Paikallisuutiset

Voiko rajoituksia purkaa alueittain? Soiten johtajalääkäri Pirjo Dabnell ja P-P:n shp:n johtaja Ilkka Luoma näyttävät vihreää valoa, jos ohjaus säilyy valtiolla: Katso Keskipohjanmaan julkaisemista tiedoista muun muassa koronatartuntojen määrä ja ilmaantuvuus eri osissa maata

Koronaviruksen ilmaantuvuus on kovin erilainen eri puolilla maata ja siksi rajoitusten purkua mietitään myös alueellisesta vinkkelistä

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan ja Soiten johtajaylilääkäriPirjo Dabnell ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma ovat hieman eri linjoilla miettiessään koronaviruksen rajoitusten mahdollista alueellista purkamista. Aiemmin eri yhteyksissä on väläytelty, että alueellisia eroja voisi ottaa käyttöön, koska koronaa ilmaantuu niin epätasaisesti maan eri osissa.

Siinä missä Keski-Pohjanmaalla eli Soiten alueella ilmaantuvuus on 23:n pinnassa, lukema on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä 232 ja HUS:n alueella pääkaupunkiseudulla 255. Luvut ovat THL:n tiedoista keskiviikolta kello 12.00.

Ilmaantuvuusluku tarkoittaa laboratoriossa todettuja koronavirustapauksia 100 000 asukasta kohti. Soiten alueella koronan aiheuttamaan tautiin on siis laskennallisesti sairastunut 23 henkilöä 100 000 asukasta kohti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pirjo Dabnellin mukaan tautitilanne Keski-Pohjanmaalla on muun maan tilanteeseen verrattuna tätä nykyä hyvä.

Meillä on nyt se tilanne, että koronan testauskapasiteettia on nykyään selvästi enemmän kuin testissä kävijöitä Ilkka Luoma Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja

– Tästä huolimatta en lähtisi purkamaan rajoituksia alueellisen harkinnan kautta. Jos taas valtiovalta katsoo tulevaisuudessa antaa alueille erilaisia rajoituksia, on tilanne toinen. Siinäkin tilanteessa olisi parempi, että valtiovalta selkeästi kertoisi, millä tavalla ja mitkä alueet voivat alueellisesti yleisestä linjauksesta poiketa, Pirjo Dabnell toteaa.

Monilla alueilla kuten Keski-Pohjanmaalla tautitilanne on erittäin hyvin hallussa. Tällä hetkellä Soiten alueella sairaalahoidossa ei ole ketään, Pirjo Dabnell kertoo keskiviikkona noin kello 10 aamulla ja arvelee samalla, että jo torstaina tai perjantaina – valitettavasti – tilanne voi olla tykkänään toinen ja tauti voi muutamassa päivässä muuttaa koko sairaalan arjen.

– Emme koskaan voi tietää tai aavistaa, kuka on niin sanottu superlevittäjä. Hän voi oireettomana tai vähäoireisena ehtiä tartuttaa suuren joukon ennen testituloksen varmistumista, ja sen jälkeen ihmisten hoitamiseen voidaan tarvita lyhyessä ajassa paljon kapasiteettia, Dabnell toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaIlkka Luoma arvioi alueellista rajoitusten purkamista hieman toisin. Hänen mukaansa alueellista tautitilannetta voidaan harkita uusien purkutoimien pohjaksi, jos käynnissä olevat valtakunnallisesti koordinoidut rajoitusten purkutoimet onnistuvat eli niiden johdosta tauti ei leviä uudelleen.

– Näitä alueellisia suuria eroja korona-viruksen ilmaantuvuudessa on pohdittu paljon ja näyttää siltä, että elämä joillakin alueilla on turvallisempaa ja tautivapaampaa kuin toisilla alueilla. Silti kaikki hygieniasuositukset ja etäisyyssuositukset on pidettävä mielessä asuipa missä asui. Mutta silti rajoitusten purussa voitaisiin ottaa erilaisia askeleita tautitilanteen salliessa, Luoma toteaa.

Kiirettä alueellisella näkökulmalla ei Luoman mukaan saa olla. Mikäli myöhemmin alueellisesti koordinoituihin rajoitustoimiin tai niiden purkuun mentäisiin, pitäisi tämän tapahtua kansallisessa valtioneuvoston ja ministeriöiden ohjauksessa ja alueellisesti aluehallintovirastojen tarkemmin koordinoimana.

– Nyt pitää ensin huolella analysoida, mitä koulujen avaaminen lähiopetukseen tarkoittaa ja mitä muut rajoitusten purkutoimet tarkoittavat taudin kululle ja ihmisten turvallisuudelle. Vasta sen jälkeen, huolellisen pohdinnan jälkeen, voisimme pohtia ja keskustella alueellisesta näkökulmasta. Toivottavasti nykyään hyvin kontrollissa oleva tautitilanne ei pahene, Ilkka Luoma miettii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös Pohjois-Pohjanmaalla Oulun yliopistosairaalassa koronan aiheuttaman taudin hoitoon on saatavilla enemmän kapasiteettia kuin tähän mennessä on onneksi tarvittu. Myös testaukseen on kiinnitetty erityisen suurta huomiota.

– Meillä on nyt se tilanne, että testauskapasiteettia ja mahdollisuutta käydä testissä on nykyään selvästi enemmän kuin testissä kävijöitä. Pystyisimme testaamaan joka päivä jopa kaksinkertaisen määrän ja siksi toivomme, että testiin hakeudutaan lievissäkin ylähengitystieoireissa, jotta voimme asettaa karanteeniin ja hoitaa asianmukaisesti kaikki taudinkantajat ja asettaa myös altistuneet karanteeniin. Koronaviruksen taltuttamisessa on aivan tärkeää, että ihmiset tulevat testiin, jos on vähänkin syytä, johtaja Ilkka Luoma Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä kertoo. Oireettomien testaaminen ei kuitenkaan ole hänen mukaansa hyödyllistä.

//Otsikkoa muutettu 13.30 14.5.////

Fakta

Korona ja alue

Koronan ilmaantuvuudessa suuria eroja

Ilmaantuvuus tarkoittaa tautitapausta 100 000 asukasta kohti

Soiten alueella ilmaantuvuusluku vain 23

Esimerkiksi HUS:n alueella luku on 255

Ero on siis väkilukuun suhteutettuna noin 10-kertainen

Rajoitustoimia poistetaan asteittain

Lähiopetukseen palataan torstaina 14.5.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä