Paikallisuutiset

Kokkolassa merellisyyteen panostetaan nyt kiivaasti: Meripuiston uudistus etenee kevään ja kesän aikana – Katso jutusta uusien tonttien paikat ja puiston havainnekuvat

Merikaupunki Kokkolalla on pitkä historia, mutta ainakin muualta muuttaneen silmin on vaikuttanut, että meri on liian kaukana kaupungin keskustasta eikä merellisyyttä ole pystytty hyödyntämään kovin hyvin.

Ei ole Torinrantaa kirjastoineen, teattereineen, Keltaisine Aittoineen kera viereisen Kiikelinrannan ja Kuusisaaren.

Kokkolan leirintäalueen läheinen uimaranta Leikkari Vanhansatamanlahden pohjukassa on tietysti ollut paikallaan jo kauan. Myöhemmin alue on nimetty Meripuistoksi, minä uuskokkolalaiset alueen ovat oppineet tuntemaan. Uusi nimi ei paikkaa pahenna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Meripuiston ilme kohentui ennen Kokkolan Asuntomessuja, jotka järjestettiin vuonna 2011.

Sinne toivotaan merellisyyteen ja veneilyyn liittyvää toimintaa ja palveluja.

Pelkkä hiekkaranta ei näillä leveyksillä pysty houkuttamaan kaupunkilaisia, saati sitten matkailijoita ajanviettoon. Merenrannassa tunnetusti tuulee aina ja kesällä rantakelit eivät yleensä montaa viikkoa suomalaisia hemmottele.

Kokkolan Meripuistossa uudistustyöt etenevät. Harrastus- ja oleskelumahdollisuudet paranevat entisestään.
Kokkolan Meripuistossa uudistustyöt etenevät. Harrastus- ja oleskelumahdollisuudet paranevat entisestään. Kuva: Jukka Lehojärvi

Nykyään tekemismahdollisuuksia on muuhunkin kuin rannalla istuskeluun ja veneen laittoon satamassa.

Puiston uusimmasta ilmeestä saa kiittää Kokkolan kaupunginpuutarhuriaSini Sangia ja vihersuunnittelijaNina Mamiaa. He ovat suunnitelleet Meripuiston vuonna 2019 aloitetun uudistuksen kaupunkilaisten toiveiden pohjalta. Myös toteutus tehdään kaupungin omana työnä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupungin vihersuunnittelija Nina Mamia (vas.) ja kaupunginpuutarhuri Sini Sangi Kokkolan Meripuistossa. Taustalla näkyvälle alueelle rakennetaan Juhlapaikaksi nimetty puiston osa.
Kaupungin vihersuunnittelija Nina Mamia (vas.) ja kaupunginpuutarhuri Sini Sangi Kokkolan Meripuistossa. Taustalla näkyvälle alueelle rakennetaan Juhlapaikaksi nimetty puiston osa. Kuva: Jukka Lehojärvi

Ja kuin tilauksesta, tai juuri potentiaalin haistaneena Meripuisto sai kesällä 2018 uuden ravintolatoimijan. Burger Village avasi silloin nuorekkaan hampurilaisravintolan rannalle, ja suosio on ollut huikea, kelien puitteissa tietenkin.

Mutta kiinni pääasiaan. Rakennustyöt jatkuvat Meripuistossa täydellä höyryllä tulevalla viikolla. Syksyllä rakennetun ulkokuntosalin viimeistely ja maisemointityöt ovat edessä. Keskelle tulee puinen lämmittelyalue.

Havainnekuva Meripuiston ulkokuntosalista, jonka keskelle tulee puinen lämmittelyterassi.
Havainnekuva Meripuiston ulkokuntosalista, jonka keskelle tulee puinen lämmittelyterassi. Kuva: Kokkolan kaupunki

– Varikon verstaalla rakennetaan puista lämmittelyterassia. Siitä tulee noin 50 senttimetriä korkea, joten hypyt ja askelnousut ovat myös mahdollisia, Sini Sangi kertoo.

Sangin mukaan ulkokuntosalista on tullut hyvää palautetta. Joissain kommenteissa on toivottu enemmän painoilla varustettuja laitteita, mutta Sangi sanoo, että ”salilla” halutaan palvella kaiken ikäisten kuntoilua. Ikäihmiset ja kuntoutujat halutaan myös huomioida. Varsinaisiksi treenipuistoiksi Sangi mainitsee Torkinmäen ja Isokylän lähiliikuntapuistot.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Street work out -telineitä on toivottu, niin on ollut kiva vastata, että sellainen on tulossa.

Kehonpainoharjoitteluun tarkoitettu telinekokonaisuus sijoitetaan skeittiramppien viereen. Telineessä on mahdollisuus tehdä muun muassa leuanvetoja, dippejä ja edetä käsillä roikuntatikkaissa.

– Ulkokuntosalin ja skeittirampin väliin tulee suojatie. Liikenne on aika hidasta muutenkin, joten sijainti on turvallinen.

Sangi lupailee telinettä kesäkuun paikkeilla.

Havainnekuva Kokkolan Meripuiston suunnitelmasta. Etualalla hiekkarannan vieressä juhlapaikka. Monitoimialue kraatteri on pyöreä alue keskellä puistoa, sen yläoikealla on lasten leikkipuisto, johon rakennetaan planetaario. Kraatterin vasemmalla puolella puiden katveessa on ulkokuntosali, skeittirampit ja kehonpainoharjoitteluteline on tien rannan puolella. Biitsikentät sijoitetaan uimarannalle kuvan mukaisesti. Padel-kentille on varattu tulevaisuuteen alue ison ruohokentän vasempaan reunaan.
Havainnekuva Kokkolan Meripuiston suunnitelmasta. Etualalla hiekkarannan vieressä juhlapaikka. Monitoimialue kraatteri on pyöreä alue keskellä puistoa, sen yläoikealla on lasten leikkipuisto, johon rakennetaan planetaario. Kraatterin vasemmalla puolella puiden katveessa on ulkokuntosali, skeittirampit ja kehonpainoharjoitteluteline on tien rannan puolella. Biitsikentät sijoitetaan uimarannalle kuvan mukaisesti. Padel-kentille on varattu tulevaisuuteen alue ison ruohokentän vasempaan reunaan. Kuva: Kokkolan kaupunki
Meripuisto IRL 29. huhtikuuta 2020.
Meripuisto IRL 29. huhtikuuta 2020. Kuva: Jukka Lehojärvi

Ulkosalin vieressä olevalle möyritylle alueelle tulee monitoimialue, niin kutsuttu kraatteri. Se päällystetään keinonurmella ja sen noin metrin korkuisia penkereitä voi hyödyntää auringonottoon tai istuskeluun. Keskelle jäävä alue toimii vaikka pallon potkimiseen tai esiintymiseen.

Lasten leikkipuistoon rakennetaan iso planetaario, jonka sisäpuolella voi opiskella tähtikuvioita. Ulkopuolelta se toimii kiipeilytelineenä.

– Lisäksi tulee piknikpöytiä. Kävimme juuri mittaamassa planetaarion paikan. Se tulee alkukesän aikana. Työt etenevät puistosta rannalle päin, Sangi sanoo.

Juhlapaikan havainnekuva. Juhlapaikka sijoittuu nykyisen beach volley -kentän paikalle.
Juhlapaikan havainnekuva. Juhlapaikka sijoittuu nykyisen beach volley -kentän paikalle. Kuva: Kokkolan kaupunki

Rannalla odottaakin tämän kesän isoin työmaa. Juhlapaikaksi kutsuttu alue rakennetaan nykyisen beach volley -kentän paikalle ja kenttä siirretään uimarannalle.

Juhlapaikan keskelle tulee iso valoteos, toiselle reunalle pöytäryhmiä ja pienempiä grillauspaikkoja ja toiselle reunalle suuri juhlapöytä.

– Yhdeksän metriä pitkään juhlapöytään on upotettu grillejä, jotka toimivat ehkä parhaiten hiilillä. Ajatus on, että siihen voi kokoontua isommallakin porukalla.

Sangi ja Mamia muistelevat kumman idea juhlapöytä grilleineen oli, mutta Kotkasta Katariinan Meripuistosta löytyy kuitenkin idean alkulähde kivestä tehdylle kaarevalle jättipöydälle.

Niemen kärkeen tulee pyöreä puinen laituri, joka varustetaan uimatikkailla. Rannassa olevat lepät pyritään säilyttämään ja tuulen suojaksi tehdään lisää istutuksia.

Sangi uskoo, että hiekkarannalle jää tarpeeksi tilaa uimareille ja auringonpalvojille biitsikentän siirtämisestä huolimatta.

– Nykyisellä paikalla hiekka ei tahtonut pysyä kentällä ja se oli muutenkin aika vähällä käytöllä.

Rannalle on vielä myöhemmin tulossa vaijeriliukurata ja hiekka- ja vesileikkivälineitä. Kokonaisuudessaan puiston uudistus maksaa hieman vajaat 400 000 euroa. Kaupunki on saanut Aluehallintovirastolta uudistamiseen lähiliikuntapaikka-avustusta.

Meripuistoon kaavailtujen padel-kenttien paikka on suurella ruohokentällä, Burger Villagen ravintolan kohdalla. Muuten nurmialue jää vapaaksi. Istutuksia parannellaan ja polkuja uusitaan tämän kesän aikana.

Seinäjokisen Padel or Die Oy:nHeikki Paasonen kertoi aiemmin Kokkola-lehdelle, että tällä hetkellä odotetaan tietoa Espanjasta, voiko kenttätoimittaja toimittaa kenttiä kesäksi.

– Emme voi muuta kuin odottaa tällä hetkellä. Espanjassa kaikki tehtaat ovat tällä hetkellä suljettuina pandemian takia. On hyvin mahdollista, ettei kenttiä saada Kokkolaan täksi kesäksi. Tilanne on valitettava ja meistä täysin riippumaton. Teemme toki kaiken minkä täällä päässä voimme, mutta nyt on kyse meitä suuremmista asioista.

Sangin mukaan kentistä ei ole tullut tuon tuoreempaa tietoa.

Padel on mailapeli, jonka säännöt ja pelikenttä ovat yhdistelmä tennistä ja squashia. Kenttä on pienen tenniskentän kaltainen, mutta uloimpien rajaviivojen sijasta kenttää rajoittavat seinät. Padelia pelataan nelinpelinä.

Skeittareiden lisäksi Meripuiston ahkerimpia käyttäjiä ovat olleet frisbeegolfaajat, joita puistossa näkyy vuoden ympäri.

Nykyiselle frisbeegolfradalle jää viisi väylää ja niiden sijaintia muutetaan hieman.

– Radan siirto ei johdu Meripuiston rakentamisesta, vaan paikallinen West Coast Disc Golfers -seura esitti jo aiemmin huolen muiden ulkoilijoiden turvallisuudesta. Nyt Laajalahteen on rakennettu täysimittainen rata ja Meripuiston rata jää enemmän hupi- ja harjoituskäyttöön.

Kokonaisuudessaan Sini Sangin mielestä Meripuiston kehittämisessä parasta on se, että kaupunki voi vastata käyttäjien eli kaupunkilaisten toiveisiin.

– On mahtavaa, että nyt panostetaan merellisyyteen. Ei monessa kaupungissa ole näin upeaa paikkaa.

Meripuistossa riittää vielä kesän jälkeenkin viimeisteltävää. Mutta kun istutukset, kulkureitit, valotaideteokset ja muu valaistus ovat valmiit, on puistosta yhä enemmän iloa asukkaille vuoden ympäri.

Merellisyyden hyödyntäminen jatkuu myös lähistöllä, toisella puolella Suntia. Kaupunki haluaa tuoda elämää ja palveluita Suntin ja Halkokarin rannoille. Alueelle on kaavoitettu viime kesänä kolme ”tonttia”, joille on mahdollista rakentaa kahvila- ja ravintolapalveluita ja kahdelle niistä jopa majoitustoimintaa.

Kaupunginhallitus asetti edellisessä kokouksessaan alueet julkisesti haettavaksi. Luovutuspäätökset tekee aikanaan kaupunginhallitus. Alueet luovutetaan vuokraamalla.

Kaavoitetuista alueista kokkolalaisille tutuin lienee entinen ”mutteribaarin” tontti, joka sijaitsee Suntin rannalla, Punaisen sillan Halkokarin puolella, ennen venevajoja kaupungista päin katsottuna.

Tutuin uusi tontti on niin kutsuttu entinen mutteribaarin tontti Punaisen sillan kupeessa, kertoo Kokkolan kaupunkisuunnittelupäällikkö Jouni Laitinen.
Tutuin uusi tontti on niin kutsuttu entinen mutteribaarin tontti Punaisen sillan kupeessa, kertoo Kokkolan kaupunkisuunnittelupäällikkö Jouni Laitinen. Kuva: Jukka Lehojärvi

Jos Punaisella sillalla on monta nimeä, niin mutteribaari tai mutteripub oli siis Suvi-Pub, joka paloi korjauskelvottomaksi epäillyn tuhopolton seurauksena marraskuun alussa vuonna 2008.

Pubi paloi sunnuntain vastaisena yönä kello kolmen aikaan, kun ravintola oli suljettu vain puoltatoista tuntia aiemmin.

Halkokarin Suvi-Pubin yrittäjä, kokkolalainen Maija Määttälä ehti pyörittää mutterin muotoista ”mutteripubia” viisitoista vuotta. Halkokarin kaupunkikuvaan kuulunut pubi seisoi Suntin vieressä vuodesta 1989.

Tontti on siis ollut tyhjillään yli kymmenen vuotta. Kokkolan kaupunkisuunnittelupäällikköJouni Laitinen kertoo, että tontista on silloin tällöin tullut kyselyjä, mutta ei vielä nyt, kun tontit laitettiin haettavaksi.

Tarkoituksena on saada paikalle uusi ravintola tai kahvila. Rakennusoikeutta tontilla on 200 kerrosalaneliötä ja rakennuksen saa tehdä korkeintaan kaksikerroksiseksi.

Toinen ”tontti” tai tarkemmin sanottuna kaavoitettu korttelialue sijaitsee Suntinsuulla, kaupungilta katsottuna venevajojen jälkeen rannalla. Vastapuolelle sijoittuu Meripuiston pienvenesatama.

Suurin kaavoitettu alue sijaitsee Suntinsuulla, kaupungista katsottuna venevajojen jälkeen. Alue ulottuu Halkokarintien kohdalle. Laitisen mukaan aivan rantaan tehtäisiin uusi rantareitti ja toinen vauhdikkaampaan ulkoiluun suunnattu kevyen liikenteen väylä linjattaisiin lähempää Vanha Veistömöntietä.
Suurin kaavoitettu alue sijaitsee Suntinsuulla, kaupungista katsottuna venevajojen jälkeen. Alue ulottuu Halkokarintien kohdalle. Laitisen mukaan aivan rantaan tehtäisiin uusi rantareitti ja toinen vauhdikkaampaan ulkoiluun suunnattu kevyen liikenteen väylä linjattaisiin lähempää Vanha Veistömöntietä. Kuva: Jukka Lehojärvi

Alueelle saa rakentaa liike- ja palvelurakennuksia, majoitustiloja, erilaista kulttuuritoimintaa kuten museo-, näyttely-, harrastus- ja työpajatoimintaa palvelevia rakennuksia ja venevajoja.

– Sinne toivotaan merellisyyteen ja veneilyyn liittyvää toimintaa ja palveluja. Osana esimerkiksi puuveneiden rakentamista puoliammattimaisesti tai kurssitoimintana, Laitinen selvittää.

Rajaus ei ole tiukka. Tärkeintä ovat juuri merellisyys ja veneily.

Tämä alue on kooltaan 1,4 hehtaari eli 14 000 neliömetriä. Alue voidaan lohkoa useammaksi tontiksi ja rakennusoikeutta on kymmenen prosenttia tontin pinta-alasta.

Rantaviivaa eteenpäin mentäessä tullaan viimein kolmannelle kaavoitetulle alueelle, joka sijaitsee ennen Mustakarin venesatamaa, yltäen rannalta Mustakarintiehen.

Kolmas kaavoitettu alue on Mustakarin vieressä, kaupungista päin tultaessa ennen Mustakaria. Alue alkaa rannan tuntumassa olevan asutuksen jälkeen, Tervamakasiininraitilla olevan pienen sillan yli mentäessä. Tänne voisi sijoittaa ainakin uusia venevajoja, Laitinen tuumii.
Kolmas kaavoitettu alue on Mustakarin vieressä, kaupungista päin tultaessa ennen Mustakaria. Alue alkaa rannan tuntumassa olevan asutuksen jälkeen, Tervamakasiininraitilla olevan pienen sillan yli mentäessä. Tänne voisi sijoittaa ainakin uusia venevajoja, Laitinen tuumii. Kuva: Jukka Lehojärvi

Tähän alueeseen pätee kaavamerkinnän mukaan samat rakentamisedellytykset kuin toiseenkin kortteliin. Alue on tosin pienempi, noin 4 200 neliötä. Rakennusoikeutta on 800 kerrosalaneliötä.

Laitinen näkee, että tällä alueella olisi tarve etenkin uusille venevajoille. Mustakarin kesäravintolaa operoiva Osuuskauppa KPO ei ole Laitisen mukaan suoraan osoittanut kiinnostusta alueesta, mutta hän uskoo KPO:n näkevän synergiaetuja lähialueen kehittämisessä.

Summaten tärkeintä on Halkokarin rannan kehittäminen niin, että sinne tuodaan virkistys- ja kulttuuripalveluita merellisessä hengessä. Vaikka kahden korttelialueen kaavamerkinnöissä mainitaan majoitusrakentaminen, ei mitään hulppeaa hotellia ole tarkoitus havitella, eikä sellaiseen ole riittävästi neliöitäkään.

Majoituskohde on mahdollinen, jos se liittyy johonkin muuhun toimintaan, Laitinen luonnehtii.

Kaupunkisuunnittelupäällikölle ei tule mieleen vastaavaa kohdetta mistään muusta kaupungista, mutta antaa esimerkin läheltä.

– Öjan rannalla on yhdistetty hyvin erityyppisiä toimintoja; on uimaranta, venevajoja, koulu, kyläkeskus ja Brygganin kesäkahvila.

Lisäksi vierestä lähtevät vaellusreitit Öjan Saaristoreitti ja Håkin lenkki.

– Rantareitillä (kevyen liikenteen väylillä Suntin molemmin puolin) on ainakin valtavat määrät käyttäjiä, eli on ihan linjassa tuoda sinne palveluita, Sini Sangi kommentoi Halkokarin kaavauudistusta.

Suntin ylittävä puinen kaarisilta, Punainen silta, uusitaan. Suntinsuun sillan tarpeellisuudesta ei ole vielä löytynyt yksimielisyyttä. Silta yhdistäisi mukavasti Meripuiston ja Halkokarin, mutta kyseessä olisi kallis investointi.
Suntin ylittävä puinen kaarisilta, Punainen silta, uusitaan. Suntinsuun sillan tarpeellisuudesta ei ole vielä löytynyt yksimielisyyttä. Silta yhdistäisi mukavasti Meripuiston ja Halkokarin, mutta kyseessä olisi kallis investointi. Kuva: Jukka Lehojärvi

Oma projektinsa on Punaisen sillan uudistaminen, mikä on tarkoitus aloittaa vielä loppuvuodesta. Silta rakennetaan uusiksi, sillä sen kivirakenteet ovat monin paikoin purkautuneet, maatuet vaurioituneet ja päällysrakenteet niin lahot, että puukko uppoaa muutaman sentin syvyydelle puurakenteisiin.

Kaupunkilaisia kiinnostaa sillan kohtalo valtavasti. Sitä ja Suntinsuulle mahdollisesti tulevaa uutta siltaa koskeva kysely keräsi alkuvuodesta peräti 400 vastausta.

Suntinsuun silta on osin kovin toivottu, mutta vastauksista kävi ilmi, että osa kokkolalaisista ei koe sitä lainkaan tarpeelliseksi. Silta olisi joka tapauksessa kallis investointi, ja pitäisi ratkaista, miten isojen veneiden kulku Suntista merelle ja takaisin ratkaistaan.

Suuren sillan rakentaminen on hamassa tulevaisuudessa. Pienestä on hyvä lähteä liikkeelle.

Kevyen liikenteen väylät Suntin molemmin puolin ovat kovassa käytössä keskustasta lähtien. Halkokarin puolella aina Morsiussaaren paikkeille kulkevat reitti on merestä nauttivien ulkoilijoiden suosiossa.
Kevyen liikenteen väylät Suntin molemmin puolin ovat kovassa käytössä keskustasta lähtien. Halkokarin puolella aina Morsiussaaren paikkeille kulkevat reitti on merestä nauttivien ulkoilijoiden suosiossa. Kuva: Jukka Lehojärvi
Kaupunki on panostanut itse Suntiin ja sen rantojen viihtyisyyteen. Keskustasta merenrantaan on jo nyt viihtyisä reitti ulkoilla.
Kaupunki on panostanut itse Suntiin ja sen rantojen viihtyisyyteen. Keskustasta merenrantaan on jo nyt viihtyisä reitti ulkoilla. Kuva: Jukka Lehojärvi

//5.5. kello 7.14 Muokattu otsikkoa.

Fakta

Meripuiston osat

1. Uimaranta

Beach volley -kenttä siirtyy rannalle. Myöhemmissä suunnitelmissa vaijerirata ja uima- ja hiekkaleikkivälineitä.

2. Iso ruohokenttä

Burger Villagen päässä varaus kahdelle padel-kentälle, jotka eivät tule vielä tänä kesänä.

3. Skeittirampit

Näiden viereen tulee street work out -teline.

4. Ulkokuntosali

Puusta tehtävä venyttelyalue rakenteilla.

5. Kraatteri

Tekonurmipenger auringonottoon ja istuskeluun, monikäyttöaluea.

6. Leikkipuisto

Rakennetaan kupolin mallinen planetaario, jonka sisälle ja päälle voi mennä.

7. Frisbeegolfrata

5-väyläinen harjoitusrata jää.

8. Juhlapaikka

Tulee nykyisen beach volley -kentän tilalle. Sisältää juhlapöydän, pienempiä grillipaikkoja ja pöytäryhmiä, valoteoksen ja laiturin.

1. Punaisen sillan vieressä, ent. ”mutteribaarin” tontti

Kahvila- ja ravintolatoimintaan.

Rakennusoikeus 200 kerrosneliötä.

Kerrosten maksimilukumäärä 2.

2. Suntinsuu

Majoitus- ja ravintolatoimintaa, kulttuuritoimintaa kuten museo-, näyttely-, harrastus- ja työpajatoimintaa palvelevia rakennuksia ja venevajoja.

Rakennusoikeus 10 % tontin koosta.

Kokonaispinta-ala 1,4 hehtaaria, voidaan lohkoa useammaksi tontiksi.

Kerroslukumäärä max. 2

3. Halkokarin ranta, Mustakarin vieressä

Majoitus- ja ravintolatoimintaa, kulttuuritoimintaa kuten museo-, näyttely-, harrastus- ja työpajatoimintaa palvelevia rakennuksia ja venevajoja.

Rakennusoikeus 800 kerrosneliötä.

Kokonaispinta-ala n. 4 200 neliötä.

Kerroslukumäärä max. 2.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä