Paikallisuutiset

"Lasta pitäisi kannustaa hyppimään sohvalla" – Ylivieskan ja Kokkolan päiväkodeissa toteutetaan ohjelmaa, jonka tavoitteena on saada lapset liikkumaan

Se voi näyttää hiukan hurjalta, kun parivuotias taapero suuntaa askeleensa kohti puolapuita ja kiipeää niitä ylös. Kyse ei ole kuitenkaan varhaiskasvatuksen opettajan virheestä, vaan oikeasta asenteesta. Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmaa toteuttavissa päiväkodeissa lasten kiipeilyä tai käytävillä juoksentelua ei kielletä: siihen pikemminkin kannustetaan.

– Lapsilla on luontainen tarve liikkua, mutta usein aikuiset käskevät heitä istumaan paikoillaan ja lopettamaan riehumisen. Tärkeämpää olisi kannustaa lasta hyppimään välillä sohvalla, Keski-Pohjanmaan Liikunta ry:n nuorten liikunnan asiantuntijaEmilia Hirvi toteaa.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on valtakunnallinen lasten liikkumis- ja hyvinvointiohjelma, jonka tavoitteena on lisätä varhaiskasvatusikäisten lasten liikkumista varhaiskasvatuspäivän aikana ja vapaa-ajalla. Kokkolassa kaikki kunnalliset päiväkodit ovat mukana ohjelmassa: toiset ovat vasta alkumetreillä, toiset toteuttaneet ohjelmaa useamman vuoden ajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Halkokarin päiväkoti lähti mukaan ohjelmaan ensimmäisten joukossa vuonna 2016. Liikkumisesta haluttiin tehdä pysyvä osa päiväkodin arkea.

Nyt käytäviltä löytyy mopoja ja keinuja, kaikissa ryhmätiloissa on puolapuut ja lähiretkellä käydään kerran viikossa. Ulkona lajit vaihtuvat vuodenaikojen mukaan, mutta jäähallille kävellään kerran kuussa.

Tärkeintä on, että aikuisten asenne on kohdallaan, välineet ovat helposti saatavilla eikä liikuntaa ole kytketty tiettyyn tilaan tai yksittäiseen hetkeen.

– Liikkumisen ilo näkyy, kun lapsi onnistuu vaikka kuperkeikassa, jota hän ei ole aiemmin osannut tai rohjennut tehdä, Halkokarin päiväkodin johtajaPirjo Paavolainen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Halkokarin päiväkodissa liikutaan monipuolisesti. Tällä suunnistusrastilla piti liikkua kuin jänis.
Halkokarin päiväkodissa liikutaan monipuolisesti. Tällä suunnistusrastilla piti liikkua kuin jänis. Kuva: Clas-Olav Slotte

Mutta päiväkodissa ei tietenkään juosta vain ympyrää ja liikuta pelkästä liikkumisen ilosta: liikkumalla lapset oppivat uusia asioita ja kehittyvät ihmisinä.

Emilia Hirvi nostaa esiin tutkimustulokset: liikkuminen tukee esimerkiksi lukemaan oppimista, sosiaalisia taitoja ja itsetuntoa. Tutkimusten mukaan fyysisesti aktiivisilla lapsilla on paremmat kouluarvosanat, he työllistyvät paremmin ja tienaavat keskimääräistä enemmän.

– Itse asiassa liikunnallinen elämäntapa opitaan jo alle kolmen vuoden ikäisenä, Hirvi kertoo.

Siksi varhaiskasvatuksella on suuri rooli. Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman tavoitteena on, että lapsi liikkuisi päiväkodissa kaksi tuntia ja kotona tunnin: näin saataisiin täyteen kolmen tunnin suositus päiväkoti-ikäisen lapsen fyysisestä aktiivisuudesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erilaisten liikuntavälineiden pitää olla helposti saatavilla.
Erilaisten liikuntavälineiden pitää olla helposti saatavilla. Kuva: Clas-Olav Slotte

Edessä on kuitenkin iso työmaa, sillä tällä hetkellä vain murto-osa lapsista liikkuu suositusten verran. Suurin vika löytyy Hirven mukaan yhteiskunnasta.

– Ennen lapset olivat mukana maatilan töissä ja liikkuivat vapaasti pihalla. Kun oli tylsää, pyöräiltiin naapuriin leikkimään, mutta nykyään tartutaan vain älylaitteeseen ja laitetaan sieltä joku kiva peli pyörimään. Yhteiskunta passivoi lapsen elämää, Hirvi huokaa.

Nyt liikkumiseen joudutaankin kiinnittämään enemmän huomiota. Siksi myös vanhempien tulee olla aktiivisia.

– Kotona pitää luoda mahdollisuuksia liikkumiseen. Yksi äärettömän helppo tapa on lähteä lapsen kanssa ulos vaikka metsäretkelle.

Ja ehkäpä lapsi saa joskus luvan kanssa hyppiä sohvalla, kiivetä puuhun tai rakentaa tuoleista temppuradan. Ruhjeita ja kolhuja ei voi välttää, mutta niistä oppii.

– Liikkumiseen liittyvät vahingot ovat meillä hyvin vähäisiä: ennemmin joku vaikka tölväisee itsensä tuolin reunaan. Aika harva lapsi lähtee kokeilemaan asioita, jotka ylittävät hänen omat taitonsa, Paavolainen toteaa.

Fakta

Liikkuva varhaiskasvatus

Valtakunnallinen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma, jonka tavoitteena on lisätä varhaiskasvatusikäisten lasten liikkumista varhaiskasvatuspäivän aikana ja vapaa-ajalla.

Ohjelma ei kannusta ainoastaan liikuntatuokioiden lisäämiseen, vaan pitää sisällään myös arjen aktivoimista ja liiallisen istumisen vähentämistä pienten tekojen ja tehtävien avulla.

Tärkeintä on sallia lasten liikkuminen ja pitää erilaiset liikuntavälineet helposti saatavilla.

Tavoitteena on, että lapsi on varhaiskasvatuspäivän aikana fyysisesti aktiivinen kahden tunnin ajan. Kotona pitäisi liikkua vielä tunnin verran.

Lähde: Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman nettisivut ja Emilia Hirven haastattelu

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä