Paikallisuutiset

Musiikki, avioliitto ja Kokkola – Vicci eli Victoria Björndahl ja MC Kajo eli Kalle Niskanen valmistelevat molemmat omia soololevyjään, mutta livenä keikoilla rap ja pop mahtuvat helposti samalle estradille

Aloitetaan kliseellä.

Kuka tahansa osaa räpätä. Otetaan vielä nainen laulamaan kertosäe, niin jokainen meistä voi tehdä hittibiisin.

Jotta vitsi aukeaa, täytyy muistaa 1990-luvun laman jälkeiset suomalaiset musiikkiohjelmat ja heiluvat kameramiehet. Siitä maailmasta muun muassa fleeceruutupaitainen 2. Maanantai ponnahti hetkelliseen jättisuosioon Mixet tahdo olla munkaa -sinkullaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Räpiksi riitti pari riviä tasaista kuudestoistaosariimittelyä. Ja se on monella yhä päällimmäinen mielikuva räpistä.

Tapasimme Tinderissä. Asiaan ei vaikuttanut niinkään musiikkimaku vaan enemmänkin se, että molemmat tekevät omaa musaa. Victoria Björndahl

Kuka tahansa voi tehdä hittibiisin.

MC Kajo eliKalle Niskanen nauraa.

– Mutta sanotaanko näin, että nykypäivänäkin voi päästä kuuluisaksi ilman että osaa räpätä. Ei välttämättä vaadita paljoa, mutta sitten räpin voi viedä taiteenlajina hyvin pitkällekin. Esimerkiksi poppimaailmasta löytyy tosi taitavia räppäreitä. Lisäksi jotkut Lukas Leon ja Ahti tekevät freesejä juttuja. Heidät on löydetty juuri sen takia, että he osaavat räpätä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös Niskanen kuuluu niihin, jotka yrittävät viedä taiteenlajinsa mahdollisimman pitkälle. Kokkolassa asuva rap-artisti on voittanut rapin suomenmestaruuden kolme kertaa. Hänen erikoisalansa on freestyle-rap eli improvisoitu rap.

Riimit virtaavat hetkestä.

Sitä kuultiin myös viime lauantaina Kokkolan Tullipakkahuoneella, kun Niskanen esiintyi Keskipohjanmaan ja Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahaston toteuttamalla livestriimauskeikalla.

– Fiilikset siitä ovat tosi hyvät. Keikka oli kaikin puolin hyvä kokemus, Niskanen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muutamassa biisissä kertosäkeen kävi laulamassa Vicci. Hän on kokkolalainenVictoria Björndahl ja Niskasen vaimo.

– Olemme tehneet musiikkia yhdessä reilut kolme vuotta, sanoo Björndahl.

Sekä Viccin että MC Kajon uudet soololevyt ovat työn  alla.
Sekä Viccin että MC Kajon uudet soololevyt ovat työn alla. Kuva: Jukka Lehojärvi

Viccin ja MC Kajon ensimmäinen yhteinen julkaisu on reilun kolmen vuoden takaa. Uskalla-niminen kappale löytyy yhä Youtubesta.

Vaatii uskallusta lyödä itsensä julkisesti likoon pariskuntana.

– Musavideo tehtiin kotona. Vicci kuvasi ja editoi sen. Se on kotikutoinen vetäisy muutenkin, mutta samalla ensimmäinen yhteinen julkaisumme, sanoo Niskanen.

Naimisiin pariskunta meni viime kesänä. Hääjuhlat olivat Kokkolan Morsiussaaressa.

Rakkaus on selitys sille, miksi ainakin Rumba-lehden toimituksen mukaan yksi ”maan pelätyimmistä battle-räppäreistä” muutti Turun seudulta Kokkolaan.

– Tapasimme Tinderissä. Asiaan ei vaikuttanut niinkään musiikkimaku vaan enemmänkin se, että molemmat tekevät omaa musaa, sanoo Björndahl.

– Keikkakuvat ja laulu toivat heti lisäpisteitä, Niskanen nauraa.

Toistaiseksi pariskunnan yhteinen musiikinteko on jäänyt fiittailuihin. Vicci on käynyt esimerkiksi laumassa MC Kajon kertosäkeitä.

MC Kajo julkaisi ensimmäisen pitkäsoittonsa Tää on vast alkuu vuosi sitten. Vicci ei juuri ole julkaissut muutamaan vuoteen omaa musiikkiaan, mutta kaikki on muuttumassa.

– Valmistelen levyn julkaisua. Olen tuottanut musiikkiani itse, mutta nyt teen hommia levy-yhtiön, Löyly-Viihteen kanssa, sanoo Björndahl.

Vuonna 2006 perustettu Löyly-Viihde teki vuosien hiljaiselon jälkeen paluun viime vuonna. Sen uudistuneeseen artistirosteriin kuuluvat muun muassa Konala Cartelli ja Rivo.

– Viime vuodesta asti on tehty uusia biisejä. Toivottavasti julkaisu tapahtuu jo kesällä.

Björndahl on artistina isoilla vesillä. Hänen tulkinnastaan kuulee laulu edellä biisejään lähestyvien modernien popartistien vaikutteet.

Omalla Youtube-kanavallaan hän on coveroinut muun muassa Siaa. Eikä yhtään hullummin.

– Teen itse biisejä ja melodioita. Biitti ja tuotanto ovat levy-yhtiön vastuulla. Musatyyliäni voisi kuvailla R&B:ksi ja popiksi fantasiamusavaikutteilla.

Fantasiamusaa?

– Rakastan fantasiaa. Vaikka musiikki olisi poppia, yritän tuoda fantasiamelodioita mukaan, Björndahl sanoo.

Tulevalla levyllä MC Kajoa ei kuulla fiittaamassa. Syy on selvä.

– Laulan englanniksi.

– Enkuksi räppääminen ei oikein taivu, sanoo Niskanen.

Englanniksi räppääminen ei taivu suomalaisilta nyt oikein muutenkaan. Vai missä ovat kansainvälistä uraa tekevät räppärit?

– Onhan täällä Redrama, Paleface ja Tommi Lindgren. Lisäksi Pietarsaaresta lähtöisin oleva Eetee vetää tosi tyylikkäästi enkuksi, vastaa Niskanen.

Suomalaisella pop- ja rock-musiikilla menee joka tapauksessa maailmalla vaisummin kuin 2000-luvun alussa.

– Ehkä tässä näkyy se, että Suomessa ei ole pitkää perinnettä hittiartistien tekemisessä kansainvälisille markkinoille. Jostain luin, että Sibelius olisi yhä striimatuin suomalainen, sanoo Niskanen.

Kalle Niskanen löysi räpin ala-astevuosiensa lopulla. Suomiräp alkoi ensimmäistä kertaa tulla kunnolla pinnalle. Niskaseen kolahtivat etenkin Fintelligens, Avain ja RDN. Hän alkoi kirjoitella itsekin ja jäi koukkuun freestyleen.

Victoria Björndahl ei löytänyt omaa musiikillista polkuaan samanlaisella helppoudella.

– Kävin monta vuotta laulutunneilla ja tähtäsin oopperalaulajaksikin. Ammattia en musiikista koskaan opiskellut. Olen yrittäjänä Kokkolan Isokadulla Viccaboo-lifestyleliikkeessä ja pyöritän omaa mainostoimistoa. Koneella istuminen on aina tullut minulta kuin itsestään. Eniten teen somehommia. Some on muuttanut mainonnan maailmaa. On tosi tärkeää pysyä mukana kaikessa, mitä tapahtuu.

Mistä artistin somebrändin rakentaminen alkaa?

– Instagram on tosi isossa roolissa.

Niskasen elämä on lähes kokonaan räpin varassa. Päätulonlähteenä ovat keikat. Lisäksi Niskanen kirjoittaa esimerkiksi Feat.fi-räppimediaan, järjestää räppiklubeja ja vetää työpajoja. Yksi opetusvideo lähti juuri Isokylän koulun kutosluokkalaisille.

Ilman koronapandemiaa Niskanen keikkailisi lähes joka viikonloppu.

– Enimmäkseen esiinnyn pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa, josta olen kotoisin.

Luntti & MC Kajo julkaisivat reilu vuosi sitten biisin Turku on Suomen persereikä. Onko kyse kotiseuturakkaudesta?

– Se on oikeasti hehkutusbiisi Turulle, Niskanen tarkentaa.

Koti on kuitenkin Kokkolassa. Miten uraa räppärinä ja popparina voi rakentaa jostain muualta kuin isommista kaupungeista tai pääkaupunkiseudulta käsin?

– Minulla on tarvittavat studiokalustot täällä. Voin äänittää meitä molempia ja lähettää materiaalit Helsinkiin, sanoo Björndahl.

– Kyllä uraa voi rakentaa täältä. Nautin muutenkin rauhasta keikkailun välissä. Tietenkin minulla on se tilanne, että nimeni tiedetään jo räppipiireissä. Jos alkaisin rakentaa juttuani tyhjästä, se olisi vaikeampaa. Räppiklubit ovat jossain muualla kuin Kokkolassa, sanoo Niskanen.

Räppärinä Niskanen hakee vielä läpimurtoaan. Ug-räppärille se tarkoittaa jotain muuta kuin stadionkeikkaa Cheekin jalanjäljissä.

Vai onko lopullinen koti marginaalissa?

– Ensimmäinen levyni julkaistiin kaverini Mundo Productions- indielafkan kautta. Isompiin lafkoihin saattaa olla jo jalkaa oven välissä, mutta julkisesti en voi vielä kertoa mitään. Teen parhaillaan uutta levyä. Hommat menevät eteenpäin. Toki ug-maailmassa, mikä mielletään ei-kaupalliseksi, on myös hirveän isoja eroja artistien menestyksessä. Parista sadasta kuulijasta vaikka mihin, sanoo Niskanen.

Hyvä räppibiisi tarvitsee hyvän biitin, taustan. Biittejä voi ostaa.

Kovatasoista jälkeä voi saada muutamalla sadalla eurollakin.

– Periaatteessa rahalla saa, mutta ammattimaisemmat tuottajat haluavat pitää tietyt standardit siinä, mihin yhteyteen he nimensä haluavat. Parasta on, jos kaveripiirissä ja kollegoissa on biitintekijöitä. Vicci on kanssa kova tekemään juttuja, mutta tulevalle albumilleni kaikki biitit on tehnyt yksi ja sama henkilö, yksi kovimmista räppibiitin tuottajista, Niskanen sanoo.

MC Kajo ja Vicci.
MC Kajo ja Vicci. Kuva: Jukka Lehojärvi

Parisuhde ja musiikki. Kaksi soolouraa eivät voi olla näkymättä arjessa.

– Kalle räppää aamusta iltaan ja freestailaa ihan kaikesta. Se voi olla kivaa ja sitten ei voi. Kilpailufiilistä ei kuitenkaan ole, sillä teemme erilaista musiikkia. Ennemmin nostamme toisiamme, sanoo Victoria Björndahl.

Niskasen asettuminen Kokkolaan on tuonut kipinää kaupungin musiikkielämään.

– Toivon, että olen ihan konkreettisesti inspiroinut ihmisiä freestyle-klubeilla. Jotkut ovat päässeet vetämään ekat keikkansa Kokkola Friistailaa -klubeilla ja tavanneet siellä muita räppäreitä. Olen ehkä tehnyt räpistä entistä näkyvämpää.

Näkyvyyttä on tulossa lisää. Niskanen paljastaa, että hän saattaa vilahtaa Madventures Suomen jaksossa.

Kokkolakin saatetaan mainita!

Tuleva tuo tullessaan ainakin soololevyt.
Tuleva tuo tullessaan ainakin soololevyt. Kuva: Jukka Lehojärvi
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä