järjestää. Siitä alkoi perumisten aalto, jonka aikana on peruttu isoja ja pieniä tapahtumia. Siinä vaiheessa alettiin toden teolla tajuta, että koronavirus on vakavasti otettava asia.

Työpaikoilla on siirrytty vapaaehtoisestikin monin osin etätyöhön. Se ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa ole mahdollista ja joissakin ei ehkä edes välttämätöntä. Onneksi on olemassa ihmisiä, jotka jatkavat asiakaspalvelutöissä tai sairaaloissa ja päiväkodeissa. Valitettavasi osa ihmisistä vähät välittää muiden ihmisten turvallisuudesta.

Ihmisten liikkumisrajoituksiin pitää tietenkin suhtautua äärimmäisen vakavasti myös oikeudellisesta näkökulmasta. Minkään turhan takia ei voi estää suomalaisten liikkumista omassa maassaan maakunnasta toiseen tai kotoa mökiltä. Valmiuslaki, poikkeusolot ja erilaiset suomalaiseen yhteiskuntaan vaikuttavat ratkaisut päätetään hyvästä syystä. Koronvirusepidemian leviämisen estämiseksi on tehtävä kaikki tehokkaat ja järkevät toimet. Kansalaisen on voitava luottaa siihen, että asiantuntijat ja niiden arvioita kuuntelevat päättäjät tietävät, mitä tekevät.

On hyvä, että Suomessa viranomaisten ja päättäjien toiminta perustuu vastuullisempaan toimintaan kuin kansalaisten vapaaehtoisuuteen. Muuten ihmisille annettaisiin vastuu, joka ei heille pelkästään kuulu.

Ihmisten liikkumisrajoituksiin pitää tietenkin suhtautua äärimmäisen vakavasti myös oikeudellisesta näkökulmasta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »